Ascultă Radio România Reșița Live

Sfințirea Bisericii de pe Valea Ramna – zi istorică pentru credincioșii din Cornereva!

Pentru locuitorii comunei Cornereva, cea de-a doua zi a Rusaliilor, astăzi, a intrat în istoria comunității din Munții Cernei, prin târnosirea și sfințirea Bisericii Ortodoxe ridicată pe Valea Ramna, în locul numit Lunca Florilor, într-un splendid decor natural! 

Sfințirea Bisericii de pe Valea Ramna – zi istorică pentru credincioșii din Cornereva!

Articol editat de Smadu Paul-Sever, 28 mai 2018, 23:28

Lucrările de construcție au început în anul 2014 și s-au încheiat în acest an, biserica fiind realizată din lemn și cărămidă, iconostasul fiind făcut din lemn și donat de Episcopia Caransebeșului și urmează ca micuța biserică să fie decorată cu pictură! În Sfânta masă din Sfântul Altar au fost depuse moaștele sfinților mucenici care au pătimit pentru Hristos, iar biserica a primit Hramul Pogorârea Sfântului Duh!

Slujba de sfințire săvârșită de Prea Sfințitul Lucian – Episcopul Caransebeșului a început încă de dimineață în prezența a sute de credincioși veniți din toate cătunele comunei Cornereva, dar și din comunele învecinate, pe o vreme frumoasă, chiar dacă nori amenințători de ploaie se învârteau deasupra Luncii Florilor! Micuța biserică s-a dovedit apoi neâncăpătoare pentru numărul mare al celor care doreau să participe la Slujba Sfinei Liturghii, care a putut fi ascultată la difuzoarele montate în afara bisericii și de către cei care nu au avut loc în interior! Imediat după prânz, ploaia și-a făcut simțită prezența din plin, însă aceasta nu i-a înspăimântat pe cei prezenți, care au rămas până la încheierea slujbei religioase, când atât bărbaților, cât și femeilor le-a fost permisă trecerea prin Sfântul Altar și au putu să s eroage la Sfânta Masă, după care au primit anafura și câte un calendar cu sărbătoarea de astăzi – Praznicul Sfintei Treimi! Biserica de pe Valea Ramna este cel de-al șaptelea lăcaș de cult de pe raza comunei Cornereva, celelalte fiind bisericile din Cornereva, Dobraia, Bogâltin, Ohaba, schiturile Ineleț și Bogâltin.

În cadrul slujbei religioase, Prea Sfințitul Lucian l-a hirotonit iconom stavrofor pe părintele Nicolae Martin Vălușescu, slujitorul Bisericii Pogorârea Sfântului Duh de pe Valea Ramna. De asemenea, Nicolae Novăcescu – primarul comunei Cornereva a înmânat diploma și distincția de CETĂȚEAN DE ONOARE AL COMUNEI CORNEREVA Prea Sfințitului Lucian – Episcopul Caransebeșului, iar Prea Sfințitul Lucian a oferit diploma de excelență EPISCOP ELIE MIRON CRISTEA ctitorilor acestei bierici : Nicolae Novăcescu, Nicolae Brânzei, Ștefan Stănescu, Alin Sever Deteșan, Nistor Garaș, Ion Bejeriță, Ana Aura Serediuc, membrilor Consiliului Local Cornereva și membrilor Consiliului parohial Cornereva.

Pentru noi, comunitatea din zonă este un lucru extraordinar de benefic! Nu credeam, sincer, că această construcție se va realiza și cu ajutorul lui Dumnezeu în patru ani s-a finalizat și ne bucurăm astăzi din tot sufletul, în ziua de Rusalii – fiind și hramul acestei biserici – suntem adunați în număr foarte mare la sfințirea acestei biserici! Pentru noi e o mândrie și o onoare și rămâne o istorie această construcție! 

Sfințirea bisericii are o mare însemnătate pentru oameni, să nu se mai deplaseze până în centrul de comună, e foarte binevenită! Am venit cu toată plăcerea, cu toate că am venit mult timp pe jos, dar nu m-a deranjat!

Este un loc sfânt, o biserică unde ne adunăm toți creștinii ortodocși duminica la sărbători! Am așteptat terminarea bisericii! Încă de acum patru ani, când a început construcția bisericii, am fost și noi cu sufletul ca să vedem cât de frumos va ieși și până la urmă a dat Dumnezeu și a ieșit cum a trebuit!

Este un prilej de mare bucurie, de sărbătoare! Comunitatea din Valea Ramna aștepta cu mare drag sfințirea bisericii, este un loc unde localnicii acestei văi pot să se roage în liniște! Întotdeauna mi s-a părut, când am venit pe această vale, că sunt mai aproape de Dumnezeu și că Dumnezeu de fiecare dată îmi întinde mâinile!

La acest eveniment istoric au participat conducerile principalelor instituții la nivel județean, dar și reprezentanții a numeroase instituții la nivel local și zonal.

Matei Lupu – prefectul județului Caraș-Severin : Este un moment deosebit pentru Biserica Ortodoxă, pentru locuitorii Cornerevei pentru că astăzi s-a sfințit biserica! Într-un termen destul de scurt, numai patru ani, au reușit să ridice o bisericuță frumoasă și înseamnă foarte mult să ne păstrăm religia, să păstrăm credința noastră ortodoxă și să ne gândim în momentele grele că există cineva care are grijă de noi! 

Silviu Hurduzeu – președintele Consiliului Județean Caraș-Severin : Astăzi am participat la târnosirea unei biserici aici, la Cornereva, o biserică situată într-un loc binecuvântat de Dumnezeu, la poalele munților! Deși biserica nu este foarte mare, are o însemnătate deosebită pentru locuitorii acestei zone, locuitori care de-a lungul timpului și-au păstrat nealterată credința față de Dumnezeu! Mă bucur foarte mult că am participat astăzi la sfințirea acestui nou lăcaș de cult și apreciez numărul foarte mare de credincioși care au participat la această slujbă!

Prea Sfințitul Lucian – Episcopul Caransebeșului : La Praznicul Prea Sfintei Treimi am poposit duhovnicește la Parohia Cornereva, mai precis în Filia Valea Ramna pentru a târnosi o biserică necesară pentru credincioșii din această comună a Banatului de Munte! Iată cum Dumnezeu ne-a ajutat în patru ani să ridicăm aici o biserică închinată praznicului de astăzi – Pogorârea Sfântului Duh! Încă nu este pictată, dar are un iconostas frumos și în viitorul apropiat va fi împodobită și cu veșmântul picturii! Trebuie să punctăm faptul că astăzi, la Sfânta Liturghie – chiar dacă suntem în a doua zi de Rusalii – s-au împărtășit foarte mulți credincioși, foarte mulți copii și tineri s-au apropiat de Sfântul Potir și au primit trupul și sângele Mântuitorului Hristos! Trebuie să spunem că în această comună și în această parohie în mod special nu există credincioși care să aparțină altor confesiuni, toți locuitorii acestei comune aparțin bisericii strămoșești, Bisericii Ortodoxe!

Nicolae Novăcescu – primarul comunei Cornereva : A fost un eveniment deosebit, după cum ați observat și Dumneavoastră, s-a întămplat un eveniment care probabil se întâmplă la o sută de ani, s-a târnosit și sfințit o biserică nouă! Acesta este un lucru foarte important am avut cinstea și onoarea de a-l avea în mijlocul nostru pe Prea Sfințitul părinte Lucian și noi zicem că a fost un eveniment deosebit, ținând cont și de câte lume a venit și populația comunei noastre a fost încântată de acest eveniment! 

După sfințirea Bisericii de pe Valea Ramna, participanții s-au deplasat ăn număr la fel de mare la Căminul Cultural din centrul comunei Cornereva, unde a avut loc festivitatea de inaugurare a copertinei deasupra esplanadei din fața instituției de cultură, care a fost amenajată pentru organizarea principalelor evenimente din viața loclanicilor! În acest cadru festiv, primarul Nicolae Novăcescu a ănmânat distincția si diploma de CETĂȚEAN DE ONOARE AL COMUNEI lui Nistor Garaș- artizanul acestei investiții!

Primul eveniment desfășurat în noul cadru a fost programul folcloric deschis de ansamblul de dansuri populare al Școlii Agricole din Cornereva, care a prezentat o suită de jocuri populare, elevii fiind pregătiți de prof. Magdalena Duicu Martalogu și prof. Ion Cernescu. A urmat un spectacol de muzică populară susținut de Ansamblul folcloric BANATUL din Timișoara și soliștii vocali Maria Drăghicescu, Maria Miu Sorescu, Ionela Bărăscu și Maria Garaș, iar în deschiderea numelor deja consacrate ale folclorului bănățean, pe scenă a urcat micuța Marisa Nicola Botoș, în vârstă de numai 12 ani, care se anunță o nouă stea a muzicii populare din Cornereva! Seara s-a încheiat cu jocuri populare, la care au fost invitați toți cei prezenți la această manifestare și care au creat o atmosferă de adevărată sărbătoare!

Paul-Sever SMADU

 

 

 

 

Oţelu Roşu: Dorinel Umbrărescu a cumpărat toate activele combinatului siderurgic din Valea Bistrei, obiectiv industrial cu o tradiție de peste două secole. Tranzacția este scutită de TVA
Actualitate sâmbătă, 21 decembrie 2024, 16:00

Oţelu Roşu: Dorinel Umbrărescu a cumpărat toate activele combinatului siderurgic din Valea Bistrei, obiectiv industrial cu o tradiție de peste două secole. Tranzacția este scutită de TVA

Firma Eco Wind Power, controlată de familia antreprenorului Dorinel Umbrărescu, cel mai important constructor de drumuri din România, a...

Oţelu Roşu: Dorinel Umbrărescu a cumpărat toate activele combinatului siderurgic din Valea Bistrei, obiectiv industrial cu o tradiție de peste două secole. Tranzacția este scutită de TVA
Micii elevi de la Colegiul Național „Traian Lalescu” sprijină construirea primei clinici de oncologie din Banatul Montan
Actualitate sâmbătă, 21 decembrie 2024, 10:58

Micii elevi de la Colegiul Național „Traian Lalescu” sprijină construirea primei clinici de oncologie din Banatul Montan

Micii elevi de la Colegiul Național „Traian Lalescu” sprijină construirea primei clinici de oncologie din Banatul Montan Elevii din ciclul...

Micii elevi de la Colegiul Național „Traian Lalescu” sprijină construirea primei clinici de oncologie din Banatul Montan
34 de locuri de muncă sunt vacante în Caraş-Severin
Actualitate sâmbătă, 21 decembrie 2024, 08:30

34 de locuri de muncă sunt vacante în Caraş-Severin

34 de locuri de muncă sunt vacante în Caraş-Severin. Acestea sunt disponibiile în municipiile Reşiţa şi Caransebeş. AJOFM Caraș-Severin a...

34 de locuri de muncă sunt vacante în Caraş-Severin
Condiții moderne pentru preșcolarii din Muncitoresc și Dealul Mare!
Actualitate sâmbătă, 21 decembrie 2024, 07:30

Condiții moderne pentru preșcolarii din Muncitoresc și Dealul Mare!

Condiții moderne pentru preșcolarii din Muncitoresc și Dealul Mare! Două grădinițe intră în circuitul școlar după ample lucrări de...

Condiții moderne pentru preșcolarii din Muncitoresc și Dealul Mare!
Actualitate vineri, 20 decembrie 2024, 18:04

Ion:”Diagnosticul de cancer a fost crunt, în special pentru familie. Eu m-am obişnuit şi am devenit mai optimist”

Cancerul pulmonar este cel mai grav tip de cancer! Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în Europa în fiecare minut şi în lume la...

Ion:”Diagnosticul de cancer a fost crunt, în special pentru familie. Eu m-am obişnuit şi am devenit mai optimist”
Actualitate vineri, 20 decembrie 2024, 17:30

Caraş-Severin: Şalăul, păstrăvul, crapul şi somnul – cele mai căutate specii de peşte pentru masa de sărbători

În ultimii ani şi în România, a apărut o tendință din ce în ce mai populară de a consuma pește la mesele de sărbători, o tradiție care...

Caraş-Severin: Şalăul, păstrăvul, crapul şi somnul – cele mai căutate specii de peşte pentru masa de sărbători
Actualitate vineri, 20 decembrie 2024, 16:52

Al doilea tramvai lovit în traficul reșițean

Un nou accident rutier în care a fost implicat un tramvai, a avut loc astăzi în Reșița. S-a întâmplat chiar în prima zi de când tramvaiele...

Al doilea tramvai lovit în traficul reșițean
Actualitate vineri, 20 decembrie 2024, 14:31

Comunitatea din Oravița, sprijin pentru prima clinică de oncologie din Caraș-Severin

Comunitatea din Oravița a demonstrat, încă o dată, puterea solidarității prin contribuția sa la construirea primei clinici de oncologie din...

Comunitatea din Oravița, sprijin pentru prima clinică de oncologie din Caraș-Severin