Sfaturi pentru cumpărarea produselor pascale
Articol editat de Mirabela Afronie, 4 aprilie 2015, 09:00
Perioada premergătoare sărbătorilor reprezintă un moment de vârf pentru activitatea comercială, crescând considerabil atât oferta de produse pe piaţă, cât şi cererea. În mod firesc, autorităţile concentrează forţe sporite pe domeniile de interes pentru români în aceste zile, pentru a preîntâmpina cazurile în care sănătatea sau siguranţa consumatorului este afectată.
Oferta bogată a comercianţilor în aceste zile, dorinţa de a avea produse multe pe masa de sărbători, ne determină, de multe ori, să uităm de regulile de bază la cumpărarea oricărui produs alimentar. Însă, siguranţa şi sănătatea pot fi protejate prin atenţie sporită acordată la cumpărare informaţiilor despre produs, a locului de comercializare şi condiţiilor în care este vândut produsul respectiv. Iată de ce recomandăm consumatorilor ca la achiziţionarea alimentelor să aibă în vedere următoarele aspecte:
• Urmăriţi cu atenţie produsele din punct de vedere organoleptic (aspect, miros, culoare) şi refuzaţi-le pe acelea pentru care aveţi supiciuni privind calitatea şi mai ales siguranţa;
• Refuzaţi produsele alimentare care prezintă urme de mucegai sau care prezintă data durabilităţii minimale depăşită;
• Refuzaţi produsele alimentare preambalate, care prezintă ambalajele deteriorate şi pentru care există suspiciunea deteriorării şi a conţinutului;
• La cumpărarea produselor alimentare solicitaţi şi păstraţi bonul de casă, pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea/siguranţa unui produs;
• Nu cumpăraţi produse alimentare din locuri neautorizate ; comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificaţi tranzacţia comercială şi riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur, care poate să vă afecteze sănătatea.
LA CARNE:
• Recomandăm cumpărarea cărnii (de miel) numai din măcelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe;
• Evitaţi cumpărarea de carne din „portbagajele maşinilor”, chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic. Comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificaţi tranzacţia comercială şi riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur, care poate să vă afecteze sănătatea
• Carnea comercializată trebuie să fie marcată cu ştampila de control veterinar;
• Verificaţi, prin apreciere directă, proprietăţile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului (aspect de mâzguit, cu prezenţa mucilagiilor etc), culorii (culoare modificată), consistenţei, prezenţa corpurilor străine etc; carnea (de miel) trebuie să prezinte la suprafaţă o peliculă uscată, de culoare roz până la roşie, să fie fermă şi elastică atât la suprafaţă, cât şi în secţiune; mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt;
• Carnea achiziţionată sub formă refrigerată se va transporta, în condiţii igienice, cât mai repede la domiciliu şi se va depozita la frigider la temperaturi de refrigerare, respectiv, de la 0 la – 40 de grade C ;
• Vânzătorii trebuie să poarte echipament de protecţie sanitară a alimentelor.
• Se va acorda atenţie preţului afişat; se va verifica concordanţa dintre preţurile afişate la raft şi cele marcate pe bonurile de casă;
LA PEȘTE
• La cumpărare verificaţi dacă peştele proaspăt prezintă următoarele modificări: solzi care se desprind uşor, corpul acoperit cu mucus urât mirositor, branhii de culoare cenuşie sau brună; în aceste cazuri peştele este sigur alterat şi poate prezenta un pericol pentru sănătatea dumneavoastră ;
• Peştele proaspăt trebuie păstrat şi expus la comercializare în vase cu gheaţă, fiind parţial acoperit de gheaţă.
LA OUĂ
• Evitaţi cumpărarea ouălor a căror coajă este crăpată, murdară sau spartă;
• La spargere, ouăle nu trebuie să prezinte albuşul tulbure sau amestecat cu gălbenuşul ;
• Verificaţi data durabilităţii minimale, care trebuie să fie înscrisă pe fiecare ou.
• Ouăle de consum trebuie să prezinte coaja intactă, normală, fără fisuri, fără corpuri străine, fără mirosuri străine, la spargerea oului, albuşul trebuie să fie de consistenţă densă, transparent, iar gălbenuşul semiglobulos, uşor aplatizat şi bine delimitat de albuş;
• În prezent, în România, direct pe ouă se marchează data durabilităţii minimale, dar Regulamentele europene prevăd ca pe ou să se marcheze codul producătorului, iar pe ambalaj (pentru ouăle ambalate) o serie de informaţii (codul centrului de ambalare; categoria de calitate; ambalajele sunt identificate prin menţiunea „categoria A” sau prin litera „A” însoţită sau nu de menţiunea „proaspăt”; categoria de greutate, durata de valabilitate minimă, menţiunea „ouă spălate” pentru ouale spălate, ca o condiţie specială de depozitare, o indicaţie prin care se recomandă consumatorilor păstrarea ouălor la frigider după cumpărarea acestora.
• Când ouăle de categoria A de calibre diferite, sunt ambalate în acelaşi ambalaj, greutatea netă minimă a acestor ouă este indicată în grame, iar menţiunea „Ouă de calibre diferite” sau o menţiune echivalentă este aplicată pe partea exterioară a ambalajului.
• În cazul ouălor vândute în vrac trebuie comunicate consumatorilor, vizibile cu uşurință și perfect lizibile, informaţiile privind: categoria de greutate (Clasamentul ouălor din categoria A în funcţie de greutate XL – foarte mare: greutate mai mare sau egală cu 73 g; L – mare: greutate mai mare sau egală cu 63 g și mai mică de 73 g; M – mediu: greutate mai mare sau egală cu 53 g și mai mică de 63 g; S – mic: greutate mai mică de 53 g); o indicație a metodei de creștere a găinilor, echivalentă cu cea menţionată la articolul 12 alineatul (2); o explicaţie a semnificaţiei codului producătorului; data de valabilitate minimă;
• Se va acorda atenție prețului afișat;
LA VOPSEA DE OUĂ
• Cumpăraţi vopsea de ouă numai din locuri autorizate;
• Urmăriţi încadrarea produsului în data durabilităţii minimale.
• Citiţi cu atenţie eticheta produsului, care trebuie să conţină: numele şi adresa producătorului, lista ingredientelor, instrucţiuni de utilizare, data durabilităţii minimale;
• Evitaţi achiziţionarea de vopsele nedestinate uzului alimentar ( tipografice, vopsea pentru textile etc. care pot prezenta pericol pentru sănătate)
LA PRODUSELE DE PATISERIE
• cumpăraţi produse numai din locuri autorizate;
• spaţiile de comercializare trebuie să fie în permanenţă curate şi bine întreţinute;
• produsele de patiserie neambalate se vor vinde din recipiente curate, la adăpost de praf şi de muşte, fiind servite numai cu ustensile speciale; este interzis a se permite consumatorilor să aleagă produsele cu mâna
• se va avea în vedere că produsele de patiserie neambalate trebuie comercializate în termen de 24 ore de la data fabricaţiei (acestea fiind scutite de indicarea datei durabilităţii minimale);
• pentru produsele de patiserie preambalate data durabilităţii minimale este stabilită de producător şi se va inscripţiona pe etichetă/ ambalaj ;
• eticheta trebuie să conţină: denumirea sub care se vinde produsul, numele şi adresa producătorului, lista ingredientelor, data durabilităţii minimale, cantitatea netă;
• vânzătorii trebuie să poarte echipament de protecţie sanitară a alimentelor.
LA VIN
• cumpăraţi produse numai din locuri autorizate;
• nu vă lăsaţi “ademeniţi” de vânzătorii din pieţe care vând produsele în recipiente PET refolosite, care vă oferă degustarea produselor prin intermediul dopurilor recipientelor pentru a dovedi “calitatea naturală” a produsului;
• în magazine verificaţi atât etanşeitatea recipientelor, cât şi limpiditatea conţinutului, vinul care prezintă depuneri este impropriu consumului uman.
Ce trebuie să urmăriţi pe eticheta/ambalajul unui produs alimentar preambalat
• denumirea sub care se vinde produsul;
• numele şi adresa fabricantului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului;
• data durabilităţii minimale exprimată sub forma „a se consuma , de preferinţă înainte de …” sau „a se consuma, de preferinţă până la data…” , sau în cazul produselor care prezintă un grad înalt de perisabilitate din punct de vedere microbiologic, termenul de valabilitate exprimat sub forma „expiră la data de …” ;
• Data se compune din indicarea clară a zilei, lunii şi anului, într-o formă cronologică necodificată;
• cantitatea netă;
• condiţiile de depozitare şi de folosire, atunci când acestea necesită indicaţii speciale;
• locul de origine sau provenienţă a produsului, dacă omiterea acestuia ar fi de natură a crea confuzii în gândirea consumatorilor;
• concentraţia alcoolică pentru băuturile la care aceasta este mai mare de 1,2% în volume;
• lista ingredientelor;
• cantitatea din anumite ingrediente sau categorii de ingrediente;
• instrucţiuni de utilizare, atunci când lipsa acestora pot determina o utilizare necorespunzătoare a produselor;
• menţiune privind lotul (seria lotului, data fabricaţiei, data îmbutelierii etc.).
(Mirabela Afronie)