Sfântul Sava sărbătorit în Banat
Articol editat de Mirabela Afronie, 24 ianuarie 2015, 12:00 / actualizat: 24 ianuarie 2015, 23:39
Uniunea Sârbilor din România îl sărbătorește pe Sfântul Sava – primul arhiepiscop al Bisericii Ortodoxe Sârbe, întemeietorul școlilor sârbești, a statalității și a diplomației sârbe, a declarat pentru Radio România Reşiţa, Ognian Crstici – preşedintele USR. Sfântul Sava este și astăzi patronul spiritual al școlilor sârbești, fiind sărbătorit în fiecare școală în care se învață limba sârbă. Cu acest prilej, în perioada 24-31 ianuarie vor fi organizate 5 manifestări culturale de amploare în orașele: Arad și Moldova Veche (24 ianuarie), Reșița (25 ianuarie), Timișoara (27 ianuarie) și Sânnicolau Mare (31 ianuarie). Acestea vor aduce laolaltă importanți artiști din țară, dar și din Serbia pentru a oferi publicului spectacole memorabile.
Preşedintele USR, Ognian Crstic:
Vezi aici programul manifestărilor:
ARAD (24 ianuarie, Teatrul Clasic Ioan Slavici, ora 18:30)
La festivitatea dedicată Sfântului Sava de la Arad, care va avea loc în data de 24.01.2015 la Teatrul Clasic Ioan Slavici, cu începe de la ora 18.30, vor participa: Ansamblul Suferini Batanja din Ungaria, Ansamblul Sveti Djodje din Stanciova, precum și Școala de Folclor Kolo Arad – ansamblul şi orchestra.
MOLDOVA VECHE (24 ianuarie, Căminul Cultural Moldova Veche, ora 18:00)
Sărbătoarea Sfântului Sava de la Moldova Veche va avea loc la Căminul Cultural, cu începere de la ora 18.00 și va cuprinde în program: Ansamblul Dunav Svinița, Ansamblul Stenka Liubcova, Ansamblul Sveti Nikola Radimna, Ansamblul Soko Socol, Ansamblul din Belobreșca și Ansamblul din Cusici. Intrarea la spectacol este liberă.
REȘIȚA (25 ianuarie, Casa de Cultură a Sindicatelor Reșița, ora 17.00)
Festivitatea de la Reșița prilejuită de sărbătorirea zilei Sfântului Sava va avea loc la Casa de Cultură a Sindicatelor din Reșița, cu începere de la ora 17.00 și va cuprinde în program: Ansamblul AKUD Mladost Timișoara, Ansamblul Bârzava Reșița, Ansamblul Kruna Sânmartinul Sârbesc și Orchestra Frații Miloș. În cadrul spectacolului se va proiecta și filmul ”Sârbii din România” autor: Raico Cornea.
TIMIȘOARA (27 ianuarie, Opera Română, ora 19:00)
Sărbătoarea Sfântului Sava de la Timișoara va fi organizată marți, 27 ianuarie, la Opera Română, cu începere de la ora 19.00. La manifestare vor participa: Corul Bisericii Ortodoxe Sârbe din Timișoara, Elevii Liceului sârbesc Dositei Obradovici, Teatrul de Stat Sârbesc din Timișoara și Orchestra de Tamburași Zlatna Suza din Diniaș. Invitații speciali ai serii vor fi membrii grupului Legende – una din cele mai cunoscute și apreciate formații muzicale din Serbia. După spectacol va avea loc tradiționalul bal din foaierul Operei. Biletele se pot procura de la sediul Uniunii Sârbilor din România, str. Mangalia, nr.29. Mai multe informații la numărul de telefon 0256/ 491 754.
SÂNNICOLAU MARE (31 ianuarie, Sala mare a Casei de Cultură, ora 18:00)
Sărbătoarea Sfântului Sava de la Sânnicolau Mare va avea loc sâmbătă, 31 ianuarie, în Sala mare a Casei de Cultură, cu începere de la ora 18.00. La manifestare vor participa: Orchestra de Tamburași Mladi Čanadski Tamburaši Cenad, Ansamblul Izvor din Saravale, Ansamblul Plavi Delja – Sânpetru Mare, Ansamblul Sava Ilin Variaș, Orchestra de Tamburași Batini Bećari Sânnicolau Mare și Ansamblul Sveti Sava din localitate. Manifestarea va fi urmată de balul organizat de la orele 21.00, unde vor cânta Duško Belin, Alexandra Mândran, Liubomir Petrov și orchestra condusă de George Mândran.
Sursa foto: wikipedia.org
(Hardy Cvoica)