Sezonul furturilor: sfaturi pentru protejarea locuinței și a bunurilor personale
Numărul furturilor din locuinţe creşte în timpul verii faţă de alte perioade din an. Poliţiştii atrag atenţia că oamenii sunt mai preocupaţi de pregătirea deplasărilor ce vor urma, fără să se mai gândească la măsurile minime de siguranță pe care trebuie să le ia pentru a nu deveni victime ale unor fapte de natură penală.
Articol editat de Mirabela Afronie, 11 iulie 2024, 10:23
Pentru a preveni comiterea de furturi din locuință, în perioada în care lipsiți de la domiciliu, polițiștii cărășeni vă recomandă:
- Când lipsești de acasă, asigură-te ca toate ușile și ferestrele sunt încuiate;
- În cazul în care lipsești o perioada mai lungă de timp, roagă-ți prietenii sau vecinii apropiați să treacă pe la tine, să ridice corespondența;
- Instalează un sistem de alarmare în locuință;
- Dacă locuiești la bloc, încuietoarea de la ușa locuinței trebuie să nu permită accesul, din exterior, la șuruburile de prindere, iar butucul yalei să fie complet introdus în corpul ușii, pentru a evita prinderea și ruperea lui;
- Dacă locuiești la parter sau la etajul 1, grilajele de la ferestre îi descurajează pe hoți.
- Mai mult, solicită administrației montarea unui interfon la intrarea în scară, pe care să îl utilizați în mod corect pentru a ști exact cine intră în clădire, dotarea cu încuietori corespunzătoare a ușilor de la subsol, terase sau intrări suplimentare, iluminarea bună a holurilor și palierelor blocului;
- În plus, dacă locuiești la casă, poți opta pentru supraveghere video în exterior, care să înregistreze orice activitate desfășurată în curtea casei, iluminare cu senzori de mișcare, protecție perimetrală ce avertizează asupra pătrunderii persoanelor străine în curte.
Comportamentul prudent trebuie adoptat și pe rețelele sociale:
- Atunci când plecați pentru o perioadă mai lungă de acasă, nu faceți acest lucru public pe internet;
- Nu vă transformați conturile de pe rețelele de socializare în surse de informații pentru infractori. Faceți-le inaccesibile pentru persoane necunoscute și manifestați o atenție sporită la datele personale și fotografiile pe care le postați;
- Evitați prieteniile cu persoane pe care nu le cunoașteți în realitate și nu dezvăluiți date despre dumneavoastră celor pe care „i-ați întâlnit” doar în mediul online.
De asemenea, pentru o vacanță reușită, nu uitați:
- Consumat cu moderaţie, alcoolul poate fi un ingredient al distracţiei şi al stării de bine. Numai că, dacă depăşiţi măsura, vă poate transforma fie într-o victimă, fie într-un agresor. Opriţi-vă la timp, pentru a nu vă strica vacanţa.
- Când mergeţi la plajă sau la o plimbare prin staţiune, nu luaţi sume mari de bani cu dumneavoastră, ci doar stricul necesar. O borsetă sau o gentuţă ,,turistică”, ţinută în faţă şi protejată cu mâna, constituie o modalitate foarte bună de păstrare a valorilor.
- În zonele aglomerate, nu puneţi bani şi acte în rucsacuri purtate în spate! Hoţii se pot servi cu uşurinţă. Dacă vă opriţi să cumpăraţi ceva, nu scoateţi din geantă toţi banii, ci doar suma necesară achizionării produsului.
În primele 6 luni din acest an, în Caraş-Severin, numărul furturilor din locuințe, curți, anexe gospodărești, a scăzut cu 12,3%, fiind înregistrate 99 de astfel de infracțiuni, cele mai multe în mediul urban.