[AUDIO-FOTO] Compensaţii şi facilităţi pentru proprietarii de păşuni şi păduri de pe raza Parcurilor Naţionale. Sesiuni de informare vor avea loc pe raza Parcului Cheile Nerei-Beuşniţa, la Bozovici şi Potoc
Începând cu luna octombrie a anului 2022 au fost organizate o serie de sesiuni de informare și conștientizare a comunităților locale adiacente Parcului Național Cheile Nerei-Beușnița din Caraş-Severin pentru a prezenta proiectul de revizuire a planului de management cu tot ceea ce implică el și pentru a asculta problemele și necesitățile oamenilor locului.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 20 martie 2023, 13:00 / actualizat: 20 martie 2023, 18:26
Din toate aceste întâlniri, cel mai clar a reieșit nevoia de informații legate de compensațiile pentru proprietarii de pădure din zonele protejate și pentru pagubele produse de animalele sălbatice în proprietățile private.
În acest sens, marți, 21 martie la Căminul Cultural din Potoc și miercuri, 22 martie în sala Consiliului Local al Primăriei Bozovici, începând cu ora 12.00, vor avea loc două întâlniri cu factorii de decizie; este vorba de Garda Forestieră Caraş-Severin, Direcţia pentru Agricultură Judeţeană, Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Direcţia Silvică din judeţ cu localnicii din zonă pentru a purta discuţii pe marginea subiectului de interes „Compensaţii pentru proprietarii de pădure din zonele protejate şi pentru pagubele produse de animalele sălbatice în proprietăţile private„.
Pentru Radio Reşiţa, comisarul şef al Gărzii Forestiere Caraş-Severin, George Săveanu:
„Anul 2023 vine cu o noutate, și anume că proprietarii care dețin suprafațe de pădure în parcurile naționale, în afară de persoanele fizice și pentru persoanele care dețin păduri în parcurile naționale, în zona de protecție strictă sau în zonele de dezvoltare durabilă cu restricții, se vor putea plăti compensații ce vor acoperi contravaloarea masei lemnoase nerecoltate. Administrația Parcului Național Cheile Nerei-Beușnița, Direcția Silvică, ocoalele silvice private, Direcția Agricolă Caraș-Severin, Agenția de Protecție a Mediului, împreună cu Garda Forestieră, privitor la aceste aspecte, vor avea întâlniri stabilite la UAT Bozovici și UAT Potoc. Vor avea discuții și pe marginea proiectului de revizuire a planului de management al Parcului Național Cheile Nerei-Beușnița. Deocamdată, toate aceste propuneri legate de compensații sau UAT-uri sunt la nivel de consultări. Așteptăm elaborarea actului legislativ și vom reveni cu lămuriri„.
Raluca Peternel – proiect manager WWF România pentru Radio Reşiţa:
Proiectul ”Îmbunătăţirea stării de conservare a speciilor şi habitatelor de interes conservativ din Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa şi ariile naturale de interes comunitar şi naţional suprapuse prin revizuirea planului de management integrat” este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare, 2014-2020.