Secţia de pediatrie a Spitalului Judeţean din Reşiţa aproape plină de copii cu afecţiuni de sezon
În plin sezon al infecţiilor respiratorii tot mai mulţi copii ajung la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa. Unii dintre ei necesită internare şi investigaţii medicale.
Articol editat de Daiana Rosca, 1 februarie 2024, 16:39 / actualizat: 2 februarie 2024, 23:33
La ora actuală numărul internărilor în secţia de pediatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa este într-o continuă dinamică. Nici nu se externează bine un pacient, ca un altul are nevoie de îngrijiri medicale. Cazuistica este diversă dar cele mai multe afecţiuni rămân cele de sezon, gripă, viroze şi pneumonii. Cu detalii şeful secţiei, medicul pediatru Simona Braicu:
„La nivelul secției noastre există un număr mare de internări, până la ora actuală avem patologie de sezon deci patologie respiratorie dar nu numai. Avem și infecții cu rotavirus, un virus cu tropism digestiv. Este o situație în dinamică. Până la ora actuală am avut un număr de aproape 100 de infecții respiratorii din care 65% au fost forme cu afectare pulmonară dar au fost și 170 de consultații în marea lor majoritate cu patologie respiratorie, 85 au fost foi de zi, asta presupune investigații suplimentare în sensul de analize, radiografie.
Au fost situații cu meningită, encefalită unul dintre ei a necesita transfer la Timișoara pentru că noi nu avem neurologie psihiatrică în Reșița dar restul cazurilor au avut o evoluție bună.”
Pentru a trece cu bine de sezonul rece, medicul pediatru Simona Braicu le recomandă părinţilor să-şi retragă copiii din colectivitatea la primele semne de boală şi să ţină cont de regulile de igienă sanitară.
Când vine vorba de boală, cei mai îngrijoraţi sunt părinţii. Aceştia se adresează cadrelor medicale de la Pediatrie de cele mai multe ori atunci când simptomele copilului sunt evidente şi nu cedează atât de uşor la tratamentul administrat acasă.
„Am ajuns la spital cu niște probleme de sezon, cu o răceală mai severă nu a reacționat la medicamente generice, la ce avem acasă și a trebuit să venim la UPU și să ne internăm la Pediatrie.”
Indiferent de afecţiune părinţii sunt îndemnaţi să nu le administreze copiilor medicamente după ureche ci să se prezinte de urgenţă la medic pentru investigaţii.