Scriitorul, etnograful şi pedagogul Alexander Tietz – personalitate marcantă a Banatului de Munte, comemorat la 120 de ani de la naştere
Articol editat de Gerhard Chwoika, 9 ianuarie 2018, 09:30 / actualizat: 9 ianuarie 2018, 11:06
Binecunoscutul scriitor, etnograf şi pedagog reşiţean Alexander Tietz (9 ianuarie 1898 – 10 iunie 1978) a editat în timpul vieţii un număr de cinci cărţi în limba germană, care conţin legende şi povestiri culese de la mulţi locuitori ai acestui spaţiu. A scris totodată multe articole în presa germană şi română a timpului. Postum i-au apărut 8 cărţi, editate la Reşiţa, Timișoara şi Bucureşti. De asemenea i-au fost selectate câteva poveşti pentru o înregistrare pe disc.
Alexander Tietz a devenit Cetățean de onoare post mortem al municipiului Reșița, la data de 24 februarie 2004.
Numele lui este purtat în prezent de biblioteca germană din Reşiţa, în faţa căreia stă ridicat şi bustul său realizat de artistul plastic bucureştean Horea Flămând. De asemenea, Colegiul Național „Diaconovici – Tietz” din municipiul Reşiţa îi poartă numele alături de cel al unchiului său după mană, Corneliu Diaconovici, primul enciclopedist român.
Alexander Tietz a fost unul dintre cei mai recunoscuţi pedagogi germani reşiţeni din secolul trecut, care a insuflat elevilor săi dragostea pentru locul natal, pentru cultură, turism şi protecţia mediului.
La biblioteca germană care îi poartă numele, secție a Bibliotecii Județene „Paul Iorgovici“ din municipiul de pe Bârzava, va fi organizată în 9 ianuarie o evocare a personalității lui Alexander Tietz și o expoziție tematică de documentare din viața și opera sa.
Anul acesta, în ziua de 9 ianuarie se va comemora și împlinirea a 105 ani de la naşterea omului de cultură Franz Stürmer (*3 ianuarie 1913 – † 14 octombrie 1983), precum şi cei 28 de ani de Forum Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin (9 ianuarie 1990).
Evenimentele In Memoriam se vor consuma cu participarea grupului muzical „Intermezzo“ (coordonator: Lucian Duca), Duo Gassenheimer, Vincenzo Cerra și a corului „Franz Stürmer“ (dirijor: prof. Elena Cozâltea), toți din Reșița. (Hardy Cvoica)
Sursa: Erwin Josef Tigla