Şcoala postliceală – o variantă tot mai căutată de continuare a studiilor
Articol editat de Mirabela Afronie, 3 iulie 2014, 12:00 / actualizat: 3 iulie 2014, 16:00
În judeţul Caraş-Severin sunt 10 şcoli postliceale, iar calificările sunt diverse, de la bucătari, economişti sau mecanici până la asistenţi medicali. Durata studiilor este de doi sau de trei ani, în funcţie de specializare. Reţeaua şcolilor postliceale din Caraş-Severin pare să se extindă. După ce anul trecut Colegiul Mircea Eliade din Reşiţa şi Liceul Tehnologic Clisura Dunării din Moldova Nouă au înfiinţat o clasă de postliceală, acum conducerea Liceului Hercules din Băile Herculane a început demersurile în acest sens.
Înscrierile pentru acest nivel de învăţământ sunt programate în toamnă însă până atunci au loc examenele de absolvire a şcolii postliceale şi de maiştri. Mâine este ultima zi în care tinerii se pot înscrie la testare, fiind aşteptaţi 243 de elevi din promoţia 2014. În intervalul 7-8 iulie se va desfăşura proba practică, iar cea scrisă în 9 iulie.
Rezultatele vor fi afişate o zi mai târziu, în 10 iulie, după care vor putea depune eventualele contestaţii. Rezultatele finale vor fi făcute publice în 16 iulie. Examenul de absolvire a şcolii postliceale şi de maiştri se desfăşoară în şase centre de examen: Liceul Tehnologic Dacia din Caransebeş, Colegiul Tehnic din Reşiţa, Colegiul Economic al Banatului Montan din Reşiţa, Colegiul Naţional Traian Lalescu din Reşiţa, Liceul Tehnologic din Bocşa şi Colegiul Tehnic Cărăşan din Reşiţa.
(Mirabela Afronie)