„Sclavi” exploatați de un… consătean
Articol editat de Mirabela Afronie, 30 martie 2015, 10:25
Patru persoane din Șimand au fost ademenite de un consătean cu locuri de muncă în Franța, însă totul a fost o mare țeapă. Odată ajunși acolo, cei patru șimăndani au fost „cazați” într-o caroserie ruginită de microbuz, fără geamuri, fără banchete şi fără uşi. Au fost hrăniți cu resturi de mâncare din tomberoane, se spălau la o cișmea, iar toaletă nu exista. Șimăndanii au lucrat și câte 14 ore, puși de consăteanul exploatator să sape în câmp după fier vechi, să dezmembreze mașini, muncile acestea fiind executate atât de bărbați cât și de femei. Bineînțeles că „sclavii” nu au fost plătiți pentru munca lor, banii obținuți din vânzarea de fier vechi săpat de ei erau luați de exploatator sau de familia acestuia (care locuia tot în câmp, lângă microbuzul în care era cazați cei patru muncitori, însă familia locuia în rulote funcționale). Cei patru au încercat să fugă, însă actele le-au fost luate de exploatator. Din banii obținuți pe munca celor patru șimăndani, bărbatul și-a cumpărat o casă în Șimand.
Odată ajunși în țară, după luni de zile în care au fost exploatați, cei patru au depus plângeri penale împotriva „angajatorului”, iar acesta a fost trimis în judecată pentru trafic de persoane.
„Faptele inculpatului R.M., care în perioada, martie 2013 – martie 2014, a recrutat părţile vătămate D.D., D.E., C.P. şi H.A..Z., le-a transportat în Franţa, le-a adăpostit într-o caroserie dezafectată, fără cele mai elementare dotări şi utilităţi, hrănindu-i, de cele mai multe ori, cu alimente alterate, profitând de situaţia familială şi materială a acestora (lipsa unui loc de muncă, copii minori în întreţinere, imobile în construcţie, etc.) şi de alte împrejurări, respectiv nivelul de instruire şcolară (absolvenţi a 4 clase primare sau fără studii), nu cunosc decât limba română, astfel că nu au posibilitatea de a se descurca în altă ţară, cu atât mai mult cu cât actele de identitate se aflau la inculpat, după care ajunşi în Franţa, le-a obligat să muncească pentru el, constituie patru infracţiuni de trafic de persoane”, se arată în motivarea sentinţei Tribunalului Arad.
Bani contra declaraţii favorabile
Pe parcursul procesului penal, inculpatul a avut o atitudine sfidătoare și a încercat să determine părțile vătămate să-și schimbe declarațiile, oferindu-le sume de bani. Faptul că bărbatul nu a manifestat nici cel mai mic regret față de cele comise a îndreptățit convingerea instanței că reeducarea lui nu poate fi realizată decât prin aplicarea unor pedepse corespunzătoare. Astfel, Tribunalul Arad l-a condamnat la 7 ani de închisoare și a ținut cont și de faptul că, pe teritoriul Franței, bărbatul a comis o tâlhărie în anul 2013.
3.000 de euro daune
În cadrul procesului penal s-a constituit parte civilă C.P. cu suma de 50.000 de euro reprezentând despăgubiri civile, respectiv suma de 48.000 euro daune morale constând în suferinţa fizică şi psihică inimaginabilă la care a fost supus în urma comportamentului agresiv al inculpatului respectiv violenţe fizice şi psihice, ameninţări, înjurături, îngrădirea libertăţii de mişcare prin deposedarea sa de actele de identitate, supravegherea permanentă la locul de muncă, umilinţa şi situaţia degradantă la care a fost supus prin cazarea într-o rulotă cu uşa şi pereţii sparţi, fără geamuri, căldură, apă, curent electric şi toaletă, înfometarea şi procurarea alimentelor din pubele de gunoi, rămânând cu sechele, iar suma de 2.000 de euro reprezintă daunele materiale suferite pentru că nu a fost plătit pentru munca depusă.
„Tribunalul constată că daunele morale sunt menite să contribuie la reducerea compensatorie a suferinţelor fizice şi psihice cauzate părţii vătămate ca urmare a activităţii infracţionale a inculpatului şi se apreciază că un cuantum de 3.000 de euro este suficient, dar şi necesar reparării prejudiciului moral. În baza art. 22 alin.1 şi 2 Cod procedură penală va constata că părţile vătămate D.D., D.E. şi H.A.Z. au renunţat la pretenţiile civile şi nu s-au constituit parte civilă în procesul penal”, s-a arătat în motivarea instanței arădene.
Fără câștig la Curtea de Apel Timișoara
Împotriva acestei sentinţe a declarat apel inculpatul, apărătorul acestuia apreciind hotărârea primei instanţe ca fiind nedreaptă, părţile vătămate declarând că nu au fost forţate să muncească, s-au înţeles bine cu inculpatul, au trăit în aceleaşi condiţii ca şi inculpatul, iar raportat la aceste elemente s-a solicitat rejudecarea cauzei. Curtea de Apel a respins apelul.
Motivarea Curții de Apel
„Pentru toate aceste considerente, Curtea de Apel Timişoara va respinge ca nefondat apelul declarat de inculpatul R.M. împotriva sentinţei penale nr. 822 din 05.12.2014 pronunţată de Tribunalul Arad în dosar nr.4388/108/2014. Examinând sentinţa penală apelată prin prisma motivelor de apel invocate, dar şi sub toate aspectele de fapt şi de drept, instanţa constată că apelul declarat de inculpatul R.M. este nefondat”, se arată în motivarea Curții de Apel Timișoara.
Sursa: aradon.ro