O altă problemă este infrastructura rutieră, drumurile care duc spre aceste sate sunt pline de gropi, într-o stare deplorabilă. Majoritatea satelor sunt izolate, situate la 20-30 de km de cea mai apropiată localitate. Gârnic, Sfânta Elena şi Bigăr sunt doar câteva dintre localităţile cu populaţie cehă din Caraş-Severin. Cehii sunt numiţi în limbajul popular „pemi“, cuvântul derivă din „boemieni“ – locuitori ai Boemiei.
Cehii au fost printre ultimele populaţii colonizate în Banat sub Imperiul Habsburgic, cu începere din anul 1820. După 1990, ţinutul cehesc din Banat a fost sprijinit masiv de Guvernul ceh, prin numeroase programe de dezvoltare a comunităţii în domeniile economic, cultural, social şi educativ.
În localitatea Gârnic există şi primul muzeu al comunităţii cehe din România. Casa cehă sau cesky dum, cum o denumesc localnicii, este amenajată în stil rustic cu o serie de dependinţe, şură, anexe gospodăreşti şi grădină. Clădirea nou construită adăposteşte şi sediul Uniunii Slovacilor şi Cehilor din Caraş-Severin. (Mirabela Afronie)
Sursa foto: Ambasada Cehiei