Şase decenii de activitate a Asociaţiei Speologice Exploratorii vor fi marcaţi la Reşiţa în acest sfârşit de săptămână
Conferința Naţională de Protecție a Mediului Carstic se va desfăşura în perioada 21 – 24 septembrie la Reşiţa.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 20 septembrie 2023, 16:40 / actualizat: 21 septembrie 2023, 10:00
Conform preşedintelui Asociaţiei Speologice Exploratorii, Bogdan Bădescu, de vineri și până duminică vor fi prezentări în sala de conferință, precum și aplicații în teren, în peșteră sau în zone carstice de suprafață.
„În perioada 21 – 24 septembrie anul curent organizăm conferința de protecție a mediului carstic, scopul fiind acela de a discuta atât problemele legate de carst și agrifere carstice, ape subterane din mediul carstic din România, cât și soluțiile de rezolvare a acestor probleme în concret; de reducere a poluării apelor subterane, un lucru extrem de important nu doar prin faptul că dorim conservarea resurselor subterane ale peșterilor ci dorim să conservăm şi apa pentru că ea reprezintă o sursă importantă pentru comunitățile locale. În mod special din mediul rural foarte multe localități au alimentări cu apă și ele depind într-o mare măsură de aceste surse casnice, de apele care provin din peșteri.
Conferința va fi organizată la Hotel Rogge, iar activitățile constau în mai multe sesiuni de prezentări cu o tematică diversă legată de conservare, de topografiere, inventariere, hidrogeologie de către experți, profesori universitari şi cercetători de la Universitatea din București, Institutul de speologie, Facultatea de geografie din cadrul Universității de Vest din Timișoara și numeroși alți specialiști în domeniul speologic care vor susține prezentări.
La dezbateri pot participa toți cei interesați de sesiunile publice de comunicări.
Programul va fi următorul: vineri va fi o zi întreagă de comunicări, prelegeri şi discuții, sâmbătă vom organiza o aplicație în teren în zona Anina – Crivina – izvorul Bigăr, seara va fi o sesiune specială în care celebrăm peste 60 de ani de activitate a Asociației speologice Exploratorii, iar duminică va mai fi până la prânz o ultimă sesiune în care vor fi abordate câteva proiecte concrete de conservare a mediului carstic, a peșterilor și a apelor subterane din România„.
Evenimentul are loc în cadrul proiectului Rural Karst, de educație speologică și conservare a mediului carstic la nivel național.
Bogdan Bădescu a mai subliniat pentru Radio Reşiţa că, în cadrul acestui eveniment vor fi aniversaţi şi cei 60 de ani de existenţă ai asociaţiei care a implementat până în prezent peste 50 de proiecte, a descoperit, studiat și inventariat 1.650 de peșteri, a organizat numeroase cursuri și conferințe, aducând împreună voluntari, membri ai comunităților științifice și iubitori ai naturii.