Sărbătorile Pascale așteptate cu o expoziție de icoane și carte veche la Muzeul Banatului Montan
Luni, 4 aprilie, în „Sala Stendl” a Muzeului Banatului Montan din Reșița a avut loc vernisajul expoziției ’’Credință și culoare – piese de artă. Expoziţie de carte veche din colecțiile’’, curator Ligia Boldea.
Articol editat de Anca Bălălău, 4 aprilie 2023, 16:04 / actualizat: 4 aprilie 2023, 20:39
Această expoziție a fost adusă publicului în perioada sărbătorilor pascale, pentru ca publicul să se bucure de o atmosferă privilegiată spiritual.
Muzeul Banatului Montan din Reșița, continuă astfel o serie de evenimente de înaltă ținută și de această data ne așteaptă cu o interesantă expoziție de artă și carte veche, ilustrată în tablouri, icoane și tipărituri religioase aparținând colecției de Artă a instituției muzeale.
’’Sfintele Paști reprezintă una dintre cele mai importante sărbători creștine, care comemorează evenimentul fundamental al creștinismului, Învierea lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, în a treia zi după răstignirea Sa din Vinerea Mare. De asemenea, Paştele este sărbătoarea cu cea mai mare încărcătură spirituală, reprezentând triumful ciclic al vieţii asupra morţii. Este sărbătoarea speranţei, a iubirii, a iertării, care aduce în sufletele credincioşilor lumină, linişte sufletească şi armonie familială,’’ afirmă curatorul Ligia Boldea.
Din această perspectivă, expoziția „Credință și culoare” își propune să ofere vizitatorilor o inedită incursiune în universul artei plastice și al cărții vechi religioase, privite sub două aspecte: cel al bunului cultural de patrimoniu, deținut de Muzeul Banatului Montan Reșița, și cel al meditației, contemplării prilejuite de perioada Sfintelor Sărbători Pascale, care în Banat au o dimensiune multiconfesională.
La manifestare au luat cuvântul managerul instituției, Livia Magina, Ligia Boldea și dr. în filologie Ada D. Cruceanu, în fața unui public numeros și extrem de emoționat. Tinerii nu au lipsit, fiind însoțiți de dascălii lor, personalități ale culturii cărășene și cunoscute și respectate fețe bisericești.
’’O expoziție special în spiritul Sărbătorilor Pascale, o expoziție de artă ecleziastică și carte veche bisericească , o expoziție care valorifică patrimoniul Muzeului Banatului Montan, cee ace este foarte important pentru noi’’, a mărturisit managerul Livia Magina.
Doctor în filologie,Ada D.Cruceanu vădit impresionată de eveniment ne-a deschis sufletele pentru a se putea bucura de acest eveniment și ne-a făcut itinerarul spiritual al expoziției cu modestia și erudiția ce o caracterizează.
‘’Am fost impresionată de această expoziție, o adevărată avere ce a are vernisajul la începutul Săptâmânii Mari și mă bucur că alături de noi au venit foarte mulți elevi din școlile din oraș pentru a cunoaște bogățiile Banatului de Munte, a declarat un susținător activ al culturii, medicul și consilierul local’’, Felicia Quint.
Publicul prezent a putut admira icoane, tablouri și tipărituri religioase, purtătoare ale mesajului credinței, culturii și civilizației din spațiul Banatului montan, ce simbolizează certe dovezi ale artei și spiritualității acestei provincii istorice. Sunt frânturi de rugăciune și expresii ale sensibilității artistice așternute pe pânză, lemn, sticlă sau hârtie, purtătoare ale tradițiilor artistice și religioase ale locuitorilor zonei.
Păstrate la loc de cinste, aceste valori ale tiparului și artei relevă o importanță istorică, artistică și documentară care le integrează patrimoniului național.
Expoziția poate fi vizitată în perioada 3 – 24 aprilie a.c. de marți până sâmbătă între 9: 00 şi 16:30.