Sărbătoare la Jandarmeria din Caraș-Severin. Se împlinesc 174 de ani de la atestarea instituției!
Ziua Jandarmeriei a fost sărbătorită în mod festiv la sediul Inspectoratului din Reșița.
Articol editat de Sebastian Dragomir, 3 aprilie 2024, 16:28 / actualizat: 4 aprilie 2024, 11:46
Ceremonia a debutat cu primirea oficialităților: prefectul Ioan Dragomir, șefii de arme din structurile MAI și MApN, ofițeri în rezervă, colaboratori și alți invitați. Slujba a fost oficiată de episcopul Caransebeșului, Lucian, împreună cu un sobor de preoți.
După prezentarea unui scurt istoric de către șeful de la Arhivele Naționale, Laurențiu Roșu, au urmat avansările în grad și au fost susținute alocuțiuni. De asemenea, au fost premiați câștigătorii concursurilor sportive în care au fost angrenați jandarmii în ultimele zile: tenis de masă, tenis cu piciorul, pescuit și fotbal.
În discursul său, prefectul Ioan Dragomir i-a felicitat pe militari, mărturisind că are o legătură sentimentală cu această armă.
În paralel cu această ceremonie oficială, jandarmii cărășeni au pregătit și un program spectaculos pentru copii. În fața poligonului de tragere au fost amplasate mai multe ateliere, unde au fost prezentate mașini de intervenție, armament, câini de serviciu, jandarmii montani de la Văliug au amenajat și o tiroliană și mulți dintre copii au participat la un exercițiu tactic cu mascații.
Punctul culminant l-a reprezentat un exercițiu de simulare a unui atac terorist în care s-au folosit arme de foc. S-a reușit anihilarea unor răufăcători înarmați, care au opus rezistență.
În cadrul ceremoniei de astăzi a mai existat un episod, de această dată culinar. Jandarmii s-au întrecut într-un concurs gastronomic, sub atenta supraveghere a maestrului bucătar Marian Popovici.
În această seară, de la ora 20.30, din centrul Reșiței și până în Lunca Pomostului va fi organizată o paradă de retragerea cu torțe.
La 3 aprilie 1850 domnitorul moldovean Grigore Alexandru Ghica a promulgat „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”. În întâi septembrie 1893 a fost promulgată Legea asupra jandarmeriei rurale, act ce a marcat, după modelul francez al timpului, înfiinţarea jandarmeriei moderne în România.