Sanitas şi Solidaritatea Sanitară îşi unesc forţele pentru un scop comun: creşterea salariilor în Sănătate
Cadrele medicale din România îşi cer din nou drepturile în stradă. Sanitas a pichetat astăzi Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. La nivelul Guvernului s-a constituit un grup de lucru dar încă nu s-au găsit soluţii. Sindicaliştii cer în primul rând majorarea salariilor cu cel puţin 20%.
Articol editat de Daiana Rosca, 25 ianuarie 2024, 16:48 / actualizat: 26 ianuarie 2024, 6:30
Dacă problema nu va fi rezolvată până la finalul lunii ianuarie cadrele medicale vor continua protestele conform calendarului deja stabilit şi vor parcurge toţi paşii legali până la declanşarea grevei generale, ne-a transmis preşedintele Sanitas Caraş-Severin, George Tiutiu:
„Conform calendarului stabilit acum o săptămână astăzi continuă protestele Federației Sanitas cu pichetarea Ministerului Muncii, săptămâna trecută a fost Ministerul de Finanțe, săptămâna asta Ministerul Muncii iar dacă rezultatele negocierilor nu duc nicăieri, de săptămâna viitoare va fi Ministerul Sănătății cu declanșarea conflictului colectiv de muncă la nivel național. Am avut până acuma două întâlniri cu reprezentanţii Guvernului s-a stabilit o comisie și deja au fost două întâlniri dar rezultatele încă nu se văd. Declanșarea conflictului de muncă înseamnă înregistrarea oficială a acestui conflict și atunci urmează toate etapele de protest sindical, ultima etapă fiind greva generală. Colegii noștri sunt hotărâți să meargă până la capăt acum vedem cât sunt și guvernanții de hotărâţi să ne dea ceea ce cerem noi adică acel 20% pentru întreg personalul. Şi a doua relevendicare e la fel de importantă, respectarea legii 153, legea salarizării prin care toate sporurile și drepturile salariale să fie calculate la salariul actual şi nu la salariul din 2018.”
Reprezentanţii Federaţiei Sanitas anunţă că au strâns suficiente semnături pentru declanşarea conflictului colectiv de muncă.
Şi Federația „Solidaritatea Sanitară” anunță declanșarea publică a acțiunilor de protest, acestea având drept scop satisfacerea revendicărilor legitime ale tuturor angajaților din sănătate.
Pentru a asigura nivelul maxim de eficiență a acțiunilor de protest și satisfacerea revendicărilor, Federația „Solidaritatea Sanitară” din România a semnat o înțelegere prealabilă cu Federația „Sanitas” din România, menită să conducă la un Acord privind desfășurarea în comun a acțiunilor de protest, acestea incluzând organizarea și desfășurarea conflictului colectiv de muncă și a grevei, respectiv a negocierilor cu Guvernul. Acțiunea comună a celor două federații reprezentative din Sănătate generează posibilitatea unei greve generale în acest sector și obținerea drepturilor solicitate pentru toți angajații din sănătate.
Pe primul loc în lista revendicărilor (stabilite în comun) se află creșterea salariilor de bază pentru toate categoriile de angajați din Sănătate.
Programul acțiunilor comune ale celor două federații va debuta cu pichetarea Ministerului Sănătății în data de 1 februarie 2024, continuând cu alte proteste ce vor culmina cu declanșarea conflictului colectiv de muncă, respectiv a grevei. Acțiunile de protest vor fi continuate până la satisfacerea revendicărilor, ne-a transmis vicepreşedintele Solidarităţii Sanitare, Gabriel Predica:
„Ambele federații Solidaritatea Sanitară și Sanitas au declanșat în a doua parte a lunii trecute concomitent strângerea de semnături pentru declanșarea conflictului colectiv de muncă în primă instanță și ulterior declanșarea grevei generale, înțelegerea pe care am definitivat-o astăzi. Înţelegerea vine de fapt ca urmare a acestor acțiuni care până la acest moment au fost într-adevăr distincte dar în același timp pe aceeași direcție.
Înțelegerea dintre cele două Federații are drept scop ca șansele noastre de reușită de soluționare a revendicărilor să crească semnificativ până la acest moment Federația Solidaritatea Sanitară în privința semnăturilor a strâns peste 60 % din numărul de membrii organizaţiei. Prima acțiune comună a celor două Federații primul protest comun să spun așa va fi în data de 1 februarie respectiv pichetarea Ministerului Sănătății.”
Lista revendicărilor poate fi găsită aici. Pentru organizarea și desfășurare grevei, respectiv coordonarea acțiunilor angajaților care asumă participarea la grevă prin semnături pe listele organizației dedicate grevei, Federația „Solidaritatea Sanitară” a lansat o pagină dedicată: greva-in-sanatate.ro. Aici pot fi găsite informațiile relevante pentru această acțiune, incluzând fundamentarea juridică a legalității acțiunilor de protest.
Peste jumătate dintre membrii sindicatelor Federației „Solidaritatea Sanitară” au semnat deja pentru declanșarea conflictului colectiv de muncă și a grevei generale, aproape 60% dintre ei asumând totodată public intenția de a participa la grevă, comunicată pe pagina dedicată grevei generale. Acțiunea de pregătire a grevei este în plină desfășurare, la ea alăturându-se tot mai mulți angajați din sănătate.