Sanitas Caraş-Severin: „Ordonanţa trenuleţ afectează şi angajaţii din spitalele publice”
Ordonanţa trenuleţ afectează şi angajaţii din spitalele publice. Astfel, în 2025 salariile se menţin la acelaşi nivel cu cel acordat pentru luna decembrie 2024. Sporurile şi indemnizaţiile rămân îngheţate la nivelul lunii decembrie 2018.
Articol editat de Daiana Rosca, 9 ianuarie 2025, 07:00
Sunt şi alte măsuri care afectează direct condiţiile de muncă şi stabilitatea financiară a angajaţilor din spitale susţine preşedintele Federaţiei Sanitas din Caraş-Severin, George Tiutiu:
„Toți angajații suferă din cauza acestei ordonanțe de urgență, trenuleţ care se repetă de 4 ani încoace, principala noastră problemă, sporurile care nu sunt plătite la salariul actual. Această ordonanță, ca și celelalte precedente a oprit sporurile la nivelul anului 2018, asta o dată, a 2-a oară ne afectează pentru că nu se mai plătesc orele suplimentare pentru cei care fac ore suplimentare. Faptul că din nou acel spor pentru sâmbăta, duminica se calculează tot la veniturile din 2018.
Voucherele de vacanță până acum suma era de 1.450 lei, acuma angajatul pune 800 lei ca să primească încă 800 lei de la stat. Deci de la 1.450 lei am ajuns de fapt la 800 lei și aici este o pierdere și cu concediul de odihnă am efectuat la final de contract, da, și acolo este o schimbare.
Cei care merg în pensie adică și termină contractul de muncă aveau posibilitatea până acuma în câteva zilele de concediu neluate pe anul respectiv să fie retribuite în bani, ceea ce nu se mai întâmplă acum. Deci oamenii vor fi obligați să-și ia înainte de pensionare concediul întreg.”
Noua ordonaţă trenuleţ a blocat şi posturile libere din spitale. Unităţile medicale care se confruntă cu un deficit mare de personal trebuie să facă demersuri către Guvern pentru a putea face angajări prin memorandum.