„Sâmbăta elevilor la UVT”: Program educațional dedicat elevilor din medii vulnerabile
„Sâmbăta elevilor la UVT”: Program educațional dedicat elevilor din medii vulnerabile
Articol editat de Casandra Silitra, 18 decembrie 2024, 07:26
Universitatea de Vest din Timișoara a lansat începând cu anul universitar 2024-2025, programul „Sâmbăta elevilor la UVT”. Acesta constă în derularea de activități la sediul universității cu elevi din ciclul gimnazial, proveniți din categorii sociale vulnerabile, cu rezultate educaționale bune. Programul se derulează sub coordonarea domnului conferențiar dr. Theofild Lazăr și a doamnei asistent univ. drd. Andra Jurcă, din cadrul Facultății de Sociologie și Psihologie.
Cu implicarea Serviciului pentru Relația cu Mediul Preuniversitar al UVT, a cadrelor didactice și studenților voluntari, elevii selectați au participat la activități săptămânale diverse.
Activiăţi pentru elevi la UVT
- activități de socializare,
- activități artistice,
- informatică,
- geografie, etc.
Scopul programului este de a cultiva plăcerea de a învăța și motivația de accesare a învățământului superior în rândul elevilor din categorii sociale vulnerabile și a-i sprijini în integrarea educațională și socială. Acest lucru este posibil prin dezvoltarea de cunoștințe, deprinderi și abilități noi într-un mod non-formal și plăcut.
Activitățile sunt finanțate în cadrul unui parteneriat cu „AKADEMISCHE PATENSCHAFTEN e. V.ACADEMIC FUNDRAISING”. Este o organizație neguvernamentală din Germania, care și-a asumat sponsorizarea acestui program pe o perioadă de cinci ani.
Activitățile se derulează în zilele de sâmbătă
Activităţile se desfăşoară la finalul săptămânii, în zilele de sâmbătă, cu grupe de câte 20 de elevi.
În semestrul întâi al acestui an universitar au avut loc patru astfel de întâlniri în cadrul programului. La acestea au participat în total 79 de elevi.
Prima activitate a fost realizată de studenții Facultății de Arte și Design, aflați sub coordonarea drd. Tămășanu Namaah Andrada, care au derulat un atelier interactiv cu elevii Școlii Gimnaziale nr. 15 din Timișoara. S-a facilitat deprinderea unor noi aptitudini, încurajând elevii să își exprime imaginația. Elevii au modelat în lut diverse obiecte decorative de mici dimensiuni. Tema principală a acestui atelier a constat în crearea unor personaje inspirate din amintirile copilăriei. Elevii au fost încurajați de către studenți să își dezvolte imaginația și creativitatea.
În cadrul celei de-a doua activități, studenți voluntari din cadrul Facultății de Chimie, Biologie și Geografie, coordonați de doamna lector dr. Alina Satmari, au derulat ateliere geografice inedite cu elevii Școlii din Tomești,. Acestea s-au desfăşurat într-un laborator de cartografie. Elevii participanți au realizat o hartă interactivă a locurilor din țara noastră pe care le-au vizitat. De asenemea, au cartat una din grădinile interioare ale Universității de Vest din Timișoara, au învățat despre alfabetul Braille și au creat felicitări tactile pentru colegii lor nevăzători din Liceul Teoretic Special Iris din Timișoara.
Facilităţile activităţilor desfăşurate la UVT
Aceste felicitări vor fi oferite elevilor nevăzători cu ocazia unui eveniment organizat de Institutul Francez din Timișoara.
Cea de-a treia activitate a fost realizată de studenți voluntari din cadrul Facultății de Matematică și Informatică, suportul fiind asigurat de echipa de mentori de la CoderDojo UVT (lector dr. Alexandra Fortiș, drd. Larisa Puiu și masteranzii Bianca Păun, Iustin Paulenco și Emanuel Rusu). Elevii participanți au fost de la Școala din Topolovățu Mare, desfășurând activități de programare și design grafic. La finalul activității elevii au plecat cu un joc realizat de ei și cu multe amintiri frumoase!
Ultima activitate din acest an a fost realizată de către studenții voluntari din cadrul Departamentului de Științe ale Educației, sub coordonarea doamnei lect. univ. dr. Eugenia Riemnschneider. Aceștia au realizat, împreună cu elevii Școlii Gimnaziale din Izvin, activități care au împletit creativitatea cu perioada sărbătorilor de iarnă. „Magia Iernii” și „În așteptarea sărbătorilor de Iarnă” au fost temele alese pentru a-i inspira pe elevi în realizarea lucrărilor prin diverse tehnici. Lucrările realizate de elevi au fost utilizate în cadrul unei expoziții.
„Sâmbăta elevilor la UVT” va continua și anul viitor în fiecare sâmbătă. Şcolile doritoare pot contacta Serviciului pentru Relația cu Mediul Preuniversitar al UVT pentru programări la adresa de email: srmp@e-uvt.ro.