Salvamont Caraş-Severin: Siguranţa iubitorilor muntelui este cea mai importantă
Siguranţa iubitorilor muntelui în perioada sezonului rece, dar şi a celor care se implică să le salveze vieţile atunci când condiţiile se impun este de importanţă majoră pentru Serviciul Salvamont Caraş-Severin.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 25 noiembrie 2024, 16:45 / actualizat: 25 noiembrie 2024, 18:37
Salvamontul din Caraş-Severin este preocupat tot timpul de formarea profesională şi pregătirea fizică a angajaţilor şi voluntarilor activi care-şi desfăşoară activitatea în cadrul acestei formaţii, care conform spuselor şefului de serviciu, alpinistul Cornel Galescu, trebuie să fie tot timpul bine pregătiţi:
„Pentru că Salvamontul din Caraş-Severin este preocupat în permanență de pregătirea profesională, a considerat că voluntarii și angajații acestui serviciu trebuie să se specializeze, să fie la curent cu tot ce se întâmplă la nivel național și internațional în domeniul medical, dar și din punct de vedere al pregătirii specifice. În acest sens, pot spune că la sfârşitul săptămânii trecute a avut loc o reatestare. Este vorba despre șapte salvatori montani. Se știe că tot la 3 ani expiră acest atestat și atunci, sub organizarea Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România, are loc această etapă. Spre bucuria noastră, toți cei 7 au trecut acest test și atenția noastră se îndreaptă acum spre sezonul de iarnă„.
Potrivit lui Cornel Galescu, odată cu primele ninsori au fost deschise şi acţiunile de patrulare, mai ales în zona schiabilă din cele două staţiuni montane din Caraş-Severin, Semenic şi Muntele Mic, dar şi pe trasee iar pentru siguranţa turiştilor şi nu numai va fi instituită permanenţa:
„Este zăpadă și pentru că iarna își face simțită prezența, am considerat și noi că trebuie să declarăm deschis sezonul de iarnă mai repede decât de obicei. În acest sens, salvatorii montani, atât cei din Semenic, cât și cei de pe Muntele Mic, au început deja pregătirea și patrularea pe trasee și în special în zona schiabilă din zona stațiunilor. Vom fi acolo cu activitate de permanență de la 1 Decembrie și sperăm să nu fie nevoie de intervenția noastră, dar în cazul în care se doresc informații sau apare vreo situație mai neplăcută care intră în specificul nostru, vom face ca de fiecare dată, adică vom interveni în cel mai scurt timp atât pe Muntele Mic, cât și pe Semenic„.
Cornel Galescu recomandă iubitorilor muntelui şi a sporturilor specifice sezonului rece să se echipeze corespunzător şi să se informeze ori de câte ori este cazul asupra condiţiilor meteorologice atunci când îşi propun să-şi petreacă timpul în natură.
Foto: Salvamont Caraş-Severin