Sabin Dorohoi: ’’Nici la premiera de la București nu am avut asemenea emoții ca acasă la Reșița’’
Spune o vorbă că vine o vreme când ies rădăcinile din om, cu acest sentiment am primit-o pe Clara la Reșița. Ne-a prezentat-o regizorul Sabin Dorohoi, ne-a pus în fața unei oglinzi în care mulți dintre noi și-au văzut sufletul și acea tăcere ce stă în ADN-ul acestor vremuri când migrația este și blestem și împlinire.
Articol editat de Anca Bălălău, 16 octombrie 2024, 13:39
Provenind dintr-un județ depopulat după 1990, regizorul cunoaște de la rădăcină fenomenul, l-a studiat și timp de 12 ani a tras secvență după secvență, determinat fiind și de cazul tragic al unui băiețel care s-a sinucis de dorul părinților plecați.
În vremuri normale, filmul Clara ar fi cel mai important la ora actuală, preluat și distribuit în rețeaua de cinematografe, dar din păcate promovarea lui se face prin eforturile personale ale regizorului.Greu de înțeles, dar se datorează faptului că este un film ’’alb-negru’’ adică o radiografie a unei realități tragice și nu unul colorat cu grobianism și vulgaritate, are în distribuție actori și nu vedetele zilei.
’’Nici la premiera de la București nu am avut asemenea emoții ca acasă la Reșița, sunt alături de comunitate, prieteni, mai ales că filmul s-a făcut cadru cu cadru în zonă, am filmat chiar și în casa bunicilor. E un film al comunității, chit că Dunărea o vedem în mare parte, dar interioarele sunt filmate aici cu ajutorul oamenilor din zonă.Eu am ales cumva să las deschisă această temă la finalul filmului, la latitudinea spectatorilor. Mulți își doresc ca personajul Clara să se întoarcă definitiv în țară, ca artist nici eu nu știu cum va continua.Știți cum se spune-viața bate filmul,’’ a declarat la finalul manifestării, Sabin Dorohoi.
Prin intermediul acestei pelicule, Sabin Dorohoi, unește cele două părți de Românie: cea de acasă cu cea din afara granițelor, pentru că demersul său artistic este unul mult mai profund decât se poate scrie.
Regizorul și distribuția sa și-au scos rădăcinile la vedere pentru a împodobi sufletele celor care an de an contribuie prin sacrificiul lor la PIB-ul României și care sunt ignorați …rădăcinile lor sunt aici în Banatul de Munte și peste tot în țara aceasta unde un copil privește dincolo de zare căutându-și mama!
Filmul își va continua migrația prin țară în următoarea perioadă, dar cu siguranță Sabin Dorohoi a fost marți seara el însuși Clara , acasă , alături de prieteni și spectatori.
Felicitări!