S-au triplat incendiile de vegetație în Caraș-Severin
Numărul incendiilor de vegetație produse în acest an în Caraș-Severin aproape că s-a triplat, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Suprafețele afectate depășesc peste 2500 de hectare de teren, a atras atenția în ședința Colegiului Prefectural, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență Semenic, colonel Ionel Tilca.
Articol editat de Sebastian Dragomir, 24 aprilie 2024, 16:43 / actualizat: 25 aprilie 2024, 20:29
„În acest an, ca urmare a lipsei precipitațiilor și a temperaturilor foarte ridicate, peste normalul perioadei din an, numărul incendiilor de vegetație aproape că s-a triplat, atât ca număr, cât și ca suprafețe incendiate. Astfel, în anul 2023 s-au înregistrat 158 de intervenții la incendii de vegetație care au afectat aprox. 523 ha. În perioada 01.01-14.04.2024 avem înregistrate 444 intervenții, aproximativ 2586 ha”.
Tilca a mai spus că incendiatorii nu pot fi amendați de pompieri, ci de alte autorități de control.
„Cele mai multe incendii se produc la terenuri care aparțin domeniului public, iar o mare parte a acestor terenuri sunt concesionate crescătorilor de animale. Din punct de vedere al legislației specifice instituției noastre, inspectorii de prevenire nu pot controla/verifica deținătorii de animale care nu sunt organizați într-o formă juridică, astfel că eventualele pagube produse de incendii nu pot fi sancționate”.
Cele mai multe incendii de vegetație din acest an s-au produs pe raza localităților Caransebeș, Ticvaniu Mare, Reșița și Sasca Montană. Membrii Colegiului prefectural au aprobat o serie de măsuri pentru limitarea fenomenului arderilor necontrolate.