S-a mai făcut un pas pentru modernizarea Spitalului de Boli Infecţioase din Timişoara
S-a mai făcut un pas pentru modernizarea Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara. Primăria a anunțat recent lansarea procedurii de achizitie a contractului privind serviciile de proiectare și asistență tehnică pentru reamenajarea sectiilor ATI.
Articol editat de Daiana Rosca, 18 decembrie 2021, 09:53
Valoarea contractului de proiectare este de aproape 246.000 de lei si include doua etape. In prima se vor realiza proiectul tehnic si detaliile de executie, iar cea de-a doua etapa are in vedere asistenta tehnica din partea proiectantului pe toata durata investitiei. Reamenajarea sectiei ATI presupune, in primul rand, regruparea celor doua structuri de Terapie Intensiva Terapia Intensiva Boli Infectioase si Compartimentul ATI) intr-una singura. Practic, vor avea loc lucrari de recompartimentare, ce implica montarea unor pereti de gipscarton si panouri metalice antibacteriene de tip sandwich, vor fi realizate noi zone de trecere si vor fi inchise cateva din cele existente acum.
Noua sectie de terapie va avea 12 saloane de câte un pat, fiecare cu o suprafata de 12 mp, spatii de sterilizare, 3 cabinete, camera de garda, un izolator ATI si alte spatii specifice unei sectii de Terapie Intensiva. De asemenea, noua sectie va avea doua zone, una cu risc epidemiologic ridicat si alta cu regim normal. Totodată, vor fi realizate si lucrari exterioare care au in vedere amplasarea unei platforme elevatoare sau a unei rampe pentru persoanele cu dizabilitati si refacerea scarilor de acces.
“Proiectul presupune reamenajarea, unificarea celor doua compartimente de terapie intensiva si cresterea numarului de locuri in ATI. Practic, vorbim despre realizarea de la zero a instalatiei de gaze medicinale, a circuitelor electrice, realizarea de circuite ale deseurilor cu risc biologic, dar si a unor circuite separate pentru vizitatori si medici si a unui filtru pentru pacientii internati in Terapie Intensiva.
Din pacate, si pandemia a aratat inca o data acest lucru – Sectia de Terapie Intensiva din spitalul nostru nu era pregatita pentru un aflux atat de mare de pacienti. Instalatiile sunt subdimensionate, exista pericolul producerii unui incendiu din cauza suprasolicitarii instalatiilor electrice, ventilarea si conditionarea aerului nu erau la standardele cele mai ridicate. De asemenea, nu avem un sistem de presiune negativa la nivelul saloanelor, astfel inca sa putem izola cazurile infecto-contagioase”, spune dr. Mirela Porosnicu, coordonator compartiment ATI, Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.