S-a dat startul concursului ecologic „Școala Zero Waste”
Concursul de educație ecologică Școala Zero Waste ediția 2019 a debutat săptămâna aceasta.
Articol editat de Casandra Silitra, 6 martie 2019, 18:24 / actualizat: 7 martie 2019, 7:11
Concursul se află la cea de-a 7-a ediție, iar în compețiție s-au înscris 175 de școli din 36 de județe dintre care două din Caraș Severin. Scoala Gimnazială nr. 1 din Măru împreună cu Școala Gimazială Nr. 9 din Reșița.
Coordonatorul proiectului din cadrul Școlii Gimnazilae Nr. 9 din Reșița, Gabriela Olariu a declarat că, în zilele noastre și mai ales în România, deviza “după mine, potopul” a devenit un modus vivendi pentru prea mulți oameni egoiști, care nu trăiesc decât pentru interese și plăceri personale.
Educaţia ecologică este o componentă a învățării care-i ajută pe copii să înţeleagă influenţa comportamentului lor asupra calităţii mediului şi formează sentimentul responsabilităţii.“Teoria ca teoria … practica ne omoară”, noţiunile teoretice fiind zadarnice dacă nu sunt strâns legate de activităţile practice: colectarea selectivă a deşeurilor menajere, reciclarea, economisirea apei şi a electricității, folosirea mijloacelor de transport în comun mai mult decât autovehiculul propriu, etc. a mai spus Gabriela Olariu.
La nivelul şcolii, problemele de mediu au fost abordate, în cadrul disciplinelor şcolare, dar prin intermediul activităţilor extracurriculare, prin participarea la implementarea proiectelor:
-„Sistem integrat de management al deșeurilor în județul Caraș-Severin.” (an școlar 2016-2107)
-Liliecii-animale despre care merită să știi! (an școlar 2016/2017, prof. coordonator Olariu Gabriela în parteneriat cu Asociația pentru Protecția Liliecilor din România)
-Baterel-eroul reciclării (an școlar 2017/2018, prof. coordonator-Gosta Dana)
-Let’s do it, Romania!(an școlar 2018/2019, prof. coordonatori: Sasu Felicia, Olariu Gabriela, Copocean Lavinius)
-Școala Zero Waste (an școlar 2018/2019, prof. coordonator Olariu Gabriela)
Astfel motivăm elevii să practice activități care aduc schimbări benefice în viața lor și a semenilor.
10.613 elevi se vor implica direct la acțiunile de educație ecologică organizate pe parcursul concursului în cadrul școlilor selectate, iar cei mai silitori elevi câștigă participarea gratuită în luna august la o tabără de educație ecologică ”Zero Waste
Summer Camp”. Școlile concurează pentru trofeul Scoala Zero Waste 2019 și marele premiu al competiției: o tablă interactivă, cu videoproiector și laptop.
Cel mai bun proiect propus de echipele de liceu va beneficia de un sprijin în implementare în valoare de 5.000 lei în funcție de nevoile proiectului.
Perioada de desfășurare a competiției este 4 Martie – 10 Mai 2019.
Zero Waste (Zero Deșeuri) este un concept menit să ghideze oamenii în schimbarea stilului de viață și care încurajează regândirea ciclului de viață al resurselor, astfel încât să imite modul în care natura refolosește resursele. Astfel volumul gunoaielor scade, poluarea este mult diminuată, amenințarea pentru sănătatea oamenilor, plantelor și animalelor dispare.
Casandra Butean