Rujeola face tot mai multe victime în Caraş-Severin. Medicii sunt în alertă!
Daiana Roşca
Articol editat de Daiana Rosca, 5 ianuarie 2017, 10:15
Până la această oră au fost confirmate 520 de persoane. Chiar dacă la Bocşa focarul a fost eradicat, Direcţia de Sănătate Publică descoperă cazuri noi în Caransebeş, Glimboca, Moldova Nouă, Anina şi în Reşiţa. Probleme sunt şi în judeţul Timiş. Zeci de copii cu rujeolă din vestul ţării sunt internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş din Timişoara, unii cu complicaţii grave.
La nivel naţional, la sfârşitul anului trecuţ bilanţul epidemiei de rujeolă indica un număr de 1.969 de infectări. Au fost înregistrate 10 decese, dintre care 3 în judeţul Timiş. În general, rujeola are o evoluţie uşoară spre medie. Cu toate acestea, este considerată boala eruptivă care se soldează cu cele mai multe complicaţii. Vorbim de cele mai multe ori de suprainfectări la nivelul sistemului respirator (angină acută pultacee, laringită, bronşită, bronşiolită, pneumonie, bronhopneumonie), dar şi de afectarea inimii (miocardită, pericardită), de conjunctivite purulente, stomatite, otite, oto-mastoidite sau chiar encefalită (virusul ajunge inclusiv la nivelul sistemului nervos).
O complicaţie foarte rară (1 caz la 100.000 de infecţii) este panencefalita sclerozantă, care apare la câţiva ani (3-7 ani) distanţă după infecţia cu virusul rujeolic prin persistenţa acestuia la nivelul sistemului nervos. Boala este foarte gravă (afectează comportamentul, provoacă tulburări de merş ameţeli, deteriorare neurologică şi fizică progresivă) şi se finalizează de cele mai multe ori cu deces.
Trecerea prin infecţie asigură o imunizare durabilă, pentru tot restul vieţii, iar singura metodă de prevenire a bolii rămâne vaccinarea.
Daiana Roşca