[AUDIO] Romeo Dunca este nemulţumit de decizia Consiliului de Administraţie cu privire la conducerea Spitalului Județean Reșița
Consiliul de Administrație al Spitalului Județean de Urgență Reșița s-a întrunit miercuri pentru a analiza activitatea managerului Alina Stancovici și a comitetului director, la cererea președintelui Consiliului Județean, Romeo Dunca, în subordinea căruia se află cel mai mare spital din Caraș-Severin.
Articol editat de Daiana Rosca, 19 ianuarie 2022, 22:01 / actualizat: 20 ianuarie 2022, 19:41
După o analiză atentă președintele Consiliului de Administrație, medicul Paul Purea împreună cu ceilați membrii au decis să-i mai ofere o șansă managerului Alina Stancovici pentru a demonstra că poate să diminueze datoriile unității medicale deoarece managerul a avut o contribuţie foarte importantă când vine vorba de investiţii. Paul Purea:
“Am analizat în detaliu toată activitatea managerului, datoriile spitalului sunt foarte mari, arieratele care îngroapă deocamdată Spitalul Județean, sunt datorii de peste 20 de milioane de lei. După mine, boala cea mai mare de care se lovește activitatea spitalului nostru, este boala sistemului. În actuala situație în care se găsește un spital județean este aproape imposibil să nu facă datorii. De ce? S-au mărit extraordinar de mult salariile medicilor și nu numai, cuantumul salariilor era unul anume în 2017, la sfârșitul anului 2018 s-a ajuns la 4 milioane de lei aproape în plus datorită acestor măriri de salarii, deci nu din cauza spitalului ci pur și simplu salariile date de spital au fost mărite cu 4 milioane. Nimeni nu poate nega că managerul are și fapte sau intervenții de care a beneficiat spitalul și reamintesc renovarea Staționarului III, se lucrează în Staționarul II, a adus conducere militară la secția de ATI și pot puncta și multe alte lucruri spre înțelegerea ascultătorilor postului dumneavostră de radio. Poate într-un fel, nu știu dacă direct se poate imputa faptul că arieratele pe care le avem dar în general toate datoriile se măresc și se adâncesc asta însemnând că trebuie luate măsuri urgent în a contra balansa “pierderile”, să fiu foarte bine înțeles, pur și simplu mărirea salariilor cât și situația pandemiie în care s-au cheltuit bani cu nemiluita. Deci noi, Consiliul de Administrație am pus în balanță, am judecat și am stabilit încă un termen, în sensul de a vedea și o activitate pregnantă, o activitate serioasă de readucere pe cât se poate la un cuantum a datoriilor, cât mai jos, termenul este până în martie când o să facem o nouă reevaluare și o să vedem și acești parametrii ceruți de noi, dacă se lucrează asupra lor ori dacă aduc vre-o îmbunătățire”.
Preşedintele Consiliului de Administraţie, Paul Purea a ţinut să sublinieze că nu i s-a cerut de către preşedintele Coniliului Judeţean, Romeo Dunca, să o demită din funcţia de manager pe Alina Stancovici:
”Vreau să vă spun că președintele Consiliului Județean și asta este foarte important nu mi-a cerut și nu ne-a cerut nouă o revocare din funcție a managerului actual, pur și simplu mi-a cerut o analiză temeinică a activității managerului și a comitetului director, acum depinde și de doamna manager ce măsuri va lua în continuare pentru că trebuie să dăm și noi dovadă, că ne implicăm și că reușim să reducem pe cât se poate aceste datorii”.
În plus, pentru a scăpa cel mai mare spital din judeţ de datorii, Paul Purea a pus la punct o strategie pentru a cere ajutorul Ministerului Sănătăţii:
”Pot să vă spun că am hotărât să mergem împreună la București, la Ministerul Sănătății, noi consiliul de administrație și managerul și să ne susțină și poate chiar să meargă cu noi și câțiva dacă nu toți aleșii parlamentari din județul nostru despre care eu nu pot să spun altceva că până acum nu au făcut niciun gest, în sensul de a se interesa cu adevărat despre activitatea Spitalului Județean de Urgență Reșița. Mai mult decât atât, Consiliul de Administrație a avut în vedere și faptul că ne găsim la ora aceasta într-un val de creștere a persoanelor infectate cu COVID-19 și am considerat nejustificată această grăbire în a lua o măsură atât de drastică, în sensul de a face o propunere pentru demiterea unui manager al unui spital”.
Ce nu a respectat Alina Stancovici?
”Prin contractul managerial care a fost făcut între doamna manager și Consiliul Județean din 2020, doamna manager și-a luat obligația că întotdeauna, în decurs de un an de zile să reducă în mandatul obținut prin concurs, cuantumul datoriilor cu aproape 6 milioane de lei, asta ar fi însemnat ca în 2024, noi să stingem arieratele, lucrul cel mai important pentru activitatea spitalului. Doamna manager în 2020 nu s-a achitat de acea reducere a cuantumului datoriilor pentru că a fost destituită din funcție, din cauza pandemiei și a plecat după 3 săptămâni de activitate, în aprilie și s-a întors în agust. Dacă facem referire la activitatea de anul trecut, așa este stipulat prin contractul colectiv că va avea loc o analiză temeinică de la 1 martie până în 29 aprilie atunci putem analiza anul calendaristic 2021, într-un fel dacă am fi analizat la ora aceasta nu era termenul legal prevăzut în contractul managerial, semnat de doamna manager în 2020”, concluzionează Paul Purea.
La polul opus, preşedintele Consiliului Judeţean, Romeo Dunca îşi arată nemulţumirea faţă de această decizie luată de acest for al unităţii medicale, susţinând că la acest spital managementul este defectos:
”Sunt nemulțumit de poziția Consiliului de Administrație cu atât mai mult, cu cât am înțeles că au lipsit niște membrii din consiliu. Pentru noi sănătatea este foarte importantă, anul trecut am plătit aproape 12 milioane de lei către Spitalul Județean pentru diferite nevoi, 12 milioane de lei într-un an în care bugetul a fost foarte sărac cu vre-o 60 de milioane de lei mai mic decât cel din 2020 iar de la 20 de milioane de lei, arierate am ajuns la 25 de milioane practic, avem cu aproape 5 milioane de lei arierate în plus, ținând cont și de faptul că am injectat în visteria spitalului cel puțin 8 milioane de lei pe funcționare și atunci 8+5 sunt deja 13 milioane gaură. Acum, dacă într-un an facem 13 milioane gaură eu consider că managementul are o problemă și am sesizat Consiliul de Administrație dar nu am spus domnule trebuie să o demitem sau să-mi cereți să o demit pe doamna Alina dar acest lucru vă spun clar, mă așteptam să fie înțeles, atâta timp cât eu am spus că managementul nu este de calitate și dovada o avem prin datoriile exagerat de mari care s-au acumulat în acest an”.
Romeo Dunca este hotărât să nu mai dea bani spitalului dacă aceste datorii vor continua să crească!
“Dacă acest Consiliul de Administrație are alte păreri și crede că poate să dreagă busuiocul, îi treaba lor, eu mai mult de atât nu pot să fac și atâta timp cât banii spitalului vor fi gestionați de actualul manager eu nu mai am curaj și încredere ca acolo să mai dau din banii cetățenilor, motiv pentru care îi rog pe cei din Consiliul de Administrație să o consilieze pe doamna manager, să o ajute și să facă în așa fel încât din resursele existente să demonstreze că reduce măcar cu un milion de lei arieratele. Dacă va reduce cu 1 milion de lei arieratele eu îi asigur pe toți că am să vin și am să contribui și eu cu un alt milion.
Anul trecut am dat foarte mulți bani la sănătate, mai puțini la drumuri, așa că anul acesta ne concentrăm în continuare pe sănătate pentru că avem de făcut spitalul modular, avem de plătit sf-ul la noul Spital Județean și avem foarte multe drumuri care trebuie reabilitate. Sunt foarte nemulțumit și asta este, eu merg înainte și nu ne lăsăm impresionați de faptul că doamna manager a găsit înțelegere la Consiliul de Administrație”, ne-a declarat preşedintele Romeo Dunca.
Echipa Radio România Reşiţa a încercat să ia legătura telefonic şi cu managerul Alina Stancovici, însă aceasta nu a fost de găsit!