Romano-catolicii marchează în ajun de Bobotează ritualul sfinţirii apei
Părintele Veniamin Pălie – Arhidiaconul Banatului montan spune că, în fiecare an în ajun de Bobotează, după săvârșirea Sfintei Liturghii, în fața Sacristiei Bisericii, preotul alături de credincioși participă la acest ritual care amintește de botezul lui Cristos în apa Iordanului.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 5 ianuarie 2024, 10:00 / actualizat: 5 ianuarie 2024, 18:29
Slujba de sfințire se săvârșește în cele 3 limbi de expresie din Banatul de Munte (n.r. română, germană și maghiară), după care credincioșii pot lua acasă apă sfințită cu care fac semnul crucii pentru liniștea și bunăstarea casei, dar şi a animalelor din gospodării:
Biserica Romano-Catolicã sărbătorește Epifania Domnului, ce aminteste de vizita celor trei magi la Pruncul Iisus. În limbaj teologic, Botezul Mântuitorului poartã si denumirea de “Epifanie” sau “Teofanie”. De aceea, ambele biserici, catolică și ortodoxă sãrbãtoresc pe data de 6 ianuarie recunoasterea lui Iisus ca Mesia.
Tot în această perioadă la credincioşii catolici se sfinţesc casele, după obicei.
Sâmbătă, 6 ianuarie și credincioșii ortodocși vor participa la slujba de sfințire a apei sau a Aghiasmei mari. În toate bisericile romano-catolice, greco-catolice și ortodoxe se celebrează Botezul Domnului în fiecare an pe data de 6 ianuarie.