România vinde Turciei exploatarea de la mina de cupru Moldomin din Caraş-Severin, a doua ca mărime din țară
Vânzarea Moldomin, compania aflată în lichidare de 10 ani, a fost adjudecată odată cu toate bunurile necesare exploatării rezervei de cupru din zăcământul de la Moldova-Nouă, în urma licitației organizate de firma lichidatoare, RTZ & Partners, potrivit informațiilor furnizate de aceasta.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 28 aprilie 2021, 19:37
Firma câștigătoare este Eti Bakir din Turcia, potrivit unor surse apropiate procesului de licitație consultate de cursdeguvernare.ro.
Eti Bakir este cea mai importantă companie minieră din Turcia și face parte din grupul Cengiz Holding.
În 2019, compania turcă de consultanță și management Sintek s-a arătat interesată de o eventuală asociere cu Cuprumin și Moldomin.
Moldomin are al doilea cel mai mare zăcământ de cupru din România
Moldomin are valabilă, până în 14 mai 2022, licența de exploatare a celui de-al doilea cel mai mare zăcământ de cupru din România, potrivit anunțului de oportunitate al RTZ & Partners, al treilea din ultimele 3 luni.
Rezervele de cupru ale companiei, concentrate în zona Moldova Nouă, sunt estimate la circa 200 de milioane de tone, ceea ce ar însemna circa 30% din rezervele naționale, potrivit datelor făcute cunoscute de-a lungul celor 10 ani de când durează istoria lichidării companiei. Valoarea minelor și a rezervelor de cupru era estimată la circa un miliard de euro acum 10 ani.
Moldomin se află în faliment din 4 noiembrie 2010, iar în septembrie 2011 lichidatorul, RTZ & Partners, anunța că firma Mineco AG, înregistrată în Elveția dar legată de interese rusești, va prelua producătorul de cupru din Moldova Nouă și va investi 150 de milioane de euro, potrivit Mediafax.
Printre imobilele scoase la vânzare se regăsește și Portul Industrial – teren extravilan de 106.316 mp.
În 2013, ministrul Economiei de atunci, Varujan Vosganian, anunța din nou că o companie elvețiană este interesată de Moldomin.
în 2016, guvernul a trebuit să preia costurile pentru stoparea poluării transfrontaliere cauzate de un iaz de decantare al Moldomin, care punea în pericol Dunărea iar Curtea de Justiție a UE a condamnat neîndeplinirea obligațiilor de mediu.
Surse: alert24.ro; cursdeguvernare.ro