Ascultă Radio România Reșița Live

RETROSPECTIVĂ: Radio România în 2019

Premiile BBC Audio Drama se acordă pentru originalitatea şi calitatea spectacolelor radiofonice on air şi online şi oferă recunoaştere creativităţii actorilor, scriitorilor, producătorilor, inginerilor de sunet şi altora care lucrează în acest gen estetic aparte. Câştigătorii au fost anunţaţi duminică, 3 februarie 2019, în cadrul unei ceremonii, ce a avut loc la Radio Theatre de la BBC Broadcasting House Londra.

  • 15 ianuarie – Gala Tinerilor Scriitori – Cartea de poezie a anului 2018 şi un concert al trupei Firma au fost atracţiile principale ale evenimentelor pe care Radio România Cultural le-a organizat şi transmis, de Ziua Culturii Naţionale.
  • 16 ianuarie – Violonistul Alexandru Tomescu – artistul care recent a câştigat din nou concursul organizat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi de Filarmonica George Enescu pentru dreptul de a cânta, până în 2023, pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, Obiect de Patrimoniu Naţional, a concertat la început de an pe scena Sălii Radio, într-un concert 100% HAYDN!

RETROSPECTIVĂ: Radio România în 2019

Articol editat de Casandra Silitra, 20 decembrie 2019, 09:55

  • 15 ianuarie – Gala Tinerilor Scriitori – Cartea de poezie a anului 2018 şi un concert al trupei Firma au fost atracţiile principale ale evenimentelor pe care Radio România Cultural le-a organizat şi transmis, de Ziua Culturii Naţionale.
  • 16 ianuarie – Violonistul Alexandru Tomescu – artistul care recent a câştigat din nou concursul organizat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi de Filarmonica George Enescu pentru dreptul de a cânta, până în 2023, pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, Obiect de Patrimoniu Naţional, a concertat la început de an pe scena Sălii Radio, într-un concert 100% HAYDN!

Concertul prezentat de Orchestra de Cameră Radio s-a derulat sub bagheta unui invitat special: Ladislau Horvath, muzician cu o bogată carieră internaţională, concertmaestru al prestigioasei orchestre italiene Maggio Musicale Fiorentino.

  • 17 ianuarie – Radio România Cultural a organizat, pentru al optulea an consecutiv, Ziua de Naştere a Artei. Pentru prima dată în exteriorul radioului, evenimentul a avut loc la Teatrul Apollo 111 din Bucureşti, unde realizatoarea emisiunii Dimineaţa Crossover, Maria Balabaş, împreună cu Anamaria Pravicencu şi Laurenţiu Coţac au interpretat live un spectacol radiofonic experimental pe versuri de Vasile Leac.

Performance-ul An Ideal Uncertainty – O incertitudine ideală a fost transmis live şi a constituit cadoul Radio România Cultural pentru ascultători în ziua în care arta s-a născut. Peste 20 de radiouri din Europa au contribuit şi anul acesta la evenimentul organizat de grupul ARS Acustica, afiliat EBU.

  • 17 ianuarie – În sala de spectacole a Centrului Naţional de Artă Tinerimea Română, s-a desfăşurat Gala de premiere Radio Fiction Desk – 2018, moment final al proiectului iniţiat de Radio România prin Teatrul Naţional Radiofonic, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti. Primăria Municipiului Bucureşti a fost şi în acest an partener instituţional.

Concursul, aflat la cea de-a patra ediţie, s-a bucurat de participarea a patru trupe de actori-elevi de la următoarele licee bucureştene: Colegiul Naţional Mihai Eminescu alături de elevii de la Clubul Copiilor Sector 6, Liceul Teoretic Tudor Vladimirescu, Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr şi Colegiul Naţional Sfântul Sava.

  • 20 ianuarie – Orchestra de Muzică Populară Radio a invitat publicul la prima întâlnire cu folclorul de calitate din Noul An, în primul său concert din 2019. La Sala Radio, apreciatul ansamblu Radio România a propus o incursiune în frumoasa Bucovină, prin evenimentul dedicat tânărului solist de muzică populară Ilie Caraş. Cunoscutul interpret al cântecului bucovinean, distins cu numeroase premii la concursuri de profil, a lansat cu acest prilej un nou album.

Sub titlul „S-o strâns lumea pe imaş”, au fost aplaudaşi la Sala Radio, Ilie Caraş şi invitaţii săi: Laura Lavric, Petrică Mîţu Stoian, Daniela Condurache, Valentin Sanfira, Radu Ciordaş, Viorica Chiurciu, Nicolae Datcu, Sorin Filip, Florin Pârlan, Alina Ceuca, Radu Lazăr, Florin Boita, Loredana Călin şi Ansamblul Plaiurile Pojorâtei – judeţul Suceava.

Invitat special al serii a fost Gabriel Dorobanţu. Evenimentul s-a desfăşurat sub bagheta dirijorului Adrian Grigoraş şi a fost prezentat de actriţa Miruna Ionescu. Coproducător: Televiziunea Favorit. Parteneri media: Radio Antena Satelor, Radio România Actualităţi.

  • 22 ianuarie – Teatrul Naţional Radiofonic a prezentat, în avanpremieră, la Muzeul Naţional al Literaturii Române, o nouă producţie realizată în cadrul proiectului Scriitori români interbelici şi Marea Unire: George Topîrceanu – Amintiri din Marele Război. Scenariu radiofonic de Ema Stere după Amintiri din luptele de la Turtucaia şi Pirin Planina de George Topîrceanu. Regia artistică: Attila Vizauer
  • 25 ianuarie – În continuarea tradiţiei instaurate la Sala Radio în ultimele stagiuni, de a aduce în faţa publicului la fiecare final de ianuarie un titlu de operă în formulă de concert cu o distribuţie de excepţie, Orchestra Naţională Radio a prezentat celebra operă Trubadurul, ce poartă semnătura lui Verdi.

Sub bagheta dirijorului de origine italiană David Crescenzi – în prezent dirijor invitat al Operei din Düsseldorf (Germania), spectatorii au admirat-o pe soprana Brigitta Kele (în rolul Leonorei).

Evenimentul s-a derulat cu participarea Corului Academic Radio, dirijat de Ciprian Ţuţu.

  • 30 ianuarie – Fiindcă în 2019 se împlinesc trei decenii de la Revoluţia română din decembrie 1989, sub egida emisiunii „Născut în România”, sâmbăta şi duminica, de la ora 16:00, Radio România Cultural a oferit, pe parcursul anului, opiniile unor artişti, intelectuali şi personalităţi publice, pe teme generate de existenţa naţiunii în aceşti 30 de ani de libertate.

În luna februarie, echipa, coordonată de Anamaria Spătaru, a discutat cu invitaţii Radio România Cultural despre libertatea câştigată la Revoluţie într-un sens larg, prima dezbatere a seriei fiind realizată de Valentin Protopopescu, pe 2 februarie, când l-a avut ca invitat pe istoricul Constantin Corneanu. „A fost sau n-a fost?” rămâne, şi după 30 de ani, o actuală şi importantă întrebare. Invitaţii care au urmat la microfonul postului, pe parcursul lunii februarie, au fost scriitorul Bogdan Ghiu, muzicianul Paul Prisada, artistul Dan Perjovschi, antropologul Gheorghiţă Geană, Marian Staş, expert în educaţie şi susţinător al unei reforme profunde a sistemului, Călin Alexa, fizician consacrat şi Constantin Vică, doctor în filosofie, cu o teză despre tehnologia web.

  • 30 ianuarie – Tânăra pianistă Sînziana Mircea (26 de ani), un adevărat fenomen al scenelor internaţionale, a cântat, la Sala Radio, alături de Orchestra de Cameră Radio, într-un concert 100% Beethoven!

Concertul de la Sala Radio s-a derulat sub bagheta dirijorului italian Gian Luigi Zampieri, dirijor invitat al Filarmonicii din Sao Carlos (Brazilia), unul dintre ultimii discipoli ai maestrului Franco Ferrara.

Programul serii de la Sala Radio i-a fost dedicat 100% lui Beethoven şi a cuprins: Uvertura Coriolan, Concertul pentru pian nr. 4 în Sol major şi Simfonia a II-a.

  • 31 ianuarie – Big Band-ul Radio a prezentat la Sala Radio primul concert de jazz din 2019: Remember Peter Herbolzheimer, eveniment dedicat memoriei apreciatului muzician de jazz german (trombonist şi dirijor de jazz).

Evenimentul s-a desfăşurat sub bagheta compozitorului şi dirijorului Ionel Tudor

  • 1 februarie – Prima zi a lunii februarie a adus un regal muzical pe scena Sălii Radio. Gabriel Croitoru – violonistul care cântă pe vioara lui Enescu, şi violoncelistul Răzvan Suma s-au întâlnit pentru a interpreta – alături de Orchestra Naţională Radio – Dublul concert în la minor pentru vioară, violoncel şi orchestră, semnat de Brahms.

Din programul serii de la Sala Radio au făcut parte şi Preludiile semnate de Claude Debussy, în varianta orchestrată chiar de dirijorul Noam Zur, şi lucrarea semnată de compozitorul contemporan Şerban Nichifor Cries from Earth to Heaven (compusă în 2007).

  • 8 februarie – Dirijorul de origine britanică, Rumon Gamba – care se bucură de o frumoasă carieră artistică europeană – a fost dirijor principal şi director muzical al NorrlandsOperan (Suedia), dirijor principal al Aalborg Symfoniorkester (Danemarca) şi dirijor principal şi director muzical al Iceland Symphony Orchestra (Islanda) – , a fost invitatul special al concertului susţinut de Orchestra Naţională Radio.

Evenimentul de la Sala Radio s-a desfăşurat cu participarea violonistei Cristina Anghelescu, care a interpretat Concertul în Re major pentru vioară şi orchestră semnat de Brahms, singurul concert de vioară al marelui compozitor german şi dedicat unuia dintre cei mai mari violonişti din toate timpurile: Joseph Joachim (1831 – 1907).

În cea de-a doua parte a serii, au fost ascultate Variaţiunile Enigma, creaţie a compozitorului britanic Edward Elgar.

  • 12 februarie – Pianista Eva Garet, elevă la Colegiul Naţional de Muzică George Enescu din Bucureşti, este laureată a uneia dintre cele mai importante competiţii pentru tineri muzicieni la nivel internaţional, Concertino Praga, organizat sub egida Uniunii Europene de Radio.

Eva Garet, în vârstă de 12 ani, a obţinut o menţiune de onoare, o adevărată performanţă având în vedere nivelul foarte ridicat al competiţiei, dar şi specificul ieşit din comun al concursului, participanţii fiind reprezentaţi de înregistrări realizate în studiourile posturilor de radio publice membre ale Uniunii Europene de Radio (EBU).

Prezenţa în concurs a pianistei Eva Garet a fost propusă şi susţinută de Radio România Muzical: tânăra pianistă a înregistrat programul pentru concurs în luna septembrie 2018, alături de o echipă alcătuită din: Octavia Galescu – producător, Andrei Cazan – regizor muzical, Cristian Şerbu şi Cristian Iordache – tehnicieni de sunet.

Radio România Muzical a colaborat în alegerea tinerilor muzicieni care aveau să reprezinte România la concursul Concertino Praga cu Fundaţia Remember Enescu, preşedinte – prof. Mihaela Tomescu.

  • 13 februarie – Dirijorul german Ralf Sochaczewsky – fost dirijor-asistent al lui Vladimir Jurowski la pupitrul celebrei orchestre London Philharmonic, a dirijat operă la Teatrul Balşoi din Moscova şi este dirijor principal al Corului CantusDomus din Berlin – a fost invitatul special al concertului prezentat de Orchestra de Cameră Radio. Evenimentul de la Sala Radio s-a derulat cu participarea unuia dintre cei mai cunoscuţi pianişti români – Horia Mihail, solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio România.

Programul serii de la Sala Radio a reunit mari compozitori: Haydn – Concertul pentru pian în Sol major, Mozart – Simfonia nr. 38 – Praga şi două creaţii semnate de Josef Suk (1874 –1935): Serenada pentru orchestră de coarde şi Meditaţie asupra coralului Sf. Wenceslas pentru orchestră de coarde.

  • 17 februarie – Îndrăgostiţii de toate vârstele au fost invitaţi la Sala Radio la tradiţionalul concert de Dragobete, oferit în fiecare an în luna februarie de Orchestra de Muzică Populară Radio. Sub bagheta dirijorului Adrian Grigoraş concertul prezentat de Orchestra de Muzică Populară Radio sub titlul Dragobetele sărută fetele a fost susţinut de tineri artişti şi cupluri deja cunoscute ale scenei folclorice româneşti: Victoriţa Lăcătuşu, Ion Drăgan, Mihaela Istrate, Ciprian Istrate, Ionela Stăncioi, Adrian Belu, Izabela Tomiţa, Gabriel Popescu, Stana Stepanescu, Boji Ciobotin, Andra Ioana Matei, Nicu Mâţă, Narcisa Băleanu, Alin Rusu, Ştefania Narenji, Daniel Turică, Georgiana Aurică, Gabriel Lungu. Evenimentul a fost prezentat de Miruna Ionescu şi Georgel Nucă. Un concert Radio România. Coproducător Televiziunea Favorit.
  • 18 februarie – Printre câştigătorii ediţiei 2018 – 2019 ai Burselor JTI pentru jurnalişti, 10 ziarişti aleşi să efectueze o vizită de lucru de o săptămână la instituţii europene, la diverse organisme sau organizaţii din Bruxelles şi la sediul NATO, este şi colegul nostru Ilie Pintea, jurnalist la Radio România Actualităţi. Alături de el, au mai câştigat burse JTI jurnalişti de la TVR, Antena 3, TemesvariHirek.ro, Realitatea de Vrancea, Vrancea24, Transilvania Business, adevarul.ro şi Wing Media Energy Consulting.
  • 20 februarie – Ambasadorul Statului Israel în România, David Saranga, a vizitat Societatea Română de Radiodifuziune. Cu această ocazie a acordat un interviu pentru Radio România Cultural şi s-a întâlnit cu Preşedintele Director General Georgică Severin.

În cadrul discuţiilor, Excelenţa Sa a apreciat programele în limba ebraică ale postului Radio România Internaţional, a remarcat calitatea deosebită a teatrului radiofonic şi a propus o cooperare a radiourilor publice din România şi Israel în domeniul schimburilor culturale.

  • 21 februarie – La Sala Radio, Luiza Zan – una dintre cele mai apreciate voci ale momentului în jazz-ul românesc, a cântat alături de Big Band-ul Radio, sub bagheta cunoscutului dirijor şi compozitor român Ionel Tudor. Evenimentul a fost prezentat de Ştefan Naftanailă, realizator al postului Radio România Cultural.
  • 22 februarie – Unul dintre cei mai mari dirijori români, Cristian Mandeal – care se bucură de peste 45 de ani de activitate, timp în care a dirijat sute de concerte pe 4 continente, în 35 de ţări, şi tânărul violoncelist român Ştefan Cazacu (25 de ani), care cântă pe un violoncel creat în urmă cu 101 ani, la Torino (Italia), de către lutierul Georg Ullman, şi-au dat întâlnire pe scena Sălii Radio, într-un concert extraordinar, alături de Orchestra Naţională Radio.

Programul extrem de atractiv al serii de la Sala Radio a reunit 4 mari compozitori: Schubert – Uvertura italiană, Ceaikovski – Aria lui Lensky din opera Evgheni Oneghin (într-o inedită adaptare pentru violoncel şi orchestră) şi Nocturnă pentru violoncel şi orchestră semnată tot de marele compozitor rus; Dvořak – Rondo pentru violoncel şi orchestră în sol minor şi Brahms – Simfonia nr. 1.

  • 24 februarie – Teatrul Naţional Radiofonic şi Librăria Cărtureşti – Verona au organizat audiţia-atelier a spectacolului Facerea lumii – o legendă din Popol Vuh – Cartea Sacră a vechilor Mayasi. Traducerea: Sanda Socoliuc. Adaptarea radiofonică şi regia artistică: Attila Vizauer. Proiect realizat cu sprijinul Ambasadei Mexicului în România. În distribuţie: Stelian Stancu, George Mihăiţă, Valentin Teodosiu, Rodica Mandache, Sorin Gheorghiu, Doru Ana, Ionuţ Kivu, Mihai Bisericanu, Florin Anton, Petre Nicolae, Delia Nartea, Liliana Pană, Virginia Rogin, Luminiţa Erga, Mircea Constantinescu, Vlad Ivanov, Ştefan Velniciuc, Violeta Berbiuc. Regia de montaj: Dana Lupu. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: ing. Luiza Mateescu. Coordonator de proiect şi producator: Sanda Socoliuc.
  • 25 februarie – Spectacolele Muntele de argint şi Daphne, fata negustorului cea isteaţă, două basme de Maurice Baring, au fost ascultate, în avanpremieră, la hotelul Ramada Majestic Bucharest, Sala Academiei, în prezenţa actorilor din distribuţie, a oamenilor de teatru, jurnaliştilor şi a publicului iubitor al fenomenului. Scenariul: Raisa Radu. Traducerea: Daniel Cătălin Puşcaşu. Regia artistică: Maria Agnesa Puşcaşu. În distribuţie: Ion Arcudeanu, Ştefan Velniciuc, Mircea Constantinescu, Annemary Ziegler, Adina Lucaciu, Mihai Dinvale, Marius Călugăriţa, Daniel Cătălin Puşcaşu, Oancea Damian, Andreea Mustaţă, Violeta Berbiuc, Cristina Constantinescu, Orodel Olaru, Mirela Georgescu, Milica Creiniceanu, Dan Bobe, George Grigore şi copiii Daria Stoenescu şi Ioan Pavel. Spectacol realizat cu sprijinul Societăţii Comerciale Imobiliara Chrissoveloni S.A.
  • 26 februarie – EBU a făcut publică o statistică referitoare la schimburile muzicale derulate în cadrul acestei organizaţii care reuneşte radiodifuziunile publice europene, cu membri asociaţi din America, Asia şi Australia. Raportul arată că Radio România, prin Radio România Muzical, a transmis pe parcursul anului 2018, în direct, cele mai multe dintre concerte sau spectacole de operă, dintre membrii EBU, respectiv, un număr de 85 de evenimente în direct. A doua în această statistică este Radiodifuziunea Italiană cu 66 de concerte în direct, pe locul următor plasându-se Radiodifuziunea Daneză, cu 59 de concerte în direct.

Pentru Radio România Muzical, preluarea în direct a concertelor şi spectacolelor de operă de pe scenele internaţionale, producţii propuse de partenerii din EBU, este o prioritate. A putea asculta la radio marile nume ale artei interpretative din prezent, este o şansă pe care o radiodifuziune publică trebuie să o ofere ascultătorilor săi. Transmisiunile au fost comentate de o echipă profesionistă de realizatori: Anca Ioana Andriescu, Luminiţa Arvunescu, Monica Cengher, Andreea Chiselev, Ştefan Costache, Monica Isăcescu, Laura Ana Mânzat, Irina Cristina Vasilescu. Producător Mihai Stănescu.

Tot în 26 februarie, EBU a anunţat şi că Anca Ioana Andriescu, realizator Radio România Muzical, a fost acceptată ca vorbitor în cadrul panelului dedicat comentatorilor concertelor EBU, ce va avea loc la Dublin, între 8-11 mai, parte a întrunirii experţilor în muzică din cadrul EBU. Anca Ioana Andriescu, cu o experienţă de peste 15 ani în realizarea transmisiunilor directe internaţionale, comentează, în medie, două concerte pe lună la Radio România Muzical, producţii dintre cele mai dificile, precum Concertul de Anul Nou de la Viena.

  • 27 februarie – 3 martie – Seria celor mai îndrăgite târguri de carte din ţara noastră – Gaudeamus Radio România, a debutat şi în acest an, conform tradiţiei, la Craiova. Prima etapă a Caravanei Gaudeamus Radio România 2019, a avut loc în spaţiul care a găzduit toate cele 17 ediţii precedente, foaierul Teatrului Naţional Marin Sorescu, şi s-a derulat sub semnul Anului cărţii în România. Ediţia craioveană a Caravanei Gaudeamus Radio România inaugurează în fiecare an, de Mărţişor, sezonul naţional al târgurilor de carte şi este organizată de Radio România, prin echipa Gaudeamus şi Radio România Oltenia Craiova.

Târgul Gaudeamus Radio România din Craiova şi-a câştigat statutul de reper al pieţei editoriale din această zonă a ţării, bilanţul acestui proiect stând mărturie în acest sens: 17 ediţii, aproape 210.000 de vizitatori şi sute de evenimente culturale găzduite până acum.

  • 1 martie – Cel mai nou post de radio al Societăţii Române de Radiodifuziune a început să emită, la Braşov, pe frecvenţa 93,3 FM. Radio România Braşov FM se adresează ascultătorilor dornici de informaţie echidistantă şi concisă, muzică bună, divertisment de calitate, cultură şi sport.

Sub sloganul „Mereu la înălţime”, studioul din inima ţării vine ca o completare firească şi necesară a reţelei studiourilor teritoriale Radio România. Ştiri, muzică, reportaje, interviuri, informaţii din trafic, sfaturi pentru sănătate, competiţii sportive, folclor, teatru radiofonic, se vor asculta pe 93,3 FM, în emisiuni precum Bună dimineaţa Transilvania, Pulsul Zilei, Sens Unic sau Pasaj Urban.

Buletinele de ştiri şi radiojurnalele Radio România Braşov FM vor prezenta actualitatea locală – deciziile autorităţilor braşovene, stadiul proiectelor implementate, informaţiile din trafic, vremea de la munte, evenimentele cultural-artistice şi competiţiile sportive, din 1 martie, pe 93,3 FM.

În anul în care se împlinesc 90 de ani de la difuzarea pe teritoriul României a primului spectacol radiofonic, Teatrul Naţional Radiofonic face o surpriză pasionaţilor de teatru şi nu numai, din judeţele Braşov şi Sibiu. Aceştia se vor putea bucura seară de seară, timp de aproape două ore, atât de montările considerate deja repere, cât şi de cele mai recente producţii ale TNR

  • 1 martie – Primăvara a început la Sala Radio sub semnul muzicii şi al frumosului, violonistul Alexandru Tomescu şi vioara de patrimoniu Stradivarius Elder-Voicu, dirijorul libanez Lubnan Baalbaki şi Orchestra Naţională Radio propunând un repertoriu romantic.

La finalul concertului, Editura Casa Radio l-a readus pe solistul serii, violonistul Alexandru Tomescu, alături de spectatori, prin organizarea unei sesiuni de autografe în foaierul central al Sălii Radio acordate de artist pe albumul apărut la Casa Radio sub titlul Radio România 90

  • 1 – 31 martie – A avut loc o nouă ediţie a proiectului „Ascultă 5 minute de muzică clasică”, în spații neconvenționale din întreaga țară. Din octombrie 2010, în fiecare zi a lunilor martie și octombrie, Radio România Muzical propune înregistrări cu celebre lucrări din muzica cultă în spații neconvenționale – hipermarketuri, mall-uri, librării, muzee, sedii de firme.
  • 7 martie – Corul Academic Radio – cea mai longevivă formaţie vocal-simfonică din România, care împlinește în acest an 79 de ani de la înființare – a propus publicului un concert special de muzică franceză, intitulat sugestiv ”Hymne au Soleil” (Imn închinat soarelui): Concertul programat la Sala Radio, a fost prezentat cu prilejul Sezonului România-Franța 2019, ce coincide cu Președinția României la Consiliul Uniunii Europene, dar și cu celebrarea a două Centenare: cel al Marii Uniri, implicit al României moderne, respectiv centenarul sfârșitului primului Război Mondial.

Conceput la inițiativa dirijorului corului – Ciprian Țuțu – evenimentul a cuprins creații semnate de celebri compozitori francezi ca Ravel, Debussy, Saint–Saëns, Gounod, Fauré ș.a. Alături de Corul Academic Radio pe scena Sălii Radio au apărut și câțiva membri ai formației care au evoluat în roluri solistice: Alina Bosovici – soprană, Alina Georgescu – mezzosoprană, Giuliano Ghelasă, Cristian Paraschiv – tenori, Cornel Popușoi – bariton, Liviu Ofițeru – percuție. Acompaniamentul pianistic a fost susținut de Carmen Săndulescu și Dan Stoenescu, iar invitata specială a serii a fost actrița Letiția Vlădescu.

• 7 martie – La sediul Radio RAI din Roma, a fost semnat de către Georgică Severin, Preşedinte Director General al Societăţii Române de Radiodifuziune şi Fabrizio Salini, Director General RAI, primul acord bilateral între cele două instituţii. Acordul prevede schimbul şi achiziţia de radioprograme, cooperarea în formarea profesională, participarea la festivaluri, expoziţii şi manifestări culturale.

  • 10 martie – Orchestra de Muzică Populară Radio a propus o incursiune muzicală prin vechiul Bucureşti, cu piese de café-concert, romanţe şi tangouri, în concertul „Poveste din Bucureştiul de odinioară” desfăşurat la Sala Radio.

Spectatorii au putut asculta şlagăre de altădată ale unor îndrăgiţi compozitori, precum Ion Vasilescu – Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seară, Habar n-ai tu, Suflet candriu de papugiu, Mi-am pus busuioc în păr, sau Nicolae Kirculescu – Aşa începe dragostea, Violete pentru fete, Coşarul etc.

Farmecul vremurilor de odinioară a fost recreat la Sala Radio de actriţa Miruna Ionescu şi violonistul Valentin Albeşteanu. Alături de ei s-au aflat interpreţii Ion Ghiţulescu, Claudia Torop, violonistul Marin Alexandru, Constantin Lătăreţu, Radu Lazăr, Daniel Trifu, Daniela Elena Radu, Alina Mavrodin şi baritonul Marius Nine. Evenimentul s-a derulat sub bagheta dirijorului Adrian Grigoraş.

Parteneri media: Radio Antena Satelor şi Radio România Actualităţi.

  • 15 martie – Continuând tradiția anilor precedenți, Radio România Oltenia Craiova a organizat, în parteneriat cu Direcția Silvică Dolj, o campanie de împădurire, dând startul acțiunilor din cadrul evenimentului silvic „Luna Pădurii”. Acțiunea a avut loc în comuna doljeană Perișor, unde au fost plantați 4.000 de puieți forestieri din specia cer. În Dolj, suprafața împădurită este de circa 87.000 ha, pe care, dacă o raportăm la suprafața totală județului, de aproximativ 741.000 ha, rezultă un procentaj de împădurire de 11,7%, în sudul județului, în zona solurilor nisipoase, acesta fiind mult mai mic, de numai 5,3%, situație alarmantă, având în vedere și tendința constantă de extindere a nisipurilor. De aceea, postul regional și-a propus să contribuie la înverzirea Doljului, alături de parteneri precum Cummins Generator Technologies Romania SA, Auchan Craiova, Ford România, CEZ România, Colegiul Naţional Militar „Tudor Vladimirescu”, Liceul Teoretic „Henry Coandă”, Colegiul Național Economic „Gheorghe Chițu”, Facultatea de Agronomie din Craiova, ACCES Oltenia, Ambulanța Almarom 2001
  • 18 martie – Gala Premiilor Radio România Cultural, ediţia a XIX-a, şi-a desemnat căştigătorii‚ la Teatrul Odeon.

Moment deosebit de aşteptat de lumea culturală, evenimentul s-a bucurat de prezenţa multor personalităţi ale lumii culturale şi artistice, a Preşedintelui Director General al Radio România, Georgică Severin, a jurnaliştilor şi criticilor, dar şi a unui numeros public ce a umplut sala Teatrului Odeon. S-au bucurat de aplauze îndelungi toţi nominalizaţii şi premianţii galei.

Câştigătorii premiilor speciale au fost: pianistul Valentin Gheorghiu, care a obţinut Premiul de Excelenţă, scriitoarea Ana Blandiana, care a primit premiul 30 de ani de Libertate, pianista Alina Pavalache distinsă cu premiul Sezonul Cultural România-Franţa, artista Lia Perjovschi, distinsă cu premiul România Europeană.

  • 18 martie – A avut loc la Camera de Comerţ şi Industrie Bucureşti a doua ediţie a Galei drepturilor de autor şi a drepturilor conexe, organizată de Editura Universul Juridic, editură care se adresează prin publicaţiile sale, reviste şi colecţii de carte, profesioniştilor din domeniul juridic din România. Premiul la categoria Mass media a fost acordat postului Radio România Muzical, pentru contribuţia la promovarea tinerelor talente
  • 24 martie – De ziua Radio România Muzical, violonistul Alexandru Tomescu şi Corul de Copii Radio România au cântat la ParkLake Shopping Center din Bucureşti, iar în Librăriile Humanitas şi pe carturesti.ro au fost Zilele muzicii clasice.

În 24 martie, ziua în care Radio România Muzical, unicul post românesc dedicat muzicii clasice, împlinea 22 ani de existenţă, violonistul Alexandru Tomescu şi Corul de Copii Radio România, dirijor Răzvan Rădos, la pian Madgalena Faur, au cântat la ParkLake Shopping Center din Bucureşti, într-un eveniment din cadrul campaniei Ascultă 5 minute de muzică clasică.

Pe scena instalată în Main Square ParkLake Shopping Center (str. Liviu Rebreanu nr. 4), Alexandru Tomescu şi Corul de copii Radio România au interpretat câteva opusuri celebre. După concert, Alexandru Tomescu a oferit autografe pe discurile sale, care au putut fi achiziţionate de la standul Cărtureşti aflat lângă scenă

  • 27 martie – Alina Velea, expert relaţii externe la Direcţia Relaţii Internaţionale a Societăţii Române de Radiodifuziune şi membru al Grupului de muzică EBU, a fost realeasă preşedinte al Grupului Euroradio Notturno pentru următorii doi ani, în cadrul reuniunii care a avut loc la Varşovia.

Întrunirea anuală Euroradio Notturno este consacrată programului produs de BBC în colaborare cu Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune, un program bazat pe înregistrări live ale concertelor membrilor. Radio România participă la acest proiect din 1 decembrie 2000 şi deţine preşedinţia grupului de lucru din anul 2013.

Calitatea excepţională a programului muzical preluat în unsprezece ţări printre care şi România, prin Radio România Muzical (97,6 şi 104,8 FM, în intervalul orar 1:00-7:00), îl recomandă drept unul dintre proiectele internaţionale de succes, care oferă calitate şi diversitate ascultătorilor radiourilor publice europene, dar şi posibilitatea promovării propriilor artişti şi a identităţii culturale

  • 31 martie – France Culture a difuzat în premieră absolută versiunea franceză a satirei politice L’Empire bicephale de Ilinca Stihi şi Amandine Casadamont. Premiera versiunii române a producţiei Imperiul cu două capete a fost difuzată în luna iunie, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova 2019, organizat de Radio România. Cele două producţii, L’Empire bicephale/ Imperiul cu două capete şi Chasseurs, au făcut parte din programul oficial al Sezonului cultural România-Franţa 2019, şi ambele au fost realizate în cadrul parteneriatului Radio România-Radio France.
  • 31 martie – Teatrul Naţional Radiofonic şi Librăria Cărtureşti – Verona au organizat audiţia-atelier, pentru copii, a spectacolului Papucii lui Abu Cassem, scenariu de Radu Andrei Hora după un basm din 1001 de nopţi. Regia artistică: Mihai Lungeanu. În distribuţie: Virgil Ogăşanu, Valentin Uritescu, Virginia Mirea, Petre Lupu, Anne Marie Ziegler, Radu Amzulescu, Adina Andrei, Şerban Georgevici, Mircea Constantinescu, Candid Stoica, Violeta Berbiuc, Orodel Olaru, Ana Maria Lazăr, Cătălin Mirea, Sorin Cociş. Redactor şi producător: Irina Soare. Regia de studio: Violeta Berbiuc. Regia muzicală: George Marcu. Regia tehnică: Vasile Manta. Înregistrare din anul 2005
  • 5 aprilie – Violonistul de talie internaţională Remus Azoiţei – un muzician al superlativelor, a fost invitat pe scena Sălii Radio, în concertul susţinut de Orchestra Naţională Radio. Remus Azoiţei cântă pe o vioară de patrimoniu universal Gagliano, creată în 1740, şi a înregistrat în premieră mondială integrala lucrărilor pentru vioară şi pian de Enescu (alături de pianistul Eduard Stan) pentru casa de discuri Hanssler (Germania)

• 10 aprilie – Radio România Antena Satelor a primit primăvara cu un studio nou, emisiuni proaspete şi muzică mai plină de viaţă. La evenimentul de inaugurare, porţile Antenei Satelor au fost deschise pentru oaspeţii cei mai de seamă, ascultătorii săi. Timp de 4 ore aceştia au avut ocazia să fie parte a programelor, să vadă cum se realizează emisiunile, să–şi cunoască îndeaproape prezentatorii preferaţi şi să transmită dedicaţii muzicale celor dragi

  • 10 – 12 aprilie – Dan Şanta, directorul de Relaţii Internaţionale al Societăţii Române de Radiodifuziune a fost ales membru al Comitetului Radio EBU în cadrul celei de-a 25 reuniuni Radio EBU ce s-a desfăşurat la Sofia. La evenimentul găzduit de Radioul Naţional din Bulgaria au participat Graham Ellis (BBC) – reales preşedinte al Comitetului Radio EBU, Graham Dixon – EBU Head of Radio, Georgică Severin – preşedinte director general Radio România, alţi preşedinţi şi reprezentanţi de top ai radiourilor naţionale din ţările membre EBU. În cadrul aceleiaşi reuniuni, Philippa de Roten (SRG SSR/RTS, Elveţia), Serge Schick (GRF/SRF, Franţa) şi René Zavoral (CR, Republica Cehă) au fost aleşi vicepreşedinţi ai Comitetului Radio EBU
  • 11 aprilie – 13 mai – Turneul Pianul călător – incursiune în clasicismul vienez – a ajuns la ediţia cu numărul 9, aşa cum era poate greu de prevăzut atunci când a început totul, în 2011, pornind de la o poveste găsită în cărţile de istoria muzicii, cea a turneului lui Franz Liszt din 1846-1847 prin ceea ce avea să devină mai târziu România.

Ediţia de anul acesta a fost rezervată clasicismului vienez. Un popas meditativ, odihnitor, asupra unor repere ale repertoriului pianistic Haydn, Mozart şi Beethoven, cu trei sonate pentru pian reprezentative. Turneul a cuprins 15 recitaluri susţinute de pianistul Horia Mihail în întreaga ţară, inclusiv pe cele cinci piane călătoare existente în acest moment în cinci oraşe din diferite regiuni ale ţării

  • 13 aprilie – În cadrul adunării generale a Asociaţiei Presei Sportive din România au fost acordate premiile asociaţiei pentru activitatea din anul 2018. Reprezentanţilor Radio România le-au fost acordate două din cele 12 premii.

Premiul Radio, Premiul Ion Ghiţulescu 2018, a revenit lui Gabriel Liviu Balica (Radio România Craiova), iar premiul pentru carte sportivă, Premiul Ioan Chirilă 2018, i-a fost oferit lui Adrian Fetecău (Radio România Actualităţi) pentru volumul Tenisul, sportul inventat de diavol. Premiile sunt doar o ultimă recunoaştere a profesionalismului redactorilor sportivi ai Radio România.

Cu aceeaşi ocazie Dumitru Graur a fost reales preşedinte al APSR pentru următorii 4 ani, iar Cătălin Cârnu (Radio România Actualităţi) a fost reales membru al consiliului APSR

  • 14 aprilie – Teatrul Naţional Radiofonic şi Librăria Cărtureşti Verona au organizat audiţia-atelier a unuia dintre cele mai frumoase basme ale copilăriei: Rapunzel de Fraţii Grimm, scenariul şi regia artistică: Gavriil Pinte
  • 15 aprilie – La Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, în Aula Facultăţii de Teologie Ortodoxă, în prezenţa ÎPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, a avut loc audiţia spectacolului Alexandru Codin Mironescu – Rugul Aprins: Calea întru lăuntrul inimii. Invitaţi speciali: Dan Puric, Ion Costin Manoliu şi Paul Yawer (Elveţia).

Teatrul Naţional Radiofonic – Radio România a realizat, în cadrul proiectului Biografii, memorii, două spectacole-document dedicate mişcării spiritual-culturale Rugul Aprins de la Mănăstirea Antim din Bucureşti: Lumina Rugului Aprins şi Alexandru Codin Mironescu – Rugul Aprins: Calea întru lăuntrul inimii. Scenariul: Ion-Costin Manoliu. Regia: Dan Puric. În distribuţie: Mihai Bica, Dan Puric, Constantin Codrescu, Ovidiu Cuncea, Mircea Constantinescu, Damian Victor Oancea, Gavril Pătru, Adrian Păduraru, Alexandru Nedelcu, Amalia Ciolan, Orodel Olaru, Beatrice Rubică, Mihai Cafriţa, Silviu Biriş, Petru Hadârcă, Ion-Costin Manoliu, Paul Simon Esperando. Muzica originală şi regia muzicală: Paul Simon Esperando

  • 15 aprilie – Violoncelistul Andrei Ioniţă, singurul câştigător român al prestigiosului concurs Ceaikovski de la Moscova, a susţinut, alături de pianista japoneză Naoko Sonoda, un recital în cadrul proiectului Moştenitorii României muzicale organizat de Radio România Muzical şi Rotary Club Pipera. La Sala Radio, în program, au figurat Sonata nr. 5 de Ludwig van Beethoven, Două piese op. 2 de Serghei Rahmaninov şi Sonata în La major de César Franck.

Recitalul a fost urmat de o sesiune de autografe în foaierul Sălii Radio, prilej de prezentare a primului CD de autor pe care apare numele lui Andrei Ioniţă, album lansat pe 15 martie 2019 la casa engleză Orchid Classics.

• 17 – 21 aprilie – A avut loc ediţia clujeană cu numărul 20 a Târgului Gaudeamus Radio România. Evenimentul care a deschis, în anul 2000, seria de târguri de carte pe care postul public de radiodifuziune le organizează în cele mai importante centre culturale din ţară sub numele de Caravana Gaudeamus Radio România, şi-a confirmat şi la această ediţie reputaţia: peste 80 de participanţi, 80 de evenimente editoriale, o suprafaţă de peste 800 mp de standuri şi circa 27.500 de vizitatori au transformat Cluj-Napoca, timp de cinci zile, în capitala cărţii din România.

  • 18 aprilie – Sala Radio a fost gazda unui concert-eveniment: Tribute to a Legend: Frank Sinatra, un concert prezentat de Big Band-ul Radio şi invitatul său special din Italia, solistul vocal Walter Ricci. Printre melodiile celebre cântate de Sinatra care au fost ascultate la Sala Radio s-au numărat: Dancing in the Dark, Cheek to Cheek, Let’s Fall in Love, Moon Dance şi, desigur, My Way şi Strangers in the Night
  • 22 aprilie – Colega noastră de la Radio Iaşi, Raluca Daria Diaconiuc, a obținut premiul „Cu onestitate despre sărăcie”, la cea de-a II-a ediție a proiectului Journalism-prize goes international 2018-2019, a cărui ceremonie de premiere a avut loc la București.

Premiul i-a fost oferit la categoria „Educarea și mobilizarea publicului”, pentru interviul radio intitulat „Casă nouă pentru cei 5 copii din Crucea”.

La fiecare categorie în parte au fost înscrise o serie de articole de presă scrisă, online, radio și tv.

  • 23 aprilie – Teatrul Naţional Radiofonic al Societăţii Române de Radiodifuziune a prezentat premiera Hamlet de William Shakespeare, cu Ion Caramitru, în regia artistică a lui Mihai Lungeanu. Audiţia cu public a avut loc la sediul UNITER (str. George Enescu nr.2-4), în prezenţa distribuţiei şi a echipei de realizatori
  • 24 aprilie – Orchestra de Cameră Radio – ansamblul Radio România preocupat în mod special de lansarea şi susţinerea tinerelor talente, a concertat alături de laureaţii concursului Drumul spre celebritate, ediţia a IX-a. Lansarea celor trei câştigători pe scena Sălii Radio reprezintă o parte esenţială a premiului obţinut de tinerii muzicieni, competiţia derulată anual la Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia fiind definită ca „singura competiţie muzicală din România care deschide porţile scenelor importante”.

Sub bagheta dirijorului Radu Popa, dirijor permanent al Filarmonicii Banatul din Timişoara, au fost aplaudaţi Andra Mărgineanu – pian, Andra Lucia Matei – vioară şi Juhasz-Boylan Pal-Karoly – bariton. Evenimentul s-a desfăşurat cu participarea Corului de Copii Radio, dirijat de Răzvan Rădos

  • 25 aprilie – În Joia Mare, în aşteptarea sărbătorii Paştelui, Orchestra Naţională Radio a propus unul dintre cele mai cunoscute recviemuri dintre cele peste 2000 compuse vreodată, Recviemul German semnat de Brahms, lucrare a cărei premieră absolută a avut loc în 1868, în Vinerea Mare, la Catedrala din Bremen, cu Brahms însuşi ca dirijor. Celebra lucrare prezentată la Sala Radio a fost interpretată sub bagheta dirijorului elveţian Kaspar Zehnder, director artistic al Festivalului Murten Classics (Elveţia), al Orchestrei Simfonice Solothurn din Biel (Elveţia) şi al ansamblului PFK – Prague Philharmonia.

Evenimentul s-a desfăşurat cu participarea Corului Academic Radio (dirijor: Ciprian Ţuţu) şi a soliştilor vocali Bianca Mărgean – soprană şi Cătălin Toropoc – bas/bariton

  • 5 mai – Corul de Copii Radio a susţinut, la Sala Radio, un spectacol complex de muzică şi mişcare scenică, sugestiv intitulat Meridian. Pentru prima oară lansat într-un proiect de acest gen, atât de vast şi de complex, la iniţiativa dirijorului Răzvan Rădos, Corul de Copii Radio a propus publicului un program cu muzică extrem de variat, de pe întregul mapamond. De la Europa la Africa, de la Asia la America, copiii i-au purtat pe spectatori pe toate meridianele lumii prin melodii cântate în limba originală, ce au redat pe scena Sălii Radio diversitatea extraordinară a diferitelor culturi de pe Glob. Au fost ascultate cântece tradiţionale din Coreea, Canada, Suedia, Noua Zeelandă, Rusia, India, Siria ş.a.
  • 8 mai – Bucureşti FM a dat startul celui mai inedit concurs destinat trupelor de cover. 10 trupe se luptă pentru supremaţie în fiecare miercuri, la Bucureşti Mall Vitan, de la ora 19:00. Călin Goia şi Cornel Ilie le punctează prestaţia, decizia finală aparţinând publicului! Fanii şi ascultătorii BFM (98.3) pot intra pe Instagram-ul Bucuresti Fm pentru a vota trupa favorită pe care o şi pot susţine live în Bucureşti Mall. Miza? Trupa câştigătoare va intra în playlist-ul Bucureşti Fm, pe 98,3! Dar, până atunci, toate cele 10 trupe din concurs se vor auzi în fiecare joi dimineaţă în cadrul Matinalului Bună dimineaţa, Bucureşti! cu Răzvan Petre şi Marius Stoica
  • 8 mai – Cea de-a cincea ediţie a Proiectului Radio Fiction Desk a debutat la Colegiul Naţional Gheorghe Şincai din Bucureşti, unde s-a desfăşurat primul workshop, avându-l ca invitat special pe cunoscutul şi îndrăgitul actor George Mihăiţă, directorul Teatrului de Comedie din Bucureşti.

Primul spectacol care va intra în concurs, va fi dramatizarea radiofonică a piesei de teatru Preşul, de Ion Băieşu. Interpreţi vor fi elevii-actori din trupa de teatru a liceului, coordonaţi de profesoara Ana-Maria Ştefan. Regia artistică a spectacolului aparţine tânărului regizor Cătălin Saizescu.

Radio Fiction Desk – 2019 este concursul realizat de Radio România, prin Teatrul Naţional Radiofonic, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, care îşi propune colaborarea cu trupe de actori, formate din elevi ai liceelor bucureştene, pentru realizarea de spectacole de teatru radiofonic.

Radio Fiction Desk va continua, pe parcursul acestui an, cu încă trei trupe de elevi-actori, respectiv cele de la Colegiul Naţional de Informatică Tudor Vianu, Liceul de Arte Plastice Nicolae Tonitza şi Liceul Teoretic Dante Alighieri.

  • 8 – 12 mai – Cea de a şasea ediţie orădeană a Caravanei Gaudeamus Radio România a avut loc în prezenţa unui public numeros. Oferta atractivă de la standurile celor peste 60 de participanţi, care a inclus cele mai recente apariţii editoriale, jocuri educative şi muzică, preţurile accesibile, vremea frumoasă şi, nu în ultimul rând, notorietatea evenimentului, i-au adus pe orădeni în inima oraşului, în Piaţa Unirii, la o adevărată sărbătoare a cărţii. Peste 19.000 de vizitatori, o anvergură record a evenimentului – 550 mp, 50 de standuri, şi atmosfera inconfundabilă, au transformat Oradea, timp de cinci zile, într-o veritabilă cetate a cărţii. Evenimentul a fost organizat de Radio România, Primăria Municipiului Oradea şi Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune, într-o formulă partenerială unică pentru Caravana Gaudeamus, proiect pe care Radio România îl derulează la nivel naţional din anul 2000.
  • 9 mai – Radio România, prin Teatrului Naţional Radiofonic, a obţinut Marele Trofeu la Festivalul Prix Marulic, Croaţia, 2019, la secţiunea Short Forms, cu spectacolul “Călătoria lui Orfeu”, scenariu sonor de Mădălin Cristescu, regia Attila Vizauer. În distribuţie: Dan Clucinschi, Ioana Calotă, Mihai Constantin, Zoltan Octavian Butuc, Ion Haiduc, Daniela Ioniţă, Ilinca Manolache. Vocile spectrelor Infernului: Milica Creiniceanu, Janina Dicu, Magda Duţu, Stelică Muscalu, Delia Pavel, Manuela Popescu, Patricia Prundea, Renata Rusu, Domnica Ţundrea. Regia de studio: Janina Dicu. Inginer de sunet: Mădălin Cristescu. Muzica originală: Codrin Lazăr. Redactor: Oana Cristea Grigorescu.

Este pentru al doilea an consecutiv, când Teatrul Naţional Radiofonic primeşte Marele Trofeu la Festivalul Prix Marulic, din Croaţia, în anul 2018, la secţiunea dramă, spectacolul premiat fiind “Exploziv” de Elise Wilk, adaptarea radiofonică şi regia artistică: Mihnea Chelaru

  • 10 mai – Pianista Luiza Borac a fost protagonista unui concert pe scena Sălii Radio. Alături de Orchestra Națională Radio, sub bagheta lui Rossen Gergov, solista a prezentat partea întâi a Concertului pentru pian și orchestră de George Enescu. Această primă parte a fost scrisă de compozitor la Paris, în 1897. Programul serii a fost completat de Concertul pentru pian și orchestră de Edvard Grieg și Simfonia a VII-a în re minor de Antonín Dvořák
  • 13 mai – În cadrul celei de-a XXVII-a ediţii a Galei Premiilor UNITER, care s-a desfăşurat la Teatrul Naţional Cluj-Napoca, Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic al anului 2018 a fost acordat producţiei Societăţii Române de Radiodifuziune Lupoaica de Giovanni Verga, adaptarea radiofonică Domnica Ţundrea, regia artistică Vasile Manta.

Juriul pentru nominalizări, alcătuit din criticii de teatru Monica Andronescu, Oana Borş şi Mircea Morariu, a urmărit spectacolele care au avut premiera în 2018. Juriul final, compus din următoarele personalităţi ale lumii teatrale: Vlad Ivanov – actor, Doina Modola – critic de teatru, Maia Morgenstern – actriţă, Cristian Pepino – regizor şi Viorica Petrovici – scenograf, a decis prin vot secret câştigătorii celor 11 categorii de premii.

Lupoaica de Giovanni Verga a avut premiera pe 15 martie 2018. Adaptarea radiofonică: Domnica Ţundrea. Regia artistică: Vasile Manta. Traducerea: Olga Mărculescu.

În distribuţie: Adela Mărculescu, Mircea Rusu, Ioana Calotă, Gelu Niţu, Dorina Lazăr, Petre Lupu, Daniela Ioniţă Marcu, Cătălina Mustaţă, Cristian Simion, Ionuţ Kivu.

Regia de montaj: Radu Verdeş şi Florin Bădic. Regia de studio: Janina Dicu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: Vasile Manta. Redactor şi coordonator de proiect: Domnica Ţundrea.

  • 15 mai – A avut loc cel de-al doilea workshop, din cadrul Radio Fiction Desk, de această dată la Colegiul Naţional de Informatică Tudor Vianu, unde invitat special a fost cunoscutul actor Mihai Bisericanu.

Cu această ocazie s-a pregătit cel de-al doilea spectacol radiofonic care va intra în concurs. Spectacolul a fost realizat după piesa de teatru O soacră, de Ion Luca Caragiale. Adaptarea radiofonică aparţinând Silviei Cusursuz, este interpretată de elevii-actori din cadrul trupei de teatru a liceului, coordonaţi de profesorul Marcel Homorodean, regia artistică a spectacolului aparţinând Dianei Mihailopol.

  • 17 mai – În jurul datei de 10 mai – sărbătoare a regalităţii în România, Sala Radio găzduieşte anual un concert regal, care se bucură de prezenţa unor membri ai Casei Regale. Evenimentul din acest l-a adus în faţa publicului pe tânărul violonist Vlad Stănculeasa, concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Barcelona, aplaudat pe scene de concert din Europa, Asia şi America de Sud.

Acesta cântă pe o vioară Guarneri – Sanctus Serafin din 1730, pe care George Enescu a cumpărat-o din economiile lui ca student la Viena şi pe care i-a dăruit-o spre finalul vieţii discipolului său, Yehudi Menuhin. Alături de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului Christian Schumann (Germania), Vlad Stănculeasa a interpretat unul dintre cele mai cunoscute concerte de vioară compuse vreodată: Max Bruch – Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră.

Seara a debutat, ca în cazul fiecărui eveniment dedicat Familiei Regale, cu Imnul Regal, ce poartă semnătura lui Eduard Hübsch şi în partea a doua a evenimentului s-a ascultat Rachmaninov, Simfonia nr. 2.

  • 22 – 26 mai – Timp de cinci zile, timişorenii au avut ocazia să meargă la vot, la Caravana Gaudeamus Radio România. Prilej cu care şi-au desemnat editurile şi cartea preferate, care au îmbogăţit palmaresul celei de a unsprezecea ediţii a Târgului Gaudeamus Radio România organizat aici. Evenimentul, organizat de Radio România, prin echipa Gaudeamus şi Radio România Timişoara, s-a încheiat, în prezenţa unui public încă foarte numeros, dornic să profite până în ultimul moment de oferta variată şi atractivă de la standurile celor peste 50 de participanţi. Mii de titluri, printre care şi cele mai recente apariţii editoriale în limba română, sute de jocuri educative şi multă muzică, au atras în aceste zile peste 12.000 de vizitatori în pavilionul amplasat în Piaţa Victoriei.
  • 29 mai – 2 iunie – Editura Casa Radio a participat cu peste 150 de titluri la Salonul Internaţional de Carte Bookfest, aflat în acest an la cea de-a XIV-a ediţie (Romexpo, Pavilionul B2, stand A16). Diferit de orice alt proiect editorial, Editura Casa Radio îşi transformă clasicii cititori în ascultători de toate generaţiile, cu urechile educate sonor: voci inegalabile pe CD, poveşti pentru copii rostite blând de mari actori, cărţi de poezie în lectura unor autori canonici ai literaturii române, benzi desenate dinamice şi ilustraţii de carte născute din cuvinte întâi de toate rostite.
  • 2 – 7 iunie – Radio România a organizat cea de a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, dedicat inovaţiei în creaţia radiofonică.

Festivalul Grand Prix Nova a aliniat la startul acestei ediţii 41 de producţii de teatru radiofonic, din 19 ţări, selectate pentru a concura la una dintre cele trei secţiuni de concurs: drama (maximum 60 minute), forma scurtă (maximum 10 minute) şi binaural (audiţia 3D în căşti).

Juriul care a decis câştigătorii a fost format din cinci personalităţi internaţionale. Preşedinte a fost Mathias Calmeyer, actor norvegian şi director al nrkRadioteatret. Alături de el, au fost: Jasna Mesarić (regizor artistic la departamentul de teatru al Radioteleviziunii Croate), Alexandre Plank (dramaturg francez, realizator de producţii radiofonice), Akim Mogaji (producător, regizor şi formator în domeniul creaţiilor audio-vizuale) şi Ilinca Stihi (regizor, unul dintre fondatorii Festivalului Grand Prix Nova).

La 7 iunie, în spaţiul elegant alFoaierului Tapiseriei (la etajul Sălii Mari a Teatrului Naţional Bucureşti), a avut loc festivitatea de premiere a laureaţilor celei de-a VII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, organizat deRadio România. Au răspuns invitaţiei lui Georgică Severin, Preşedintele Director General al Radio România, de a fi prezenţi alături de participanţi, Mihai Alexandru Gherghe, Secretar de Stat în Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi Ion Caramitru, Directorul Teatrului Naţional Bucureşti.

În partea a doua a festivităţii, Atila Vizauer, Redactorul Şef al Redacţiei Teatru Radiofonic din Radio Româniaa oferit trei premii speciale pentru roluri excepţionale realizate de actorii români în premierele radiofonice ale stagiunii 2018 a Teatrului Naţional Radiofonic:

Adela Mărculescu – Cea mai bună interpretare feminină, pentru rolul Pina, din spectacolulLupoaica deGiovanni Verga, regia artisticăVasile Manta.

Constantin Codrescu – Cea mai bună interpretare masculină, pentru rolul Valer Schita, din spectacolul La început roşu, galben, apoi roşu şi la urmă gri de Cornel Teulea, regia artistică Gavriil Pinte.

Andrei Sabău – Premiul Ilinca Tomoroveanu pentru debut, pentru rolul Apostol Bologa, din spectacolul Pădurea spânzuraţilor de Liviu Rebreanu, regia artistică Gavriil Pinte.Începând cu acest an, premiul pentru debut va purta numele Ilinca Tomoroveanu, în semn de omagiu adus regretatei actriţe.

  • 12 iunie – „Modul de relatare echilibrat în ceea ce priveşte activitatea guvernamentală al postului public Radio România Actualităţi, al postului radio Europa FM şi al brand-urilor online HotNews, Adevărul şi Ziarul Financiar, le-a ajutat să-şi păstreze cotele de audienţă”, menţionează ultimul Digital News Report, lansat de echipa de cercetare a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării a Universităţii din Bucureşti.

Digital News Report este cel mai mare studiu multianual, internaţional, pentru publicul digital de ştiri, anul acesta la ediţia a opta. Cercetarea este efectuată online de Institutul Reuters pentru Studierea Jurnalismului de la Universitatea Oxford şi colaboratorii săi locali.

Colegii noştri de la Radio Chişinău au fost, la rândul lor, apreciaţi pentru felul neutru şi echidistant în care au relatat votul majorităţii parlamentare, în prima lectură, pentru revenirea la sistemul electoral proporţional în Republica Moldova, la fel ca până la scrutinul din 24 februarie. Aprecierile au venit în urma studiilor mediacritica.md, portal de educaţie mediatică din Republica Moldova.

  • 19 iunie – După o stagiune bogată şi diversă la Sala Radio, în care a dăruit publicului o suită de evenimente speciale, Orchestra de Cameră Radio şi-a încheiat stagiunea 2018-2019, cu un concert sub bagheta apreciatului dirijor român Cristian Mandeal – care se bucură de peste 45 de ani de activitate, în care a dirijat sute de concerte în 35 de ţări de pe 4 continente.
  • 1 iulie – Începând din această zi, poveştile verii s-au auzit la Radio Vacanţa! Programul estival a fost disponibil on air, pe litoral şi în Delta Dunării, dar şi online, pe radiovacanta.ro.

Cel mai îndrăgit program estival s-a auzit pe frecvenţele Radio Constanţa (100,1 FM Constanţa şi Mangalia, 90,8 FM Eforie, 93 FM Tulcea şi 106,2 FM Sulina), până pe 8 septembrie, între orele 10:00 – 19:00. Sub sloganul E vara ta, e Radio Vacanţa!, în fiecare zi, au fost nouă ore de program energizant şi jovial, transmise în direct de pe litoral, din Vila numărul 1, Mamaia.

La Radio Vacanţa, s-au auzit hiturile verii, dar şi cele mai importante ştiri de la mare şi din Delta Dunării. Programul a introdus ascultătorii în atmosfera vacanţei perfecte, oferindu-le reportaje, recomandări turistice, dar şi informaţii utile. La fel ca în fiecare an, nu au lipsit interviurile cu personalităţi din diverse domenii de activitate şi nici relatările, în direct, de la evenimentele ce dau tonul distracţiei la mare.

  • 8 iulie – Teatrul Naţional Radiofonic şi Ramada Bucharest Majestic Hotel – au organizat la Ramada Bucharest Majestic Hotel, Sala Academiei – audiţia cu public, în avanpremieră, a spectacolului – document, Ileana – Principesă de România: Călătorie pentru Maica Alexandra. Scenariu de Edith Negulici și Liana Ceterchi. Adaptarea radiofonică: Ion-Costin Manoliu. Regia artistică: Liana Ceterchi. O producţie a Teatrului Naţional Radiofonic, prezentată în cadrul proiectului Biografii, memorii. În rolul titular: Liana Ceterchi. Regia de montaj: Radu Verdeș. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor și coordonator de proiect: Magda Duţu.

Actriţa şi regizoarea Liana Ceterchi propune un spectacol radiofonic despre viaţa Principesei Ileana, fiica cea mică a Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria; o evocare plină de farmec şi dramatism, care omagiază memoria Principesei Ileana a României (n. 5 ianuarie 1909, Bucureşti – d. 21 ianuarie 1991, Pennsylvania), un destin desfăşurat între palat şi mânăstire, pe fundalul celor două războaie mondiale, într-o perioadă de mari frământări din istoria Europei.

  • 1 – 5 august – Cea de a unsprezecea ediţie a Târgului Gaudeamus Radio România, organizată pe Litoral, eveniment organizat de Radio România, prin echipa Gaudeamus şi Radio România Constanţa, cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanţa, a avut loc sub semnul Anului Cărţii în România. Mii de titluri, printre care şi cele mai recente apariţii editoriale în limba română, cadouri inedite şi muzică, propuse de cei peste 30 de participanţi, au atras în aceste zile circa 8.000 de vizitatori în pavilionul amplasat în Piaţeta Perla din Mamaia. Preşedinte de onoare al ediţiei a fost prof. univ. dr. Lăcrămioara Berechet.
  • 22 – 25 august – Festivalul Internaţional Cerbul de Aur a revenit la Braşov. Big Band-ul Radio, cea mai cunoscută şi longevivă orchestră profesionistă din România, împreună cu 30 de membri ai Orchestrei Operei din Braşov, au format orchestra Festivalului Internaţional Cerbul de Aur 2019. Sub bagheta dirijorilor Ionel Tudor şi Andrei Tudor cei 50 de instrumentişti i-au acompaniat pe finaliştii ediţiei şi pe artiştii care au susţinut momente speciale pe scena Cerbului.

Finaliştii au concurat pe scena festivalului alături de orchestră, organizatorii continuând astfel tradiţia începută în 1968. Deja o tradiţie este şi prezenţa Big Band-ului Radio, după ce la prima ediţie Orchestra de estradă a Radioteleviziunii, condusă atunci de Sile Dinicu, a fost cea care acompania artiştii.

„Acest eveniment ne bucură de fiecare dată. Este cel mai frumos festival din Europa, după cum ne spun colegii de peste hotare, iar noi suntem mândri să fim parte din el şi să ne aducem contribuţia din punct de vedere muzical”, declara Ionel Tudor, care în acest an aniversează 25 de ani de când se află la pupitrul Big Band-ului Radio.

„Cerbul de Aur este o sărbătoare şi un bun prilej de a readuce în atenţia publicului şi a revigora piese mai vechi din muzica românească. Repertoriul ales de concurenţi este destul de echilibrat, sunt atât piese moderne, cât şi piese de aur ale muzicii româneşti, pe care noi le-am reorchestrat pentru a le îmbrăca într-o formă pop-simfonică”, dezvăluie Andrei Tudor. „E foarte interesant că artişti străini cântă piese româneşti, este până la urmă un schimb intercultural”, a încheiat Andrei.

  • 26 august – Radio România s-a calificat la prestigiosul concurs european de producţii media Prix Europa, găzduit anul acesta la Potsdam în perioada 6-12 octombrie. Prix Europa a anunţat nominalizările pentru ediţia 2019 a concursului. Comedia în serial UNDEva în 28 de Ilinca Stihi, co-produsă de Teatrul Naţional Radiofonic şi Radio România Actualităţi, face parte din cele 29 de producţii selectate, la secţiunea Radio Fiction.

► Şi documentarul Ţara fără morţi, realizat de Bogdan Isopescu – jurnalist, Radio România Actualităţi şi Mihnea Chelaru – regizor, Teatrul Naţional Radiofonic, a intrat în finala Prix Europe, la secţiunea Radio Current Affairs, alături de alte 15 producţii media europene

  • 29 august – Prix Italia, prestigios concurs european de producţii media, a selectat în secţiunea Radio Drama producţia Teatrului Naţional Radiofonic Scrisori şi fotografii din Marele Război/arheologie sonoră subiectivă de Alexander MacLennan, în regia lui Mihnea Chelaru, între cele 28 de producţii din 21 de ţări rămase în concurs după preselecţie. Ediţia a 71-a a Prix Italia se desfăşoară la Roma, în perioada 23-28 septembrie, în Forul Traian, sub motto-ul Celebrating Cultural Diversity in a Global Media World.
  • 31 august – 22 septembrie – Din 1958, încă de la prima ediţie, neîntrerupt până astăzi, Radio România este alături de Festivalul Enescu, în calitate de coproducător.

Ediţia a 24-a a Festivalului Enescu a fost reflectată pe larg în programele Radio România Muzical şi Radio România Cultural, iar ştiri şi reportaje au fost difuzate şi de Radio România Actualităţi şi în reţeaua studiourilor regionale Radio România.

Radio România Muzical a transmis în direct toate concertele pentru care artiştii şi-au exprimat acordul în acest sens. Majoritatea concertelor derulate la Bucureşti, aproape 70 dintre ele, au putut fi ascultate în direct la Radio România Muzical, evenimentele derulate la Sala Palatului, Ateneul Român, Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României, Sala Radio şi la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Concertele de la Sala Palatului şi Ateneul Român au fost ascultate şi la Radio România Cultural.

Artiştii Radio România au fost prezenţi, ca în fiecare ediţie, în concertele Festivalului George Enescu. Cei mai tineri dintre muzicieni, membrii Corului de Copii Radio, pregătiţi de dirijorul Răzvan Rădos, au evoluat în concertul din 4 septembrie de la Sala Mare a Palatului, alături de Orchestra Radiodifuziunii din Berlin, dirijor Vladimir Jurowski.

Pe 15 septembrie, pe scena Sălii Palatului, au urcat Corul Academic Radio pregătit de Ciprian Ţuţu, şi Orchestra Naţională Radio, pentru a interpreta opera în concert Peter Grimes de Benjamin Britten. Aceleaşi ansambluri, Corul Academic Radio şi Orchestra Naţională Radio, au interpretat, pe 22 septembrie, la Sala Radio, lucrări de Krysztof Penderecki, conduşi chiar de compozitor. Corul Academic Radio a avut încă două evoluţii în cadrul festivalului Enescu: pe 3 septembrie, alături de Orchestra Simfonică din Londra, dirijor Gianandrea Noseda şi pe 19 septembrie alături de Orchestra Filarmonicii din Sankt Petersburg, dirijată de Christian Badea.

Pe 22 septembrie, la Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României a avut loc un concert ce i-a avut în distribuţie pe membrii Orchestrei de Cameră Radio, care au evoluat alături de VocalConsort Berlin într-un program cu lucrări de Sven Helbig.

Sala Radio a găzduit seria Muzica secolului XXI: ansambluri celebre au interpretat lucrări, cele mai multe, în primă audiţie românească, cu participarea extraordinară a compozitorilor acestor opusuri, mulţi dintre ei, de asemenea, pentru prima dată la Bucureşti. În total, 12 concerte cu muzică contemporană, găzduite de Sala Radio, devenită un pol al creaţiei contemporane de cel mai înalt nivel internaţional.

Violonistul Alexandru Tomescu, solist concertist al Orchestrelor Radio, a propus două concerte în cadrul seriei Tribut lui George Enescu derulate sub semnul festivalului Enescu în lume, mai precis, în Canada. Concertele au fost programate pe 21 septembrie la Montreal şi pe 22 septembrie la Toronto

  • 4 – 8 septembrie – Cea de a doua ediţie a Târgului Gaudeamus Radio România din Braşov, organizat de Radio România prin echipa Gaudeamus şi Radio România Braşov FM, cu sprijinul Primăriei Municipiului Braşov, a avut loc în Piaţa Sfatului. Peste 40 de participanţi care au ocupat un pavilion cu o suprafaţă dublă faţă de ediţia precedentă şi aproape 13.000 de vizitatori au făcut din Târgul Gaudeamus Braşov, timp de cinci zile, unul dintre punctele de atracţie din centrul oraşului, atât pentru braşoveni, cât şi pentru cei aflaţi în vizită.

În ultima zi, Târgul Gaudeamus a găzduit un eveniment inedit: lansarea volumului 300K. Peregrin între două milenii, semnat Mariea Crâşmaru, deţinătoarea recordului pentru „cea mai lungă călătorie efectuată de un om pe jos” şi „pentru cel mai lung paşaport din lume”. Ajutată de participanţii la lansare, cea mai mare călătoare a lumii a desfăşurat în Piaţa Sfatului paşaportul cu o lungime de 19 metri, format din 154 de file.

  • 9 septembrie – Bucureşti FM (BFM pentru ascultătorii săi) a deschis noul sezon cu o serie de schimbări, toate create pentru a-şi respecta misiunea asumată în faţa publicului său încă din 1990.

„Prin modificările operate în grila de program 2019-2020 adăugăm conţinut şi îl proiectăm mai eficient, on air şi online, publicului ţintă – oameni activi, cu vârste între 29 şi 45 de ani, dinamici, implicaţi în societate, cărora le pasă, single sau cu familie şi copii, cu o viaţă profesională plină, interesaţi de subiecte şi activităţi extra-profesionale, care activează în propriile comunităţi sau îşi doresc să o facă, cu pasiuni pe care şi le cultivă în afara serviciului, preocupaţi de un stil de viaţă sănătos”, spune Flavia Voinea – managerul postului.

• 18 septembrie – 5 octombrie – Turneul Vioara lui Enescu a revenit în această toamnă pe scenele din România. Gabriel Croitoru, violonistul care are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu supranumită Catedrala, pe care a cântat George Enescu (instrument din patrimoniul Muzeului Naţional George Enescu), şi pianistul Horia Mihail au cântat în mai multe oraşe din ţară, programul recitalurilor cuprinzând trei sonate emblematice pentru repertoriul pentru vioară şi pian de Claude Debussy, Richard Strauss şi César Franck.

  • 19 – 20 septembrie – Teatrul Naţional Radiofonic a prezentat în avanpremieră, două spectacole-document dedicate sopranei Anastasia Dicescu – „Bucuria muzicii” şi „Aria destinului”. Scenariul radiofonic: Magda Duţu şi Manuella Popescu. Regia artistică: Petru Hadârcă. Spectacolele au fost ascultate la Chişinău, în cadrul Reuniunii Teatrelor Naţionale Româneşti, ediţia a V-a, secţiunea dedicată Teatrului Naţional Radiofonic – Radio România.
  • 23 septembrie – Colega noastră, Adina Dragomir, redactor şef la Radio România Cultural, a fost desemnată să prezideze Juriul Internaţional Radio 2019 pentru desemnarea câştigătorului Marelui Premiu de Radio acordat de Uniunea Internaţională de Radio şi Televiziune (URTI).
  • 28 – 29 septembrie – Editura Casa Radio – prezentă la Bucureşti ComicsFest 2019 cu expoziţia retrospectivă Radio-Prichindel–BD, a fost premiată cu premiul Bandă desenată pentru copii, pentru colecţia Radio-Prichindel.

Ajuns la a şasea ediţie, Bucureşti ComicsFest a reunit şi anul acesta mare parte din ce înseamnă benzi desenate româneşti: edituri, autori, expoziţii de comics, webcomics şi benzi desenate, reviste, albume, graphic novels, live drawing, figurine, boardgames şi multe altele.

  • 30 septembrie – Radio România Cultural a lansat, începând cu această dată, în anul în care românii sărbătoresc 30 de ani de libertate, două ample proiecte editoriale care se constituie într-o adevărată istorie sonoră a celor 50 de ani de comunism. Concretizată în pagini de memorialistică, această istorie dă glas unora dintre cei mai importanţi actori ai scenei româneşti, plus unor mărturii sonore venite parcă direct din iadul comunist, mărturii cu vocile celor ce au pătimit în închisori.

„A fost odată comunism” este o rememorare, prin intermediul paginilor de memorialistică selectate de istoricul Georgeta Filitti, coordonatoarea ştiinţifică a proiectului, a celor mai importanţi ani ai comunismului românesc, completată de explicaţii concrete ale istoricilor care au studiat această perioadă.

Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Oana Pellea, Maia Morgenstern, Marian Râlea, Alexandra Halic şi alţi importanţi actori ai scenei româneşti au dat glas acestor pagini obţinând, astfel, un proiect audio care reflectă cele mai importante etape ale perioadei comuniste din România, structurate în capitole precum: Naţionalizarea, Securitatea, Deportările, Canalul, Colectivizarea, Eliminarea proprietăţii private, Închisorile de femei şi de bărbaţi, Avorturile, Casele de copii etc.

  • 1 – 31 octombrie – Proiectul „Ascultă 5 minute de muzică clasică”, a avut loc în spaţii neconvenţionale din întreaga ţară. Radio România Muzical a propus înregistrări cu celebre lucrări din muzica cultă în spaţii neconvenţionale – hipermarketuri, mall-uri, librării, muzee, sedii de firme.

O altă latură a proiectului se derulează în şcolile româneşti, Ascultă 5 minute de muzică clasică fiind un program naţional la care, în ultimul an şcolar, 2018-2019, au participat peste 220.000 elevi.

În legătură cu „Ascultă 5 minute de muzică clasică”, Radio România Muzical şi ParkLake Shopping Center din Bucureşti au organizat sâmbătă, 5 octombrie, un concert inedit: Clasic chic cu violonistul Răzvan Stoica, pianista Andreea Stoica şi Kamerata Stradivarius, eveniment urmat de lansarea discului Instinct semnat de Răzvan Stoica, unul dintre cei mai buni violonişti români ai momentului, care cântă pe o vioară Stradivarius.

  • 2-6 octombrie – Cea de a șaptea etapă a Caravanei Gaudeamus Radio România din acest an a avut loc în Piața Unirii din Iași. Evenimentul, organizat în premieră în această parte a țării, a avut loc în incinta unui pavilion expozițional amplasat în inima orașului și a atras peste 6.500 de vizitatori. Partenerii Radio România, inițiatorul și organizatorul târgului, au fost Primăria Municipiului Iași și Festivalul de Literatură și Traducere Iași.

Palmaresul Caravanei Gaudeamus 2019, care se încheie odată cu ediția ieșeană, însumează 7 târguri de carte derulate sub brandul Gaudeamus Radio România, peste 150 de evenimente, 340 de participanți și aproape 96.000 de vizitatori.

  • 3 – 11 octombrie – Turneul naţional Clasic la puterea a treia – Violoncellissimo şi-a propus o incursiune sonoră unică în lumea violoncelului, prin intermediul unui repertoriu divers şi spectaculos, de la clasic la contemporan.

Turneul naţional a trecut prin 6 oraşe ale ţării – Tulcea, Piteşti, Alba Iulia, Arad, Bucureşti şi Bistriţa şi i-a avut în prim plan pe violoncelistul şi profesorul Marin Cazacu şi discipolii săi, pe scurt Violoncellissimo, într-un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

► Miercuri, 9 octombrie, la Sala Radio, a avut loc recitalul de la Bucureşti din cadrul turneului. La finalul recitalului, Editura Casa Radio l-a readus pe maestrul Marin Cazacu, alături de spectatori, prin organizarea unei sesiuni de autografe acordate de artist pe CD-ul apărut la Casa Radio sub titlul Marin Cazacu. Dvořák, Enescu – Interpretări din Arhiva Radio România. Albumul cuprinde lucrări fundamentale din repertoriul violoncelistic universal şi naţional: Concertul op. 104 în si minor de Antonin Dvořák şi Simfonia concertantă op. 8 în si minor de George Enescu.

  • 3 octombrie – Radio România a organizat cea de-a cincea ediţie a Conferinţei Media 2020, în parteneriat cu Asia-Pacific Broadcasting Union (ABU). Evenimentul a avut loc la Hotel Capşa din Capitală, şi a reunit peste 40 de reprezentanţi ai celor mai importante organizaţii de media publică din Europa şi Asia-Pacific. Dr. Javad Mottaghi, Secretar General al ABU, Graham Ellis, Director BBC Radio, Preşedinte al Comisiei Radio a EBU şi Preşedinte Prix Italia, Dr. Yan Bo, Director adjunct CCTV, China, Claudio Cappon, Secretar General al Co.Pe.AM – Conferinţa Permanentă a Audiovizualului Mediteranean, Giacomo Ghisani, Director adjunct Radio Vaticana, sunt doar câţiva dintre liderii media prezenţi la Bucureşti.

Sesiunile de dezbatere s-au focalizat asupra viitorului mediei publice în era digitală, a strategiilor de protejare a drepturilor de autor şi asupra combaterii fenomenului de fake news. Adaptarea radioului la noul context digital, tehnologia 5G, promovarea diversităţii culturale şi a memoriei colective între Est şi Vest prin folosirea noilor tehnologii digitale s-au aflat, de asemenea, ca puncte tematice pe agenda conferinţei.

Conferinţa a fost deschisă, de către Dr. Javad Mottaghi, Secretar General al Asia-Broadcasting Union şi de Georgică Severin, Preşedinte Director General Radio România, în prezenţa Ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer Daniel Breaz.

  • 5 octombrie – O nouă colecție de toamnă, nu doar pentru garderobă, dar și pentru gusturi muzicale: violonistul Răzvan Stoica, pianista Andreea Stoica și Kamerata Stradivarius au susținut un concert extraordinar pe scena din Main Square ParkLake, la propunerea Radio România Muzical.

Posesor al unei viori Stradivarius, cu o carieră internațională de invidiat, violonistul Răzvan Stoica a propus o nouă viziune asupra a ceea ce înseamnă azi să fii chic: nu doar prin garderobă, dar și prin gusturi muzicale fine. La ParkLake, el a interpretat alături de sora sa, excepționala pianistă Andreea Stoica, și ansamblul pe care l-a fondat, Kamerata Stradivarius, un program care a inclus celebrele „Anotimpuri la Buenos Aires” de Astor Piazzolla și lucrări de virtuozitate de Henryk Wieniawski

  • 8 octombrie – Oameni de cultură, jurnaliști și diplomați au participat, la Chișinău, la o conferință dedicată împlinirii a 80 de ani de la inaugurarea primului post de radio la Chișinău – Radio Basarabia. Participanții la conferință au menționat că Radio Basarabia a jucat un rol important în păstrarea și cultivarea spiritului românesc și a limbii române în stânga Prutului, obiective preluate de către Radio Chișinău care a fost relansat în 2011.

Prin relansarea Radio Chișinău la 1 decembrie 2011, potrivit Președintelui Director General al Societății Române de Radiodifuziune, Georgică Severin, s-a revenit în locul unde acum 80 de ani a apărut primul post regional. El a precizat că Radio România rămâne instituția media cu cea mai mare încredere și în același timp locul unde știrile false, denaturările și manipulările nu își au locul.

  • 9 octombrie – Radio România a primit vizita unui grup de cadre militare superioare din cadrul Ministerului Apărării Naţionale. Aceştia desfăşoară activitatea practică, respectiv tehnica interviului la microfon, în cadrul “Cursului de informare şi relaţii publice pentru personalul nou numit în funcţie”, prilej cu care au vizitat Studiourile Radio România, inclusiv Studioul de Teatru “Mihai Zirra”

• 9 octombrie – În cadrul turneului naţional Clasic la puterea a treia – Violoncellissimo (3 – 11 octombrie), care şi-a propus o incursiune sonoră unică în lumea violoncelului, prin intermediul unui repertoriu divers şi spectaculos, de la clasic la contemporan, la Sala Radio a avut loc un recital. La finalul recitalului, Editura Casa Radio l-a readus pe maestrul Marin Cazacu, alături de spectatori, prin organizarea unei sesiuni de autografe acordate de artist pe CD-ul apărut la Casa Radio sub titlul Marin Cazacu. Dvořák, Enescu – Interpretări din Arhiva Radio România. Albumul cuprinde lucrări fundamentale din repertoriul violoncelistic universal şi naţional: Concertul op. 104 în si minor de Antonin Dvořák şi Simfonia concertantă op. 8 în si minor de George Enescu. La eveniment a participat şi actriţa britanică Jacqueline Bisset

  • 11 octombrie – Al treilea workshop, din cadrul Proiectului „Radio Fiction Desk”, ediţia a V-a, a avut loc la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”, unde invitată specială a fost cunoscuta actriţă Anca Sigartău. Elevii-actori din cadrul trupei de teatru a liceului, coordonaţi de doamna profesoară Corina Popescu, au intrat în concurs cu spectacol „Provocarea ”, de Radu-Dan Mihai, în premieră absolută, iar adaptarea radiofonică este realizată de Silvia Cusursuz. Regia artistică a spectacolului aparţine tânărului regizor Cătălin Saizescu.

„Radio Fiction Desk – 2019” este un proiect concurs, realizat de Radio România – prin Teatrul Naţional Radiofonic – în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, care îşi propune colaborarea cu trupe de actori formate din elevi ai liceelor bucureştene, pentru a realiza spectacole de teatru radiofonic.

În cadrul acestei ediţii, care se desfăşoară pe parcursul anului 2019, în concursul „Radio Fiction Desk” se întrec patru trupe de elevi-actori de la următoarele licee: Colegiul Naţional ”Gheorghe Şincai”, Colegiul Naţional de Informatică ”Tudor Vianu”, Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” şi Liceul Teoretic ”Dante Alighieri”.

  • 11 octombrie – După o participare importantă în cadrul Festivalului Internațional ”George Enescu”, Orchestrele și Corurile Radio România și-au redeschis noua stagiune la Sala Radio, cea mai mare sală de concerte simfonice din România, dotată cu cea mai mare orgă din sud-estul Europei. Dirijorul german Christian Reif, aplaudat recent la pupitrul Orchestrei Simfonice de Tineret din San Francisco, pianistul român Matei Varga, laureat al Concursului Internațional ”George Enescu” și două lucrări celebre ale căror povești au marcat istoria muzicii – unicul concert de pian semnat de Schumann și suita Tablouri dintr-o expoziție de Musorgski-Ravel – au definit concertul inaugural al noii stagiuni. Evenimentul a fost prezentat de Orchestra Națională Radio.
  • 12 octombrie – Violonista Ioana Cristina Goicea a susținut un recital la Sala Radio, în cadrul proiectului Moștenitorii României muzicale, organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera. Alături de partenerul său de recital, pianistul Andrei Banciu, Ioana Cristina Goicea a propus lucrări de Piotr Ilici Ceaikovski, Maurice Ravel și Camille Saint-Saëns, un program muzical ce reunește virtuozitatea și lirismul. Recitalul a fost prezentat de Andreea Chiselev, realizator Radio România Muzical.

La finalul recitalului, a fost programată și lansarea albumului Romantic exuberance, semnat de Ioana Cristina Goicea și Andrei Banciu, apărut în septembrie 2019 la casa germană Genuin. Realizarea acestui disc este parte a premiului primit în 2018, la Bonn, de Ioana Cristina Goicea la concursul Deutscher Musikwettbewerb

  • 22 octombrie – Teatrul Naţional Radiofonic şi Muzeul Naţional al Literaturii Române au organizat audiţia cu public a spectacolului Alice în ţara minunilor de Lewis Caroll, dramatizare radiofonică de Felicia Pinte după o traducere de Aura Brais şi Vasile Poenaru. Evenimentul a avut loc la sediul Muzeului Naţional al Literaturii Române
  • 29 octombrie – Radio România, prin Teatrul Naţional Radiofonic, împreună cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a propus „Ora de teatru radiofonic în şcoli”, la Şcoala Gimnazială Numărul 24, invitată fiind actriţa Annemary Ziegler.

Proiectul se desfăşoară pe parcursul anului calendaristic 2019 în şcoli generale din Bucureşti, selecţionate de către ISMB. În fiecare dintre aceste şcoli, echipa proiectului, împreună cu un actor, organizează o audiţie la care elevii pot asculta Mituri şi Legende – Zeii din Olimp, scenariu radiofonic de Sanda Socoliuc, regia artistică Vasile Manta. După o scurtă prezentare a piesei de teatru, actorul invitat relatează câteva dintre particularităţile teatrului radiofonic dar şi câteva dintre experienţele sale personale din timpul înregistrărilor. Audiţia piesei este urmată de o scurtă dezbatere pe seama conţinutului acesteia, moderată de către coordonatorul proiectului, Manuella Popescu, după care se desfăşoară un mini-concurs dotat cu premii promoţionale Radio România

  • 30 octombrie – Cântecele inconfundabilei Maria Tănase, o îmbinare de muzică simfonică şi jazz, altfel spus Maria Tănase. Simfonic – Jazz fusion, este ceea ce au propus Irina Sârbu (voce), alături de dirijoarea Simona Strungaru şi Orchestra de Cameră Radio, într-un concert special programat la Sala Radio. Invitaţi speciali ai serii au fost Bucharest Jazz Orchestra şi taraful Fraţii Cazanoi
  • 30 octombrie – Radio România Actualităţi a primit un premiu special la Gala de decernare a premiilor Topului Firmelor din Bucureşti, în cadrul celei de a 26-a Gale de decernare a premiilor Topului Firmelor din Bucureşti. Radio România Actualităţi a primit un premiu special, pentru promovarea economiei naționale și a valorilor românești
  • 31 octombrie – Ca în fiecare an, în ajunul sărbătoririi Radioului Public, Seniorii Radio România au onorat cu prezenţa tradiţionala întâlnire cu mai tinerii lor colegi. Întâmpinaţi cu flori, bucurie şi recunoştinţă pentru anii petrecuţi în slujba radioului, cei prezenţi au avut prilejul de a se reconecta la atmosfera şi ritmul trepidant al Radioului, depănând amintiri, rememorând momente din activitatea trecută şi împărtăşind impresii din anul care a trecut de la precedenta lor întâlnire. În cadrul întîlnirii au fost acordate diplome. Doamna Madeleine Karacașian a primit Diploma de merit în semn de recunoștință pentru întreaga activitate în cadrul Societății Române de Radiodifuziune.
  • 1 noiembrie – Ziua Radio România a fost marcată prin vernisajul expoziţiei „Afghanistan: Chipuri ale războiului” cu fotografii realizate de jurnalistul Ilie Pintea, începând cu anul 2013, în calitate de corespondent de război pentru Radio România Actualități.

Printre invitaţi a fost şi colonelul Marian Dragomir, din partea Statului Major al Apărării.

  • 3 – 10 noiembrie – În perioada 3-10 noiembrie, colegii noştri Dan Corjos, Călin Gibescu şi Mihai Meltzer, ingineri de sunet la Serviciul Producţie, împreună cu ing. Konrad Pfaff, Şef serviciu tehnic la Radio Timişoara, au fost la Novi Sad, în Serbia, unde au participat ca membri ai juriului în cadrul Concursului de înregistrări audio TAKTONS 2019. Dan Corjos este membru al juriului din 2009, Călin Gibescu din 2011, iar Mihai Meltzer de anul acesta.

Concursul TAKTONS (denumit simbolic şi Festivalul sunetului frumos) este organizat bianual de către Societatea de Radioteleviziune Voivodina din Novi Sad, Serbia, la sediul Radio Novi Sad. Scopul acestui concurs unic în Europa, cu o tradiţie de trei decenii este de evaluare profesională a producţiilor muzicale sau vorbite (teatru) înscrise în concurs, producţii realizate în radiodifuziunile şi televiziunile ţărilor invitate.

Prezenţa Societăţii Române de Radiodifuziune în cadrul concursului TAKTONS 2019 a fost foarte bună şi de această dată, câştigând categoria L1 – muzică clasică live TV, categorie câştigată şi în 2011, 2013 şi 2015. Piesa câştigătoare a fost Simfonia a IV-a de G. Mahler – partea a IV-a în interpretarea orchestrei Concertgebouw din Amsterdam, înregistrată de Dan Corjos la Sala Mare a Palatului în cadrul Festivalului Internaţional George Enescu, cu ajutorul carului 1 digital.

Radio România a obţinut de asemenea patru premii II şi cinci premii III.

  • 12 noiembrie – Georgică Severin, Preşedinte Director General al Societăţii Române de Radiodifuziune, s-a întâlnit cu Excelenţa Sa Omar Mesa González, Ambasadorul Republicii Orientale a Uruguayului. Ambasadorul a efectuat o vizită la sediul Radio România unde a avut întrevederi şi cu alţi reprezentanţi ai conducerii postului public de radio.

În cadrul discuţiilor privind audiovizualul din cele două ţări, a fost abordată tema posibilităţilor de colaborare între Radio România şi radioul naţional din Uruguay, cu scopul unei mai bune cunoaşteri a realităţilor, valorilor şi culturii din cele două ţări.

Ambasadorul a vizitat Radio România Regional, camera ştirilor de la Radio România Actualităţi şi redacţia Radio România Internaţional.

  • 14 noiembrie – Una dintre cele mai îndrăgite pianiste române din tânăra generaţie, pianista Sînziana Mircea, a susţinut , la Sala Radio, recitalul Imagine Chopin, un concept inedit care împleteşte lucrări ale binecunoscutului compozitor polonez cu transcripţii pentru pian, chitară şi soprană realizate chiar de solistele concertului, alături de proiecţii video şi videomapping.

Alături de Sînziana Mircea, pe scena Sălii Radio au urcat chitarista Raisa Mihai şi soprana Amalia Lazarciuc; cele trei tinere muziciene sunt profesoare la MuseArt Academy, asociaţia MuseArt fiind organizatoare a întregului proiect Imagine Chopin care a constat şi în alte patru recitaluri susţinute în luna octombrie la Londra, Bistriţa, Târgu Mureş şi Sfântu Gheorghe.

Recitalul Imagine Chopin de la Bucureşti a fost organizat sub brandul Moştenitorii României muzicale împreună cu Radio România Muzical şi Rotary Club Pipera.

Cu ocazia acestui recital, a fost pentru prima dată prezentat publicului şi un nou album apărut la Editura Casa Radio, un dublu CD pe care se regăsesc selecţiuni din recitalurile pianiştilor Florian Mitrea, Adela Liculescu şi Axia Marinescu, susţinute în octombrie 2018 şi iunie 2019 în cadrul Moştenitorii României muzicale

  • 15 noiembrie – Orchestra Naţională Radio şi 4 solişti invitaţi: Antonis Anissegos – pian, Nicolas Simion – saxofon, bas clarinet şi flaut, Sorin Romanescu – chitară şi electronice şi Iulian Nicolau – baterie, au propus publicului bucureştean un repertoriu special reunit sub titlul Jazz Meets Classic. Evenimentul a fost închinat memoriei compozitorilor români Richard Oschanitzky şi Nicolae Coman. Dirijorul german Peter Christian Feigel a fost invitat pentru prima oară la Sala Radio.

● 20 – 24 noiembrie – A avut loc a 26-a ediţie a târgului de carte Gaudeamus Radio România, desfăşurat sub semnul aniversării a 30 de ani de la momentul istoric al Revoluţiei Române din Decembrie 1989, în acest an într-un nou spațiu expozițional – Pavilionul B2 Romexpo. În ultima zi, în care oaspete al târgului a fost preşedintele Klaus Iohannis, au fost oferite şi premiile acestei ediţii.

  • 27 noiembrie – Camera Deputaţilor a decis instituirea zilei de 1 noiembrie ca Ziua Naţională a Radioului. „Se instituie ziua de 1 noiembrie ca Ziua Naţională a Radioului. Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot organiza manifestări cu caracter cultural – ştiinţific dedicate sărbătoririi acestei zile sau pot acorda sprijin logistic şi/sau financiar organizaţiilor neguvernamentale sau altor instituţii care organizează astfel de manifestări”, arată proiectul.

Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni şi/sau aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători, mai prevede proiectul

  • 28 noiembrie – Guitar Conversations – dialog între doi chitarişti: Gyarfas Istvan şi Alex Man, a fost spectacolul propus de Big Band-ul Radio dirijat de Ionel Tudor şi cei doi invitaţi speciali, în concertul programat la Sala Radio. A fost o seară de jazz cu un duo româno-maghiar de chitarişti ce a propus „conversaţii muzicale puternic ancorate în tradiţia chitarei de jazz, de la bebop-ul timpuriu al lui Charlie Christian, trecând prin hardbop à la Wess Montgomery sau postbop, aducând în oarecare măsură şi elemente din muzica de astăzi”, după cum au declarat cei doi solişti invitaţi. Evenimentul a fost prezentat de Ştefan Naftanailă, realizator Radio România Cultural
  • 29 noiembrie – În continuarea tradiţiei anuale stabilite în stagiunea Sălii Radio, a avut loc concertul-eveniment dedicat Zilei Naţionalea României. De această dată, doi mari muzicieni ce poartă, prin succesele lor, numele ţării peste hotare, au fost invitaţii speciali ai serii. Alături de Orchestra Naţională Radio au evoluat un tânăr artist la început de drum – pianistul Cadmiel Boţac, care la doar 22 de ani este deja multipremiat internaţional, şi un artist român consacrat – dirijorul Nicolae Moldoveanu, ce a dirijat orchestre ca Filarmonica Regală din Liverpool, Orchestra Radio din Olanda, BBC Philharmonic ş.a.
  • 4 decembrie – În urma invitaţiei sosite din partea preşedintelui International Classical Music Awards (ICMA) şi a aprobării Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune, Radio România Muzical va face parte, începând cu anul 2020, din juriul care acordă prestigioasele premii ICMA, unele dintre cele mai importante premii din industria discografică europeană, pentru muzica clasică.

Reprezentând Radio România Muzical, din juriu a fost invitată să facă parte Cristina Comandaşu, jurnalist cu o îndelungată experienţă, de peste 17 ani, în realizarea de emisiuni având ca tematică discurile de actualitate. În prezent, ea realizează săptămânal la Radio România Muzical emisiunea Music box, în care prezintă cele mai noi şi interesante titluri apărute la nivel internaţional. Cristina Comandaşu este şi iniţiatoarea proiectului Discurile anului disponibilă pe site-ul www.romania-muzical.ro, care reuneşte toate discurile în premieră difuzate într-un an la Radio România Muzical, din care, la final de an, se aleg cele mai reprezentative titluri

  • 6 decembrie – Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului american multipremiat Ryan Bancroft, a adus în faţa publicului bucureştean, la Sala Radio, muzica unuia dintre cei mai mari compozitori francezi de la finalul sec. XIX şi începutul sec. XX – Claude Debussy. În partea a doua a serii de la Sala Radio a fost audiată lucrarea compozitorului austriac Alexander von Zemlinsky (1871 – 1942) Die Seejungfrau – Sirena, poem simfonic bazat pe celebra poveste a micuţei sirene scrise de Hans Christian Andersen şi interpretat pentru prima oară în România, beneficiind de participarea Corului Academic Radio, dirijat de Ciprian Ţuţu
  • 8 decembrie – Tradiţionalele concerte de colinde anuale de la Sala Radio au debutat cu concertul sugestiv intitulat „Peisaj de iarnă” susţinut de Corul de Copii Radio. Repertoriul serii, atent selecţionat de dirijorul ansamblului, Răzvan Rădos, a reunit colinde tradiţionale româneşti, ca Trei păstori, După datini colindăm, Sus boieri, Astăzi s-a născut Hristos, Am plecat să colindăm ş.a., alături de cântece de Crăciun internaţionale ca Shchedryk (cunoscut colind ucrainean), fragmente din A Ceremony Of Carols, creaţie dedicată Crăciunului semnată de compozitorul britanic Benjamin Britten şi colinde tradiţionale din Spania sau Grecia. Evenimentul s-a derulat cu participarea pianistei Magdalena Faur (care semnează şi o parte dintre aranjamentele muzicale) şi a fost prezentat de actriţa Delia Nartea.

La finalul concertului, Editura Casa Radio a organizat, în foaierul central al Sălii Radio, o sesiune de autografe acordate de dirijorii Voicu Popescu şi Răzvan Rădos pe cea de-a doua ediţie a compact-discului Colinde. CD-ul conţine colinde româneşti şi de pretutindeni, cântece tradiţionale de Crăciun, interpretate de glasurile cristaline ce compun Corul de Copii Radio, măiestrit condus de dirijorii Voicu Popescu şi Răzvan Rădos, într-o înregistrare Radio România din 2018

  • 10 decembrie – Teatrul Naţional Radiofonic a prezentat, în premieră absolută, la Ramada Bucharest Majestic Hotel, audiţia cu public a două spectacole-document dedicate sopranei Anastasia Dicescu, în cadrul proiectului Biografii, memorii – „Anastasia Dicescu – Bucuria muzicii” şi „Anastasia Dicescu – Aria destinului”, scenariii radiofonice de Magda Duţu şi Manuella Popescu, ambele în regia artistică a lui Petru Hadârcă
  • 12 decembrie – Academia Română a acordat diploma Distincţia Culturală jurnalistei Mihaela Helmis – Radio România Actualităţi, pentru reflectarea activităţii Academiei Române în mass media şi „ca simbol pentru colaborarea bună pe care Academia Română o are cu Radioul”
  • 13 decembrie – La Sala Radio, violonistul Alexandru Tomescu – care se bucură de privilegiul de a cânta pe celebra vioară Stradivarius Elder-Voicu, a interpretat, alături de Orchestra Naţională Radio, Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră, creat în 1957 de compozitorul român Dumitru Capoianu (1929-2012). Evenimentul s-a derulat sub bagheta dirijorului de origine britanică, Rumon Gamba – care se bucură de o frumoasă carieră artistică europeană. Seara de la Sala Radio a cuprins şi poemul O noapte pe muntele pleşuv de Musorgski şi Simfonia nr. 2, creaţie a compozitorului britanic Vaughan Williams, interpretată pentru prima oară în România

● 13 decembrie – Ştefan Baciu, realizator la Radio România Internaţional, , preşedintele Clubului Presei de Turism FIJET România, a primit Marele trofeu la Gala premiilor Marco Polo, organizată la Casa Jurnaliştilor din Zagreb, în special pentru modul în care a prezentat atracţiile turistice ale Marocului, după participarea la Congresul FIJET organizat în decembrie 2018 la Marrakech. Trofeul Marco Polo este conferit în fiecare an de Asociaţia jurnaliştilor şi scriitorilor de turism din Croaţia, FIJET Croaţia, unui jurnalist străin pentru contribuţia la promovarea turismului.

  • 15 decembrie – Lumea plină de farmec a Crăciunului tradiţional, cu datinile şi colindele strămoşeşti, a fost adusă la Bucureşti prin concertul extraordinar „Începem a colinda”, prezentat la Sala Radio. Evenimentul a adus la Bucureşti cete tradiţionale din diferite zone ale ţării, peste 200 de persoane din cetele de Arad, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Gorj, Harghita, Maramureş, Sibiu, Suceava, Tulcea, colindători – copii, tineri şi bătrâni, cu recuzita adecvată (colaci, mere, nuci, cârnaţi), au dăruit spectatorilor de la Sala Radio momente speciale pe care bucureştenii nu mai au astăzi ocazia să le trăiască de sărbători
  • 16 decembrie – A început campania Radio România Cultural – 30 de ani de libertate, cu o serie de emisiuni speciale GPS Cultural dedicate celor 30 de ani de libertate. Este o reamintire despre cum a început totul, dar nu au fost uitaţi nici pe cei care au luptat pentru libertate cu ani buni (sau cu mult) înainte de 1989: Paul Goma şi Doina Cornea. Revoluţionari din Timişoara, jurnalistul Cristian Tudor Popescu, poeta Ana Blandiana se numără printre invitaţii Ancăi Mateescu
  • 17 decembrie – Corul Academic Radio, dirijat de Ciprian Ţuţu, a dăruit un frumos concert de sărbătoare, intitulat „Festum hibernum”, care a reunit, la Sala Radio, atât colinde româneşti cât şi pasaje din creaţii închinate Crăciunului, semnate de mari compozitori ai muzicii clasice (Bach, Handel, Poulenc, Britten ş.a). Soliştii serii au fost Alina Bosovici, Dana Caraman, Monica Olteanu, Georgiana Simonov, Cristian Paraschiv, Nicolae Simonov. Evenimentul s-a derulat cu participarea muzicienilor Maria Bîldea (harpă), Simona Săndulescu (orgă), Liviu Ofiţeru, Bogdan Popa, Ştefan Voicu (percuţie) şi Carmen Săndulescu (pian).
  • 17 decembrie – Teatrul Naţional Radiofonic pentru copii a prezentat, în avanpremieră, la Muzeul Naţional al Literaturii Române, audiţia spectacolului „Extraterestrul care îşi dorea ca amintire o pijama – o poveste de trezit uşor părinţii”, de Matei Vişniec, adaptarea radiofonică şi regia artistică: Mihai Lungeanu. Redactor şi coordonator de proiect: Irina Soare. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia de montaj: Dana Lupu şi Robert Vasiliţă. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: Codrin Lazăr

Sursa – rador.ro

Autostrada A1 Lugoj – Deva: Primul foraj la „tunelurile pentru urși” va începe în decembrie – secretar de stat
Actualitate duminică, 17 noiembrie 2024, 10:00

Autostrada A1 Lugoj – Deva: Primul foraj la „tunelurile pentru urși” va începe în decembrie – secretar de stat

Secretarul de stat în Transporturi, Irinel Ionel Scrioșteanu, a anunțat progrese semnificative pe șantierul secțiunii lipsă Margina-Holdea,...

Autostrada A1 Lugoj – Deva: Primul foraj la „tunelurile pentru urși” va începe în decembrie – secretar de stat
Schimbări în traficul din Reșița
Actualitate duminică, 17 noiembrie 2024, 09:19

Schimbări în traficul din Reșița

Primăria Municipiului Reșița a anunțat schimbarea priorității la ieșirea de sub pasajul superior Intim. Autovehiculele care vin dinspre Muzeul...

Schimbări în traficul din Reșița
Bela Karolyi, legendarul antrenor al Nadiei Comăneci, a decedat la vârsta de 82 de ani
Actualitate duminică, 17 noiembrie 2024, 08:33

Bela Karolyi, legendarul antrenor al Nadiei Comăneci, a decedat la vârsta de 82 de ani

Bela Karolyi, legendarul antrenor al Nadiei Comăneci şi cel care a transformat SUA într-o putere internaţională în gimnastică, a decedat la...

Bela Karolyi, legendarul antrenor al Nadiei Comăneci, a decedat la vârsta de 82 de ani
Reşiţa în febra pregătirilor pentru sărbătorile de iarnă. Dean Bowman şi The Urs vor deschide Târgul de Crăciun
Actualitate sâmbătă, 16 noiembrie 2024, 13:04

Reşiţa în febra pregătirilor pentru sărbătorile de iarnă. Dean Bowman şi The Urs vor deschide Târgul de Crăciun

Au început și la Reșița pregătirile pentru sărbătorile de iarnă, chiar dacă în alte orașe din ţară urmează să se deschidă Târgurile...

Reşiţa în febra pregătirilor pentru sărbătorile de iarnă. Dean Bowman şi The Urs vor deschide Târgul de Crăciun
Actualitate sâmbătă, 16 noiembrie 2024, 12:50

Primul Consulat Onorific al Columbiei în România a fost inaugurat la Timișoara

Primul Consulat Onorific al Columbiei în România a fost inaugurat la Timișoara. Sediul se află pe strada Martir Miroslav Todorov, nr. 10. La...

Primul Consulat Onorific al Columbiei în România a fost inaugurat la Timișoara
Actualitate sâmbătă, 16 noiembrie 2024, 10:53

Tramvaiul lui Moș Crăciun la Arad

Aradul se pregătește de sărbători, iar una dintre atracțiile principale ale acestui an este tramvaiul lui Moș Crăciun. Începând cu 16...

Tramvaiul lui Moș Crăciun la Arad
Actualitate sâmbătă, 16 noiembrie 2024, 09:11

Locuitorii din Bozovici îşi vor putea testa gratuit glicemia, auzul şi tensiunea arterială

Locuitorii din Bozovici îşi vor putea testa gratuit glicemia, auzul şi tensiunea arterială. Asociaţia Diabeticilor din Reşiţa şi Clubul Lions...

Locuitorii din Bozovici îşi vor putea testa gratuit glicemia, auzul şi tensiunea arterială
Actualitate vineri, 15 noiembrie 2024, 19:15

Două accidente, într-o zi, în aceeaşi localitate

Două accidente au avut loc, într-o zi, în aceeaşi localitate. Patru persoane au ajuns la spital cu multiple traumatisme. Ambele evenimente...

Două accidente, într-o zi, în aceeaşi localitate