RETROSPECTIVA octombrie-decembrie 2014
Articol editat de Mirabela Afronie, 2 ianuarie 2015, 20:00
În luna octombrie, a început distribuirea cardurile naţionale de sănătate. În judeţul Caraş-Severin, au fost tipărite carduri pentru persoane decedate sau cu numele beneficiarilor greşit.
Trei zimbri din rezervaţia de la Armeniş au murit, existând suspiciunea infectării cu boala limbii albastre. Deoarece animalele sunt vulnerabile în sezonul rece, rezervaţia va fi închisă pentru public până în primăvară. De asemenea, în Caraş-Severin au fost confirmate zeci de cazuri de boala limbii albastre.
Sportivul extrem Flaviu Cernescu a traversat pe coardă distanţa dintre turnurile UCMR din Mociur. Imaginile vor fi incluse într-un documentar turistic regizat de Sabin Dorohoi.
Comisia Europeană dă în judecată România pentru poluarea din Clisura Dunării. Iazul de decantare Boşneag, cu o suprafaţă de peste 100 hectare este o sursă majoră de poluare şi afectează atât sănătatea umană, cât şi mediul. Comisia Europeană a cerut României încă din 2012 să ia măsuri corective, cum ar fi un sistem de irigare.
Procurorul Valentin Cârstea, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin a fost reţinut de anchetatorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Magistratul în vârstă de 55 de ani este suspectat că a luat mită de la un student al Universităţii ”Iosif Constantin Drăgan” din Lugoj, unde era conferenţiar.
Radio România Reşiţa şi-a deschis porţile, cu ocazia aniversării a 86 de ani de la prima emisie a radioului public. Grupuri de copii, tineri dar şi vârstnici au trecut pragul studioului. Şi prefectul judeţului Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu însoţit de generali de armată şi conducători ai structurilor Ministerului Afacerilor Interne, dar şi primarul municipiul Reşiţa, Mihai Stepanescu au fost în 25 octombrie, oaspeţii noştri.
Preşedintelui Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, i s-a înmânat, la Belgrad, distincţia Floarea Dunării. Propunerea a fost înaintată de comuna Vârşeţ – Ministerului pentru Administraţie Publică şi Dezvoltare Regională al Serbiei.
Şcoala Postliceală Sanitară de la Colegiului Naţional Mircea Eliade din Reşiţa a fost percheziţionată de procurorii anticorupţie, fiind vizate patru cadre didactice, suspectate pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi fals intelectual. Ulterior, conducerea Colegiului Naţional Mircea Eliade din Reşiţa, directorul Nicolae Magiar şi directorul adjunct Gheorghe Roncov şi-a dat demisia.
La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa a avut loc în 31 octombrie o intervenţie chirurgicală în premieră pentru Caraş-Severin. O echipă condusă de şeful secţiei de urologie, medicul Gheorghe Beg, împreună cu specialişti din Cluj-Napoca au operat o femeie de 60 de ani, cu ajutorul celei mai moderne tehnici minim-invazive. Cu ajutorul noului aparat laparoscopic achiziţionat de Consiliul Judeţean cu peste 130 de mii de euro, a fost extirpat un chist renal.
În 2 noiembrie s-a desfăşurat primul tur pentru desemnarea preşedintelui României. La nivel naţional, potrivit Biroului Electoral Central, prezenţa la vot a fost de 52,30%. Cei doi candidaţi rămaşi în cursa electorală au fost Victor Ponta şi klaus Iohannis, iar două săptămâni mai târziu, Klaus Iohannis a obţinut 54,43% din voturi, devenind preşedintele României.
De la 1 decembrie, Radio România Reşiţa transmite în format visual-radio. Ascultătorii noştri, indiferent dacă se află în ţară sau peste hotare pot vedea pe site-ul nostru emisiuni pe teme sociale, medicale, sportive şi culturale.
O expoziţie inedită de fotografie, cu cele mai frumoase locuri din Banatul de Munte şi din întreaga ţară, imagini care au ilustrat campania EU aleg România pe parcursul acestui an, a fost prezentată reşiţenilor de 1 decembrie, în centrul civic al municipiului Reşiţa.
Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Caraş-Severin, Ion Florin Rădulescu şi-a dat demisia, la fel şi Tudoriţa Nicula, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate din Caraş-Severin.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au descins în decembrie la Consiliul Judeţean Timiş, la Apele Române Banat şi la 17 primării din judeţ. Preşedintele forului judeţean, Titu Bojin este suspectat de abuz în serviciu şi luare de mită. În urma situaţiei create, Bojin şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al filialei PSD Timiş.
Conducerea academică a Universităţii Eftimie Murgu din Reşiţa a aniversat 10 ani de şcoală doctorală, în domeniul ingineriei mecanice. În acest timp, 37 de absolvenţi au primit cel mai înalt titlu din sistemul românesc de învăţământ.
Noul mitropolit al Banatului este Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop onorific Ioan Selejan, Episcopul Covasnei şi Harghitei. Decizia a fost luată de Înalţii ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, prin vot secret. Fostul Mitropolit al Banatului, Nicolae Corneanu a trecut la cele veşnice la sfârşitul lunii septembrie.
Sfârşitul de an a fost marcat de ninsori, fiind închise mai multe drumuri din vestul ţării. A fost afectată de zăpadă şi Aeroportul din Timişoara.