RETROSPECTIVA iulie-septembrie 2014
Articol editat de Mirabela Afronie, 2 ianuarie 2015, 12:00
Vestul ţării a fost afectat de inundaţii în luna iulie. Ploile căzute în judeţele Caraş-Severin şi Timiş au creat probleme în câteva zeci de localităţi. 190 de gospodării din 23 de localităţi din Caraş-Severin au fost inundate, 16 localităţi din zona Oraviţa şi Moldova Nouă au rămas fără curent electric, iar locuitori din Gherteniş au fost evacuaţi. În Timiş cele mai mari probleme au fost la Gătaia, unde aproape 500 de persoane au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele şi sute de case au fost afectate.
Tot în iulie, Societatea Aquacaraş a fost amendată, cu 60.000 de lei, de Garda de mediu pentru deversarea accidentală a apelor uzate într-un lac din Bocşa. În judeţul Caraş-Severin doar municipiul Reşiţa are o staţie de epurare a apelor uzate conformă.
Primăria Reşiţa a pierdut în iulie, procesul cu Eco Bau-Parc, firma care administrează parcările cu plată din municipiu. După ce la începutul anului 2012, administraţia locală a concesionat societăţii 2.200 de locuri de parcare, în luna iunie a aceluiaşi an, a anulat contractul, motiv pentru care Eco Bau-Parc a dat în judecată municipalitatea. Primăria s-a văzut obligată să plătească despăgubiri.
PNL şi PDL au fuzionat prin contopire la Congresul din 26 iulie. Cele două partide au mai stabilit să înfiinţeze şi Alianţa Creştin-Liberală. Conducerea alianţei este asigurată de 12 persoane, câte şase de la fiecare partid.
Radio România Reşiţa a sărbătorit cei 18 ani de existenţă, timp de două zile. În 8 august, în sala mare a Palatului Administrativ din Reşiţa a avut loc un moment festiv, la care au participat autorităţile locale şi judeţene, directori ai instituţiilor deconcentrate din Caraş-Severin. Seara s-a încheiat în Parcul Tricolorului din Reşiţa cu un spectacol de muzică uşoară. Cu o zi înainte, în acelaşi loc, reşiţenii s-au bucurat de un spectacol folcloric.
De asemenea, a avut loc o triplă lansare la librăria „Semn de Carte” din Reşiţa. Este vorba despre volumele colegelor noastre Ada Botezan şi Alexandra Gorghiu, intitulate „De obicei, mâine”, respectiv „Dragostea din memoria telefonului”, precum şi de noul album folk „Unii cântă, alţii beau” al cantautorului Cristian Buică. Apariţia volumelor de versuri şi CD-ului au fost sprijinite de Radio România Reşiţa.
Directorii şcolilor din Caraş-Severin cu rezultate slabe la examenele naţionale au fost înlocuiţi. În această situaţie s-au aflat 6 instituţii de învâţământ. În altă ordine de idei, liceele Traian Doda şi Pedagogic, din Caransebeş au devenit colegii naţionale. Cele două unităţi la care învaţă peste 2.000 de elevi, au obţinut rezultate bune la examenele de bacalaureat, promovarea fiind în ultimii ani, de peste 80 la sută.
Staţiunea Băile Herculane s-a confruntat cu deficit de balneologi. Potrivit evidenţelor Direcţiei de Sănătate Publică din Caraş-Severin, oficial, în judeţ activau în luna august 11 medici cu această specializare, din care, şase la Reşiţa, unul la Caransebeş şi patru în staţiunea Băile Herculane.
Radio România Reşiţa, lider incontestabil de audienţă în Banat. Conform datelor de audienţă, valul de vară, 15,3% din totalul de ascultători sunt zilnic pe recepţia programelor noastre, în timp ce PRO FM este ascultat de doar 13,8%. Sondajul realizat de Asociaţia pentru Radio Audienţă mai arată că Radio România Reşiţa a ajuns la o cotă de piaţă record, de 13,7%.
22 de judeţe au primit bani de la Guvern pentru remedierea pagubelor produse de inundaţii. Printre acestea s-a numărat şi Caraş-Severinul, Timişul şi Mehedinţiul, care au fost grav afectate de ploile abundente. Guvernul a decis alocarea a 170.000 lei din fondul de rezervă, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2014.
La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa, a avut loc în septembrie, prima prelevare de organe din judeţul Caraş-Severin. La un an de când a fost acreditată de Agenţia Naţională de Transplant unitatea a prelevat rinichii şi ficatul de la o pacientă de 52 de ani, aflată în moarte cerebrală.
Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu a trecut la cele veşnice în data de 28 septembrie. Patriarhul României, Daniel a condus Mitropolia Banatului până la întronizarea Înalt Preasfinţitului Ioan Selejan.