RETROSPECTIVĂ 2015: Radio Reşiţa a sărbătorit în august 19 ani de existență alături de ascultători
Articol editat de Mirabela Afronie, 2 ianuarie 2016, 10:00 / actualizat: 13 ianuarie 2016, 9:59
Probleme cu epurarea apelor uzate menajere la Caransebeş, Oţelu Roşu şi Băile Herculane. Potrivit verificărilor efectuate de comisarii Gărzii de Mediu din Caraş-Severin, staţiile din aceste localităţi sunt subdimensionate şi nu asigură o epurare corespunzătoare.
Luna august a adus în prim plan și sistemul sanitar care se confruntă cu o lipsă acută de medici şi asistente. La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa, deşi au fost organizate numeroase concursuri de angajare, problemele de personal nu au fost rezolvate.
Iar Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa a rămas tot fără cabinet pentru tratarea urgenţelor stomatologice. Deşi conducerea a primit aprobare de la Ministerul Sănătăţii pentru acest proiect medicii stomatologi din Reşiţa care au deja propriul cabinet nu sunt interesaţi să-şi schimbe programul pentru a profesa în spital.
Radio România Reșița vă anunța în august că Reşiţa riscă să rămână fără apă. ANAF a scos la licitaţie mai multe bunuri ale societăţii AquaCaraş, după ce operatorul de apă a intrat în insolvenţă. Laboratorul de analize a apei potabile care deserveşte tot judeţul nu a fost vândut, însă nu aceelași lucru s-a întâmplat cu celelalte bunuri. Acum AquaCaraș este nevoită să închirieze propriile utilaje.
Bolnavii de Alzheimer sau cu demenţă mixtă nu pot fi îngrijiţi în Caraş-Severin. Din lipsă de personal specializat, această categorie de pacienţi nu este primită în nicio instituţie care acordă servicii sociale şi de îngrijire persoanelor în vârstă. Singura unitate care primeşte astfel de bolnavi este un cămin din Glimboca, susţinut de mânăstirea din localitate, care are doar 20 de locuri.
Seceta din această vară, a produs pagube însemnate în aproape toate localităţile din Caraş-Severin, doar 13 primării au raportat însă calamităţile naturale. Au fost afectate aproximativ 13 mii de hectare de culturi agricole, iar valoarea pagubele s-a ridicat la 30 de milioane de lei. Oamenii trebuiau să primească banii până în 31 decembrie 2015.
Sistemul de învăţământ Step by Step sau After School este din ce în ce mai căutat inclusiv în Caraş-Severin. Acesta permite părinţilor să lase copiii la şcoală până la ora la care ies de la serviciu şi chiar să-şi facă temele acolo. La Colegiul Naţional Traian Lalescu din Reşiţa cererea depăşea numărul de locuri pentru grupa zero şi clasele I.
România trebuia să primească peste 1.700 de refugiaţi începând din luna noiembrie. Cel puțin așa se anunțase în august. Ei trebuiau să ajungă şi în judeţul Timiş unde există un Centru de Tranzit cu o capacitate de 200 de locuri. Uniunea Europeană urma să plătească statului român 6.000 de euro pentru fiecare persoană.