RETROSPECTIVĂ 2015 – În luna iunie, zimbrii s-au întors în vestul țării după sute de ani de la dispariţie
Articol editat de Mirabela Afronie, 1 ianuarie 2016, 18:00
Absolvenţii de liceu au intrat în focul examenului de bacalaureat din data de 8 iunie. 20% din cei 3.000 de absolvenţi din Caraş-Severin nu s-au putut înscrie la examenul maturităţii din cauza problemelor la învăţătură. Mai exact 600 de elevi nu aveau situaţia şcolară încheiată. Alţi 600 nu au dorit să susţină bacalaureatul, iar majoritatea proveneau de la cursurile serale şi cu frecvenţă redusă, dar şi de la liceele tehnologice.
Taberele şcolare care pe vremuri primeau zeci de mii de copii în vacanţă sunt de domeniul trecutului, majoritatea fiind lăsate în paragină. În judeţul Caraş-Severin, din cele 11 unităţi de agrement care funcţionau înainte de 1989, în luna iunie doar centrul de la Râul Alb era deschis.
Alpinista lugojeană Thea Vid s-a implicat în acţiuni de voluntariat în Nepal, ţară ce a fost lovită de un cutremur devastator. Împreună cu un grup de voluntari din mai multe ţări, Thea a ajutat la reconstrucţia a trei şcoli în zona Sattikuriya, grav afectată de seism.
Taximetriştii din Reşiţa au scumpit tarifele cu 20%. Astfel preţul de pornire pe timp de zi a ajuns de la 1,65 lei la 2 lei şi 2 lei 20 de bani noaptea. Majorarea se simte mai ales în cazul deplasărilor pe distanţe mai lungi. Taximetriştii justifică diferenţa prin faptul că de câţiva ani tarifele nu au fost modificate, chiar dacă benzina s-a scumpit de mai multe ori.
Centrul de Permanenţă Medicală de la Soceni a devenit funcţional. Clădirea dispune de trei încăperi pentru rezolvarea urgenţelor minore. Personalul este format din şase medici şi şase asistente care asigură actul medical. Pentru transportul bolnavilor, unitatea medicală dispune de o ambulanţă.
După mai mult de două secole, 14 zimbri, ameninţaţi cu dispariţia, au fost eliberaţi în sălbăticie în 12 iunie, în munţii Ţarcu, după ce au avut nevoie de aproximativ un an pentru a se adapta la noile condiţii climatice. Până în 2019 se are în vedere formarea unei populaţii de peste 180 de zimbri.
Trei licee din vestul ţării au câştigat titlul de Şcoală Europeană. Cel mai mare punctaj l-a obţinut Colegiul Naţional Traian Doda din Caransebeş – 185, şi s-a situat pe locul al doilea în ierarhia naţională. Unitatea a câştigat pentru a doua oară această distincţie. Au mai obţinut acest titlu Liceul Bănăţean din Oţelu Roşu şi Liceul Teoretic Grigore Moisil din Timişoara.
Un ales local din Caraş-Severin a fost cercetat de Agenţia Naţională de Integritate după ce şi-a dat singur o locuinţă ANL. Este vorba de fostul viceprimar al oraşului Oţelu Roşu, Dragoş Enache. În perioada exercitării mandatului, acesta a aprobat o hotărâre de Consiliu Local privind distribuirea apartamentelor ANL, după care a solicitat o astfel de locuinţă, pe care a şi primit-o.
Timişoara este cel mai performant municipiu reşedinţă de judeţ din vestul României, arată datele oficiale privind gestionarea serviciilor de utilităţi publice analizate de Institutul pentru Politici Publice. Municipiul de pe Bega înregistrează cea mai mare acoperire a populaţiei cu servicii de apă şi canalizare, colectarea selectivă a deşeurilor precum şi cel mai mic tarif de ridicare a gunoiului. În acest top Reşiţa este pe locul trei, alături de Deva, iar pe poziţia a doua se află Aradul.
Comuna Fârliug a rămas fără primar,la sfârşitul lunii iunie, după ce Ioan Borduz a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru deturnare de fonduri europene. Tribunalul Caraş-Severin a respins cererea acestuia de anulare a ordinului de suspendare din funcţie emis de Prefectura Caraş-Severin. În aceeaşi situaţie se aflau alţi doi primari din Caraş-Severin care şi-au pierdut mandatele după ce au fost condamnaţi la închisoare cu supendare. Primarul comunei Luncaviţa, Ion Velescu, şi cel din Forotic, Ion Stoia.
Tribunalul Caraş Severin a hotărât în 25 iunie, eliberarea vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Ionesie Ghiorghioni şi cercetarea lui sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile. Ionesie Ghiorghioni şi nepotul său, Cosmin Ghiorghioni, sunt acuzaţi de comiterea a două infracţiuni de trafic de influenţă, respectiv complicitate la trafic de influenţă.