RETROSPECTIVĂ 2015 – Ianuarie, luna în care Radio Reşiţa şi-a reconfirmat poziţia de lider
Articol editat de Mirabela Afronie, 1 ianuarie 2016, 08:00
Radio Reşiţa şi-a reconfirmat, în luna ianuarie, poziţia de lider. Numărul persoanelor care au ales frecvenţa 105,6 MHz a crescut din toamna anului 2013 şi până în aceeaşi perioadă a anului trecut cu 50.000, ajungând la 173.000 de ascultători. Radio România Reşiţa a înregistrat rezultate foarte bune şi în rândul tinerilor. Potrivit studiului efectuat de Asociaţia pentru Radio Audienţă, 40% dintre ascultători au până în 39 de ani.
La Cinematograful Dacia din Reşiţa au început să ruleze filme 3D. Prima proiecţie, Hobitul, a avut loc în 22 ianuarie. În decembrie 2014, Consiliul Local s-a asociat pentru un an cu o societate comercială care va oferi reşiţenilor proiecţii 3D. Cinematograful Dacia din Reşiţa a fost preluat în 2009 de municipalitate de la Ministerul Culturii.
Primăriile comunelor din Caraş-Severin au primit în ultimele zile din 2014, bani de la Guvern pentru cofinanţarea activităţii de inventariere a terenurilor. Judeţul este fruntaş la aplicarea legii retrocedării. Suma totală de care au beneficiat cele 62 de localităţi din mediul rural din Caraş-Severin este de 3 milioane 700 de mii de lei.
Primăria Caransebeş a instalat un indicator de vânt pe acoperişul Spitalului Municipal de Urgenţă. Indicatorul cu o înălţime de 5 metri vine şi în sprijinul piloţilor de elicoptere SMURD sau civile. Cu ajutorul acestuia, piloţii care aterizează în curtea spitalului pentru a prelua pacienţi, se pot ghida şi vizualiza precis direcţia şi intensitatea vântului.
Debitele mai multor râuri din Caraş-Severin au fost în atenţia hidrologilor, în luna ianuarie. Au fost atinse cote de inundaţii şi cote de atenţie pe mai multe râuri din judeţ. Din cauza precipitaţiilor şi a topirii stratului de zăpadă au fost în vigoare mai multe atenţionări cu cod portocaliu.
Concediile fără plată au dat peste cap activitatea Spitalului Judeţean din Timişoara. În luna ianuarie, 90 dintre angajaţii celei mai mari unităţi sanitare din vestul ţării şi-au luat concediu fără plată, pentru a munci peste hotare. În schimb, Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa, pentru a preveni o astfel de situaţie le-a impus angajaţilor un regulament de ordine interioară care prevedea că fiecare are dreptul la doar 5 zile de concediu fără plată.
Consiliul Judeţean Caraş-Severin şi-a dat acordul, în luna ianuarie, pentru ca societatea AquaCaraş să contracteze un credit. Împrumutul, în valoare de peste 30 de milioane de lei reprezintă contribuţia operatorului la cofinanţarea proiectului de modernizare a infrastructurii de apă şi apă uzată în Caraş-Severin.
Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a înfiinţat poliţia animalelor. În judeţul Caraş-Severin, în cadrul acestui compartiment activa, în ianuarie, oar o singură persoană, ale cărei atribuţiuni erau depăşite de volumul mare de muncă.
În Caraş-Severin, un salariat susţinea la începutul anului, prin contribuţiile sociale pe care le plătea, 2 pensionari. Şi asta deoarece existau aproximativ 50.000 de angajaţi în timp ce pensionari erau peste 80.000. Judeţul Timiş are în schimb cei mai mulţi angajaţi raportaţi la numărul de pensionari, după Bucureşti şi Ilfov. Principalele motive pentru această situaţie au fost scăderea natalităţii şi diminuarea locurilor de muncă pentru cei cu studii superioare.