RETROSPECTIVĂ 2015. Martie, luna simulărilor la evaluarea naţională şi bacalaureat
Articol editat de Mirabela Afronie, 1 ianuarie 2016, 12:10
Emisiunile realizate de Radio România Reşiţa în format visual-media au fost preluate, în luna martie, de Televiziunea Vest TV şi difuzate prin cablu în peste 140 de localităţi din Caraş-Severin. În fiecare zi de la ora 18, se pot urmări emisiuni cu un conţinut divers, de la politică, la social, cultural sau sportiv.
Consiliul Local Caransebeş s-a asociat, în martie, cu Compania Naţională de Căi Ferate, Regionala Timişoara pentru amenajarea unui parc feroviar lângă staţia CFR din municipiu. Proiectul prevedea expunerea a două locomotive din perioada interbelică şi a unui vagon de epocă din patrimoniul naţional, care odată făcea parte din garnitura Ferdinand a trenului regal.
Medicii de familie din Caraş-Severin s-au confruntat în martie cu un refuz tot mai mare al părinţilor de a-şi vaccina copiii, în cadrul schemei recomandată de Ministerul Sănătăţii. Conform statisticilor, aproximativ 60% dintre părinţii din judeţ nu şi-au imunizat copiii de teama efectelor adverse.
Sediul primăriei Lugoj a fost percheziţionat la începutul lunii martie, timp de aproape patru ore, de către procurorii DNA, care au solicitat documente legate de investiţiile derulate în ultimii ani. La finalul percheziţiilor, primarul Francisc Boldea, a fost invitat la sediul DNA Timiş. După patru ore în care a oferit toate detaliile despre lucrări, edilul şef a fost lăsat să plece.
În Caraş-Severin, promovabilitatea la simularea evaluării naţionale a fost mai mare decât anul trecut, dar tot nu a depăşit 50%. Astfel, dacă în 2014 au obţinut medie de promovare 36% dintre elevi, în 2015 acesta a fost de 42%.
Aproape 90% din totalul elevilor din ţară au optat pentru a lua parte la orele de religie. Cel mai mic procent al celor înscrişi la această materie a fost în Caraş-Severin, de 80,4. Conform datelor publicate de Ministerul Educaţiei Naţionale, cele mai multe cereri au fost depuse pentru Biserica ortodoxă română, urmată de Uniunea penticostală şi Uniunea Bisericilor creştine baptiste.
Judeţul Caraş-Severin are din martie ca prefect pe fostul subprefectul, Nicolae Miu Ciobanu. Premierul Victor Ponta a aprobat decizia de eliberare temporară din funcţie a lui Silviu Hurduzeu, care a fost numit secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.
Rezultatele la simularea examenului de bacalaureat în Caraş-Severin au arătat că doar 25% dintre elevi au obţinut note de absolvire, adică media peste 6. Peste 4.400 de elevi din clasele a 11-a şi a 12-a din judeţ au participat anul acesta la testare. În Timiş, doar 30% ar fi reuşit să promoveze examenul de bacalaureat.
În Caraş-Severin există,din martie, un echipaj canin brevetat pentru intervenţie în caz de avalanşă. Caransebeşanul Cristian Carol Brecica, de la Asociaţia Câini de Salvare Gugulania, deţine primul patruped născut şi brevetat în România.
Managerul Radio România Reşiţa a obţinut premiul la secţiunea jurnalism din cadrul Galei Naţionale a Excelenţei în Asistenţă Socială, ce a avut loc în 17 martie, la Ateneul Român din Bucureşti. Premiul i-a fost înmânat managerului Laura Sgaverdea pentru implicarea în ajutorarea persoanelor aflate în dificultate. De asemenea, Lavinia Pop, profesor la Universitatea Eftimie Murgu din Reşiţa a obţinut premiul personalitatea anului 2014, pentru promovarea educaţiei şi formării în asistenţă socială.
Trenurile Regiotrans nu au mai circulat din 17 martie, după ce activitatea societăţii de transport a fost suspendată. Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română a retras operatorului certificatul de siguranţă. S-a constatat că vagoanele nu corespund din punct de vedere tehnic. În Caraş-Severin au fost afectate secţiile de cale ferată Reşiţa Nord – Berzovia – Gătaia – Voiteni, Berzovia – Oraviţa şi Oraviţa – Iam.
Guvernul a alocat un ajutor în valoare de 132 mii de lei, pentru sprijinirea a 58 de familii sau persoane singure din Reşiţa, aflate în continuare în situaţii deosebite, ca urmare a încetării furnizării energiei termice în regim centralizat. Luna mai 2014 a fost ultima în care societatea CET 2010 a furnizat apă caldă. Menţionăm că, în a doua parte a anului trecut, executivul a acordat ajutoare de urgenţă în valoare de un milion 150 mii de lei unui număr de 450 familii şi persoane singure din Reşiţa.
Curtea de Apel Timişoara a respins recursul făcut de primarul comunei Fârliug, Ioan Borduz. Instanţa a păstrat hotărârea de condamnare la trei ani cu suspendare a Tribunalului Caraş-Severin pentru schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene. Curtea de Apel Timişoara a mai decis ca Ioan Borduz să rămână sub supraveghere judiciară 6 ani şi să plătească o amendă penală de 20 de mii de lei.