Reţele Electrice Banat a lansat o licitaţie de circa 37 de milioane de lei pentru modernizarea reţelelor de distribuţie din zona Timişoarei
Compania Reţele Electrice Muntenia (parte a grupului PPC în România, denumită anterior E-Distribuţie Muntenia) a lansat o procedură de achiziţie de lucrări de execuţie de 36,8 milioane de lei pentru modernizarea reţelelor de medie tensiune din zona municipiului Timişoara.
Articol editat de Valentina Adam, 12 martie 2024, 17:12
”Compania Reţele Electrice Muntenia (parte a grupului PPC în România, denumită anterior E-Distribuţie Muntenia) a lansaţ prin intermediul sistemului informatic de achiziţii publice, o procedură de achiziţie de lucrări de execuţie pentru modernizarea reţelelor de medie tensiune din zona municipiului Timişoara. Valoarea licitaţiei este de 36,8 milioane de lei, iar beneficiarul lucrării este compania Reţele Electrice Banat (denumită anterior E-Distribuţie Banat)”, anunţă compania.
Lucrările vor consta în realizarea de bucle pe liniile de medie tensiune, constituite din cabluri de 20 kV, alimentate din staţiile de transformare 110/20/10 kV Fratelia şi Cetate din zona municipiului Timişoara, contribuind la creşterea siguranţei în alimentarea consumatorilor din această zonă. Durata de execuţie a acestor lucrări va fi de 25 de luni.
Ca parte a acestui proiecţ vor fi reconfigurate traseele a două linii de medie tensiune dintre staţiile de transformare Cetate şi Fratelia din Timişoara, pe o lungime de aproximativ 18,5 km, astfel încât ele vor conecta, în total, 23 de posturi de transformare ce vor fi modernizate şi va fi înfiinţat un Punct de Conexiune de medie tensiune. Ca parte a lucrărilor, posturile de transformare existente din zonă, puse în funcţiune în anii ’70, vor fi modernizate sau înlocuite cu altele noi, cu celule de medie tensiune de dimensiuni mai reduse, care vor fi integrate în sistemul de telecontrol, în beneficiul locuitorilor din această zonă. În pluş reţeaua de comunicaţii va trece la comunicaţii mai securizate, prin fibră optică, pentru schimburile de informaţii pentru monitorizare şi control/comanda la distanţă.
În urma lucrărilor de modernizare, la nivelul reţelei de distribuţie vor fi înregistrate reduceri ale pierderilor de energie din reţea şi impact atenuat asupra mediului. Proiectul are efect direct asupra calităţii serviciului de distribuţie şi de a creşte nivelul de digitalizare pentru îmbunătăţirea gestionării întreruperilor neplanificate, pentru alimentarea în siguranţă a clienţilor.
„Unul dintre obiectivele noastre strategice îl reprezintă digitalizarea reţelelor. Pentru a-l atinge, investim masiv în modernizarea infrastructurii energetice. În regiunea Banaţ dar mai ales în judeţul Timiş şi în zona municipiului Timişoara, avem lucrări de amploare. Anul trecut am inaugurat o staţie de transfromare nouă, din fonduri proprii, la Dumbrăviţa, şi modernizăm şi alte staţii din zonă. Proiectul actual vizează investiţii în tehnologii moderne pentru reţelele de medie tensiune din zona Cetate – Fratelia, în acord cu nevoile în schimbare ale clienţilor noştri,” a declarat Mihai Peşte, director general Reţele Electrice.
Proiectul de trecere la 20kV a reţelelor de distribuţie alimentate din staţiile 110/20/10 kV Cetate şi Fratelia este finanţat din fonduri nerambursabile prin Fondul pentru Modernizare, în valoare totală de 46.330.089,48 lei (TVA inclusă). Din valoarea totală a proiectului, valoarea maximă asigurată din Fondul pentru Modernizare este de 80% din cheltuielile eligibile, respectiv 30.647.534,14 lei, în timp ce valoarea asigurată de către Reţele Electrice Banat (denumită anterior E-Distribuţie Banat) este de 15.682.555,34 lei (TVA inclusă).
Companiile Reţele Electrice operează reţele cu o lungime totală de peste 133.000 de kilometri în trei zone importante ale ţării: Muntenia Sud (inclusiv Bucureşti), Banat şi Dobrogea, acoperind o treime din piaţa locală de distribuţie. Reţelele electrice operate de către cele trei companii Reţele Electrice numără 287 de staţii de transformare şi peste 24.000 de posturi de transformare.