Reţea de migranţi destructurată
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor Timiş Istrate, Burfete Cristian, Ștefanache Robert Iulian, Mihali Cristian, Șerezan Vasile, Mihali Ilie Daniel, Grec Ștefan, Șteţco Iulian Dumitru şi Grec Petrea, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de migranți.
Articol editat de Caruntu Marius, 12 aprilie 2018, 13:09
Începând cu luna martie a anului trecut şi până la sfârșitul lunii iunie 2017, cetăţeanul pakistanez Ahmad Khan Saeed și inculpatul Timiş Istrate, în calitate de lideri, au iniţiat şi constituit pe teritoriul României, împreună cu suspectul B.L.V, în calitate de membru executant, un grup infracţional organizat sprijinit pe teritoriul României de cel puțin 15 alte persoane (cetățeni români).
Din cercetări a rezultat că membrii grupului au acționat coordonat pentru transportul migranților pe ruta Bulgaria/Serbia/Cipru – România – Ungaria – Austria – Germania/Italia/Slovenia.
În perioada februarie – aprilie 2017, grupul infracțional a îndrumat, transportat, transferat şi adăpostit mai multe persoane cetățeni străini, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României şi în scopul de a obține foloase patrimoniale.
În noaptea de 21aprilie 2017, la punctul de frontieră Nădlac II, s-a prezentat conducătorul auto al unui ansamblu auto format din cap tractor şi remorcă care a prezentat documente de transport în vederea trecerii frontierei de stat a României pe ruta Ungaria – Austria. Cu ocazia controlului efectuat în interiorul tir-ului de către poliţia de frontieră, s-a identificat că marfa indicată în documentele de transport era inexistentă, însă în interiorul tir-ului se aflau un număr de peste 100 de cetăţeni străini, adulţi şi minori (diverse naţionalităţi printre care irakieni, sirieni, afgani, indeni şi pakistanezi – în marea lor majoritate, intraţi anterior ilegal pe teritoriul României, cu solicitări de azil).
Probatoriul administrat a evidenţiat că membrii grupului, a fost sprijinit de către lucrători de poliţie din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră – Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac şi care în baza unei înţelegeri anterioare cu liderii grupului au permis trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României către Ungaria a autovehiculelor/tir-urilor (în interiorul cărora se află persoane – cetăţeni străini – care doresc să ajungă ilegal în spaţiul Schengen). A mai rezultat că lucrători de poliţie din cadrul cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră – Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac au acceptat din partea liderilor grupului, promisiunea primirii unor sume de bani, în legătură cu neândeplinirea unor acte ce intră în îndatoririle de serviciu.
În caz, au fost efectuate de către Procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, 18 percheziții domiciliare în județele Maramureș, Arad, Timiș și Bihor. Acestea au fost extinse şi pe teritoriul Austriei, cetăţeanul pakistanez Ahmad Khan Saeed fiind reținut și ulterior arestat.
Pentru destructurarea grupului infracţional s-a constituit o echipă comună de anchetă între autorităţile judiciare din Romania, Austria şi Slovenia. Activitățile au fost coordonate în cadrul unui centru de comandă realizat la nivelul Eurojust, beneficiind de sprijin logistic şi finanţare din partea Eurojust iar activităţile investigative din partea Europol.
sursa foto:Radio Iaşi
(Marius Căruntu)