Reşiţenii, indiferent de vârstă, dependenţi de telefonul mobil!
Dependenţa de telefonul mobil este cu siguranţă noua boală a omului modern, asta am aflat noi, astăzi, 6 februarie de „Ziua Mondială fără telefon mobil”. Pe străzile din municipiul Reşiţa am întâlnit zeci de oameni grăbiţi cu telefonul la ureche!
Articol editat de Daiana Rosca, 6 februarie 2019, 18:18 / actualizat: 7 februarie 2019, 9:31
În societatea în care trăim, din păcate posesorii de telefoane mobile refuză să se despartă de ele chiar şi pentru perioade scurte de timp şi le verifică obsesiv de zeci de ori pe zi. Dependenţa de telefonul mobil i-a adus omului modern încă o fobie, ce poarta numele NOMOFOBIE! Cum se manifestă? Printr-o senzaţie intensă de teamă şi anxietate resimţită atunci când telefonul mobil este uitat acasă sau la birou. Detalii ne oferă psihoterapeutul Aurelia Marcoane.
„Mai bine de jumătate dintre români recunosc că au telefonul cu ei mai mult de 13 ore pe zi, iar 8 din 10 români adorm cu telefonul mobil, după ce verifică mailu sau contul de social media şi se trezesc făcând acelaşi lucru, arată un studiu recent. Trebuie să departajăm telefonul mobil în două părţi, folosim telefonul mobil pentru chestiuni strict personale sau avem un job ce presupune muncă cu ajutorul telefonului mobil. Dacă ne aflăm în cea de-a doua categorie atunci nu putem vorbi de nomofobie dar dacă folosim telefonul strict personal şi intrăm în panică atunci când rămânem fără baterie, fără semnal sau internet, ori dacă ne verificăm telefonul mereu, din reflex, însemană că cel mai probabil suferim de nomofobie. Această dependenţă devine o problemă atunci când ne afectează relaţiile sociale şi comunicarea directă”, ne-a declarat psihoterapeutul Aurelia Marcoane.
Telefonul mobil folosit obsesiv ne poate afecta sănătatea, atrage atenţia şi medicul radiolog Victoria Roşoagă. Dacă dormim cu telefonul în pat sau îl ţinem ore în şir în dreptul urechii, în timp ne afectează, auzul, funcţionarea creierului şi poate duce chiar şi la cancer, au dovedit asta, experţii în sănătate. Eu le spun tuturor că nu e bine nici măcar să dormim cu telefonul în aceeaşi cameră.
Tinerii din ziua de azi sunt tot mai dependenţi de telefonul mobil. Deşi sunt conştienţi că mobilul folosit excesiv, poate dăuna sănătăţii, le este greu să stea departe de el. Şi asta nu e tot, dependenţi de telefonul mobil sunt şi adulţii care recunosc că trebuie sa stea cu orele la telefon, în cele mai multe cazuri din cauza locului de muncă.
Dependenţa de telefon a devenit un fenomen în lumea modernă, iar gravitatea ei nu ar trebui subestimată, atenţionează specialiştii.
Tinerii din municipiul Reşiţa sunt mari consumatori de tehnologie si implicit de telefoane inteligente, astfel ca nici nu mai concep un dispozitiv fara acces la internet sau la reţelele de socializare.
În cele mai multe cazuri părinţii sunt cei care se lasă convinşi de adolescenţi atunci când vine vorba de achiziţionarea unul telefon ultra performant. Îţi cumpăr telefonul pe care ţi-l doreşti dacă ai rezultate bune la învăţătură, aceasta este condiţia pe care părinţii o invocă cel mai des, o recunosc tinerii din municipiul Reşiţa.
Când vine vorba de telefoane inteligente, marile magazine nu se plâng. Telefoanele de ultimă generaţie se vând ca pâinea calda fie în sistem de rate fie cash. Şi în acest caz, parinţii sau bunicii sunt cei care fac sacrificii pentru a le cumpăra tinerilor telefoane mobile moderne, susţine Romulus Petanec reprezentantul de vânzări al unui magazin de profil din municipiul Resita.
În concluzie, telefonul perfect pentru tinerii din România trebuie să fie cât mai nou, cât mai performant şi nu în ultimul rând să aibă un preţ suficient de mare încât să poată impresiona gaşca de prieteni!
Daiana Roşca