[AUDIO] „Reşiţa pierdută” într-o expoziţie inedită la Biblioteca germană
Am trecut de ziua de 3 iulie, când am sărbătorit cei 250 de ani de industrie pe aceste meleaguri… Am inițiat de anul trecut mai multe proiecte & programe care să ilustreze importanța istoriei acestor locuri, începând cu ziua de naștere a Reșiței industriale până în ziua de astăzi, cu toate suișurile și coborâșurile inerente unei evoluții istorice, așa cum a trăit-o urbea noastră încă din 1769, când s-a pus de fapt piatra de temelie a ceea ce sărbătorim astăzi.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 2 august 2021, 14:51 / actualizat: 3 august 2021, 10:37
Deja consacratul parteneriat între Centrul Universitar din Reșița al UBB, Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici” Caraș-Severin, Forumul Democratic al Germanilor din jud. Caraș-Severin, Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița, revista „Reflex: Artă – Cultură – Civilizație”, Societatea „Metarsis: activități și servicii de cultură urbană și artă contemporană” Reșița, Muzeul Cineastului Amator din Reșița și Filiala Caraș-Severin „Ștefan Naciu” a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, a demonstrat până în prezent, că împreună se pot realiza lucruri frumoase…
Uniți în sărbătoarea Reșiței, ne-am propus în luna mai un proiect expozițional: în fiecare zi de 3 a lunilor mai – octombrie, să se organizeze câte o expoziție care să ilustreze trecutul sau prezentul acestui loc minunat prin oamenii și faptele lor, prin energia lor creatoare, dar nu în ultimul rând și prin ceea ce ne-a oferit Bunul Dumnezeu: natura, mediul înconjurător.
Prima expoziție a fost deschisă în curtea Bibliotecii Germane „Alexander Tietz” din Reșița timp de două ore, între 16.00 și 18.00, în lunea Paștilor din acest an, în data de 3 mai 2021. Reșițenii dornici de istoria acestor locuri au putut vizita o expoziție dedicată unor momente importante din viața Cetății de Foc, din anul în care se sărbătoreau 200 de ani de industrie la Reșița, în 1971. Curatorul primei expoziții a fost coordonatorul Muzeului Cineastului Amator, Andrei Florin Bălbărău. Cea de a II-a expoziție, organizată în 3 iunie în curtea Bibliotecii Germane „Alexander Tietz” din Reșița timp de două ore a fost cea realizată cu piese din colecția lui Bogdan Andrei Mihele, un mare iubitor al istoriei plaiurilor industriale reșițene. Cea de a III-a s-a organizat în foaierul Centrului Universitar UBB din Reșița și a reunit o expoziție de artă plastică dedicată jubileului reșițean, chiar în ziua în care, în urma cu 250 de ani se aprindeau primele două furnale. Aceasta a fost reunită sub motto-ul „Reșița – 250: Timp și contratimp”.
De data aceasta vă invităm la o nouă expoziție dedicată jubileului reșițean, cu posibilitatea de a fi vizitată marți, 3 august 2021, în curtea Bibliotecii Germane „Alexander Tietz” din Reșița, timp de două ore, între 16.00 și 18.00:
3 august 2021, orele 16.00 – 18.00, curtea Centrului German „Alexander Tietz“ Reșița:
Proiectul de expoziții „Reșița: 250 de ani de industrie”.
Expoziție de fotografii „Reșița pierdută” din colecția Ioan Mato (*13 octombrie 1932, Iersig – †27 iunie 2004, Reșița), cu fotografii din istoria orașului vechi, parte care a fost demolată ca urmare a extinderii uzinelor reșițene în perioada comunistă.
Manifestare expozițională organizată cu sprijinul fiului fotografului, Jancsi Mato, și al Muzeului Cineastului Amator Reșița, coordonator: Andrei Florin Bălbărău.
Iată ce spune Jancsi Mato pentru Radio Reşiţa despre expoziția pe care o va pregăti spre vizionare: „Tema este Reșița pierdută și se prezintă fotografii cu clădiri de pe străzile Aurel Vlaicu, Paul Iorgovici, Mihai Viteazu, Vasile Alecsandri, Traian Lalescu, care s-au demolat în vederea construirii Blumingului. În imagini se regăsesc Palatul Scheuchenstein, Școala de Muzică, Casa Pionierilor, Ateneul Tineretului, Cinema Arta, Cinema Victoria, Cafeneaua Turcu, Policlinica Veche, Magazinul Țăndărică, Librăria Eftimie Murgu, Restaurantul București, Gara Flacăra, precum și renumitul Bufet Cățeaua Leșinată. Blumingul s-a dat in folosință în 1978.”
Așadar, rupeți-vă din timpul personal în după-masa zilei de 3 august și vizitați o expoziție interesantă din acest nou proiect. Vă așteptăm în curtea Bibliotecii Germane „Alexander Tietz” din Reșița, timp de două ore, 16.00 – 18.00, bineînțeles respectându-se toate măsurile sanitare din perioada aceasta de pandemie, așa cum sunt ele stipulate în deciziile factorilor responsabili în acest sens.
Erwin Josef Țigla – preşedintele Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa despre ubea de altădată: