Reșița mai câștigă 50 de milioane de euro pentru a deveni un oraș sustenabil și mai puțin poluant
Municipiul Reșița a câștigat un proiect european M100 și va primi 50 de milioane de euro pentru investiții în eficiență energetică și mobilitate urbană.
50 de milioane de euro ajung în Reșița
Articol editat de Sebastian Dragomir, 29 octombrie 2024, 20:58
50 de milioane de euro ajung în Reșița
Municipiul Reșița este printre cele 10 orașe câștigătoare în cadrul unui concurs lansat în cadrul proiectului M 100. Practic, va primi 50 de milioane de euro pentru a deveni un oraș sustenabil și mai puțin poluant. Primarul Ioan Popa a participat astăzi la acest forum internațional, organizat în București.
Edilul spune că juriul competiției a fost format din profesioniști renumiți din diverse domenii relevante, cum ar fi urbanismul, neutralitatea climatică sau dezvoltarea durabilă.
„Este vorba de o competiție care a fost lansată de Comisia Europeană, se numește M100. O sută de municipalități care tind spre neutralitate climatică.
Reșița a aplicat pentru această platformă care, cu implicarea Ministerului Fondurilor Europene, Ministerul Energiei și alte agenții din România, împreună cu fonduri europene, fonduri norvegiene și fonduri elvețiene, vor pune la dispoziția celor 10 câștigători, circa 1.000.000.000 de euro. E o sumă impresionantă!
O chestie similară cu suma pe care o gestionează o Agenție de dezvoltare regională. Dacă ne gândim că 50 de milioane de euro o să vină la Reșița, asta este echivalent cu alocarea bugetară pe care ADR Vest, de exemplu, o dă într-un ciclu financiar în mod curent.
Mai aducem acasă o sumă consistentă de bani”, a concluzionat primarul Popa.
Cum vor fi investiți banii în Reșița?
Banii vor fi folosiți în special pentru continuarea proiectelor de eficiență energetică pe clădiri publice și rezidențiale.
„Blocurile din Lunca Bârzavei, de exemplu, care sunt pretabile la acest gen de anvelopări. De schimbat acoperiș, de schimbat ferestre. Dar nu este singurul domeniu.
Și pe zona de mobilitate urbană se mai pot accesa bani. Se pot accesa pentru stații de biogaz, de terase verzi, de exemplu. Sunt foarte multe clădiri cu terase orizontale care se pot transforma în terase verzi. Putem, de exemplu, să funcționăm pe pompe de căldură. Putem să inițiem acolo unde într-un bloc cu 10 etaje ai 40 de centrale de apartament. Dacă se trece pe o pompă de căldură, automat amprenta de CO2 scade vertiginos. Evident și eficiența din punct de vedere al gestiunii energetice pentru fiecare familie din Reșița”.
Municipiul Reșița a concurat în acest proiect cu alte 15 localități din țară cu o populație mai mare de 50 de mii de locuitori: Alba Iulia, Bistriţa, Bârlad, Braşov, Bucureşti, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Iaşi, Oradea, Sfântu Gheorghe, Timişoara, Târgovişte şi Târgu Mureş.
În deschiderea evenimentului ‘Climate Neutrality Forum M100’ au luat cuvântul Alexandra Bocșe – Consilier de Stat, Departamentul Climă și Sustenabilitate al Administrației Prezidențiale, Mihaela Frăsineanu – Consilier de Stat la Cancelaria Primului-Ministru, Ovidiu Cîmpean – Secretar de Stat, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și Coordonator M100, Sebastian Burduja – Ministrul Energiei și Bogdan-Gruia Ivan – Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.