Reșița lansează prima emisiune de obligațiuni verzi din România
În România, prima emisiune de obligațiuni verzi aparține municipiului Reșița și se va lansa în luna octombrie acestui an.
Articol editat de Valentina Adam, 20 septembrie 2023, 19:59 / actualizat: 21 septembrie 2023, 17:06
Ioan Popa, primarul orașului Reșița, a prezentat această premieră pe piață obligațiunilor municipale din România, luni, la Palatul Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București, unde a avut loc evenimentul „Dezvoltarea pieței obligațiunilor municipale”, organizat de compania
de consultanță financiară VMB Partners, cu sprijinul Autorității de Supraveghere Financiară și al Bursei de Valori București.
În valoare de 17 milioane de euro, emisiunea urmărește suplimentarea fondurilor de finanțare pentru co-finanțarea proiectelor de dezvoltare locală aflate în curs de implementare. Reșița este astfel primul oraș din România care reintroduce tramvaiul după Revoluție, asigurând astfel un transport modern și confortabil care să conecteze zonele orașului.
Obiectivul evenimentului a fost acela de a discuta și a găsi soluții constructive pentru dezvoltarea pieței de obligațiuni municipale, ca
instrument alternativ de finanțare pentru dezvoltarea localităților din România.
În deschiderea evenimentului, dl Gabriel Grădinescu, Vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară, a subliniat importanța obligațiunilor municipale ca instrument de finanțare a localităților și sprijinul ASF pentru completarea cadrului legislativ astfel încât
obligațiunile municipale să poată fi subscrise prin ofertă publică. De asemenea, vicepreședintele ASF a lansat dezbaterii o idee inovatoare potrivit căreia mai multe localități se pot asocia în cadrul unei companii de finanțare care să atragă, prin emiterea de obligațiuni, fonduri necesare unor proiecte de infrastructură care altfel nu ar putea fi realizate prin efortul unei singure localități.
Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București, a reiterat sprijinul BVB pentru dezvoltarea acestei piețe a obligațiunilor municipale, care pot fi un mecanism flexibil de finanțare.
Evenimentul a continuat cu un panel adresat potențialilor emitenți de obligațiuni municipale,autorităților locale, cu tema „Cum accelerăm dezvoltarea pieței obligațiunilor municipale”.
Premisa susținută de Valentin Miron, Președinte VMB Partners, și
organizator al evenimentului, a fost faptul că obligațiunile sunt un instrument de finanțare exclusiv pentru proiecte de infrastructură, de investiții, ale orașelor, deservind astfel un obiectiv de creștere a comunităților locale. De asemenea, s-a subliniat importanța
identificării unor surse alternative de finanțare a proiectelor municipalităților, sau de completare pe lângă programele PNRR.
În cadrul panelului s-a discutat despre cadrul legislativ actual, stimulentele și mai ales barierele cu care se confruntă în acest moment municipiile care doresc să obțină finanțare prin acest instrument; s-au trecut în revistă avantajele unui astfel de instrument, pentru
municipalități și s-a vorbit despre planurile executivului de ajustare ale cadrului legislativ pentru a permite contractarea de către municipalități de împrumuturi destinate cofinanțării cu sprijinul
programelor PNRR.
Evenimentul s-a bucurat de participarea reprezentanților Ministerului Finanțelor, ai Cancelariei Primului-Ministru, ai Autorității de Supraveghere Financiară, Bursei de Valori București, ai primăriilor și consiliilor județene, precum și al reprezentanților investitorilor instituționali: fonduri de pensii, fonduri de investiții, societăți de asigurări și intermediarilor.
Evenimentul a fost apreciat ca o premiera benefică, care a adus împreună reprezentanți ai tuturor instituțiilor și organizațiilor interesate de obligațiuni municipale, din mediul public și privat, și care pot contribui la creșterea acestei piețe și implicit la dezvoltarea comunităților locale din România.
Foto Primăria Reșița/Facebook