Reşiţa: centrele de colectare pentru mobilă și moloz vor fi modernizate
Municipiul Reşiţa beneficiază, la ora actuală, de două centre de colectare a deşeurilor provenite din construcţii, demolări, sau deşeuri voluminoase.
Articol editat de Casandra Silitra, 6 noiembrie 2023, 13:20 / actualizat: 8 noiembrie 2023, 14:54
Primarul, Ioan Popa, încurajează cetăţenii să ducă resturile de moloz la aceste centre, special amenajate, preluarea fiind complet gratuită.
„Două puncte de colectare noi le avem deja de câţiva ani buni. Unul în Stavila şi unu jos la Kaufland, în care cetăţenii pot veni benevol să aducă materiale din demolari, la bai, grese faianţă, uşi, geamuri, tot ce demoleaza pe acasă şi să nu le mai transporte în zone perimetral Reşiţei, prin şanţuri, grădini, prin paduri, şi să le aducă acolo pentru noi le luam cu titlu gratuit”, a declarat primarul Reşiţei, Ioan Popa.
Cele două centre de colectare ar urma să fie modernizate şi aduse la standarde europene.
„Pentru aceste centre de colectare există axe de finanţare şi am depus un proiect de finanţare ca să le facem aşa cum scrie la carte, cu platforme betonate, cu hală acoperită, cu euro containere şi să poată fi realizat într-un sistem civilizat”, a mai spus, Ioan Popa.
Punctele de colectare sunt destinate stocării temporare a următoarelor tipuri de deșeuri:
– Deșeuri voluminoase (mobilier, saltele, uși, ferestre, obiecte sanitare – ex. vas de toaleta, chiuvetă etc.)
– Deșeuri din construcții rezultate din amenajări / reamenajări interioare a spațiilor de locuit, rezultate din gospodăriile populației și pentru care nu este necesară emiterea autorizației de Construire.
Preluarea deșeurilor se efectuează exclusiv de la persoanele fizice care au domiciliul în municipiul Reșița, pe baza actului de identitate. Cantitatea de deșeuri care poate fi preluată gratuit de la un cetățean, în punctul de colectare, este:
– maxim 3 mc/an, pentru deșeurile din construcții;
– maxim 10 mc/ an, pentru deșeurile voluminoase.
Accesul în cadrul punctelor de colectare separată a deșeurilor este permis doar vehiculelor cu sarcina utilă de maxim 3,5 tone.
Obligațiile cetățenilor referitoare la depozitarea temporară a deșeurilor în punctul de colectare separată a deșeurilor:
a) să respecte Regulamentul de funcționare a Punctului de colectare separată a deșeurilor voluminoase și a deșeurilor de construcții din municipiul Reșița;
b) să nu transporte în vederea stocării temporare în punctul de colectare, deșeuri provenite din alte tipuri de activități (comerciale sau industriale);
c) cetățenii din Municipiului Reșița care domiciliază la case trebuie să dețină contract de salubrizare încheiat cu operatorul de salubrizare licențiat pentru această activitate;
d) deșeurile voluminoase de uz casnic, precum piesele de mobilier, trebuie demontate sau dezasamblate;
e) deșeurile din construcții provenite din locuințe, generate de activități de reamenajare și reabilitare interioară sau exterioară a acestora, pot fi depozitate în saci rezistenți, precum cei de rafie. Deșeurile din construcții nu pot conține alte tipuri de deșeuri. Sacii care vor conține alte tipuri de deșeuri nu vor fi primiți în punctele de colectare.
Programul de funcþionare pentru cele două puncte este de LUNI pânã VINERI, între orele 8:00 – 16:00.