Atenţie la bancomate. Puteţi rămâne fără bani pe card!
Articol editat de Sebastian Dragomir, 19 decembrie 2015, 11:30
În ultimii 10-15 ani, cardul bancar a devenit un instrument banal şi pentru români. Oamenii au învăţat încet, încet să îl folosească şi să păstreze confidenţialitatea PIN-ului, iar proprietarii ATM-urilor încearcă permanent să ia măsuri suplimentare pentru siguranţa banilor păstraţi în aceste aparate. Cu toate acestea, aproape lunar sunt tentative de furt, unele dintre ele reuşite. S-a întâmplat în urmă cu două luni la Reşiţa, se întâmplă acum în Caransebeş. Cazurile sunt anchetate de poliţiştii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi indiferent dacă autorii sunt depistaţi sau nu, clienţii băncilor îşi recuperază banii. Prin urmare, cardul reprezintă cel mai sigur mod de plată, susţin bancherii, care au şi recomandări pentru clienţi.
În primul rând, orice suspiciune privind integritatea ATM-ului trebuie anunţată la numărul de urgenţă care este afişat pe aparat. În al doilea rând, clienţii trebuie să fie atenţi ca fanta de eliberare a numerarului să nu conţină alte elemente care pot reţine banii (benzi adezive, sârme sau sfori). De asemenea, trebuie analizat sumar şi cititorul de carduri pentru a evita o clonare şi nu în ultimul rând, să nu existe camere de luat vederi suplimentare faţă de cele ale aparatului. Important este ca în cazul în care se blochează cardul în ATM să se anunţe eroarea şi nu se părăseşte locaţia până la sosirea echipei de intervenţie.
Folosiţi un ATM bine iluminat. Evitaţi ATM-uri, care au uşile deblocate sau sunt amplasate direct pe stradă. Obturaţi câmpul vizual al persoanelor de lângă dvs, atunci când efectuaţi tranzacţia. Priviţi în oglinzile poziţionate ale ATM-rilor, pentru a vedea în spatele dvs. Puneţi banii într-un loc sigur în geantă, luaţi cardul şi chitanţa, înainte de a ieşi din încăperea cu bancomatul.
(Sebastian Dragomir)