Recital de orgă la Reşiţa în zi de sărbătoare
Ziua de 3 iulie, când am sărbătorit cei 250 de ani de industrie pe aceste meleaguri, a rămas în urmă… Am inițiat de anul trecut mai multe proiecte & programe care să ilustreze importanța istoriei acestor locuri, începând cu ziua de naștere a Reșiței industriale până în ziua de astăzi, cu toate suișurile și coborâșurile inerente unei evoluții istorice, așa cum a trăit-o urbea noastră încă din 1769, când s-a pus de fapt piatra de temelie a ceea ce sărbătorim astăzi.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 12 august 2021, 17:24
Ultimul proiect în a marca anul jubiliar Reșița 250, pe care l-am propus comunității, a fost unul muzical. Câteva amănunte: Parohia Romano-Catolică „Maria Zăpezii“ din Reșița, împreună cu Forumul Democratic al Germanilor din jud. Caraș-Severin și cu Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița organizează, în perioada mai – octombrie 2021, un ciclu de Concerte de muzică de orgă, sub motto-ul „CANTICUM LAUDIS PRO RESITA – 250“, care se desfășoară pe orga Wegenstein din Biserica „Maria Zăpezii“, în fiecare a treia duminică din lună, începând cu ora 18.00. Primul concert s-a desfășurat în data de 16 mai, protagoniștii săi fiind reșițenii Cristian Roșoagă, Christine Maria Surdu și Patrick Paulescu (organiști), precum și solo: Gheorghe Colța și Christine Maria Surdu. Cel de-al doilea concert a fost organizat în data de 20 iunie 2021, avându-i ca invitați pe timișorenii Denis Moldovan și Krisztián Kelemen, al III-lea fiind organizat duminică, 18 iulie 2021, avându-l la orgă pe Viorel Ciurtindin Timișoara/ Arad.
Cel de-al patrulea concert se va desfășura duminică, 15 august 2021, începând cu ora 18.00, la Biserica Romano-Catolică „Maria Zăpezii“ Reșița, într-o zi de mare sărbătoare mariană.
Invitata acestui concert va fiCsengeri Kostyák Zsuzsa, care s-a născut la Miercurea-Ciuc. A absolvit (2004) Liceul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca la clasa profesoarei de pian Éva Györkös. Studiul orgii l-a început cu Erich Türk, după care și-a terminat studiile la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, îndrumată fiind de către Ursula Philippi și Erich Türk. Cu acesta din urmă a studiat și clavecinul. În anul 2008 și-a obținut licența la Cluj după care și-a continuat studiile la Academia de Muzică din Basel (Elveția), secția Muzică Veche (Schola Cantorum Basiliensis) în clasa profesorului Lorenzo Ghielmi. A concertat în repetate rânduri în Cluj-Napoca și în alte orașe din Transilvania și Europa (Milano, Basel, Hamburg). A luat parte la cursuri de perfecționare susținute de profesorii: Miklós Spányi, Wolfgang Zerer, Andrea Marcon. Între anii 2011 și 2014 a fost organista Parohiei Reformate nr. XI din Cluj-Napoca. Este membră a Orchestrei Camerale Sfânta Cecilia din Cluj-Napoca. În prezent este profesoară de orgă și de pian la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță“ din același oraș.
Partenerii acestui ciclu de concerte sunt Clubul Lions Onix și Societatea „Metarsis: activități și servicii de cultură urbană și artă contemporană” Reșița. (Erwin Josef Tigla)