Reatestarea produselor tradiţionale, obligatorie
Articol editat de Mirabela Afronie, 16 iulie 2014, 12:30
În această perioadă la Direcţia Judeţeană pentru Agricultură şi Camera Agricolă a judeţului Caraş-Severin se pot depune documentaţiile privind reatestarea produselor tradiţionale, a precizat şeful de serviciu al Direcţiei Judeţene pentru Agricultură, Mariana Brujan. Aceasta se întocmeşte după legislaţia în vigoare conform Ordinului 724/ 2013 al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, publicat în Monitorul Oficial în 11 noiembrie 2013 şi intrat în vigoare o lună mai târziu. Conform noii legislaţii, atestarea unui produs tradiţional impune fabricarea acestuia pe teritoriul României, fără aditivi alimentari în compoziţie, iar materia primă folosită trebuie să fie locală. Procesul tehnologic şi modul de procesare al produselor trebuie să aibă o caracteristică tradiţională iar reţeta trebuie să fie transmisă de generaţii, a afirmat Mariana Brujan. Acest sistem de înregistrare este voluntar, netaxabil şi nu beneficiază de protecţie naţională sau comunitară. Reatestarea produselor tradiţionale are ca termen limită data de 11 septembrie 2014. Până astăzi, din cele 36 de produse tradiţionale cărăşene înregistrate, nu a fost depusă nicio cerere de reatestare a acestora, a mai spus Mariana Brujan.
(Hardy Cvoica)