Radio România Reşiţa susţine programul naţional de prevenire a cancerului de col uterin!
Articol editat de Daiana Rosca, 22 mai 2017, 20:00
Din păcate zeci de femei din Caraş-Severin ajung lunar la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Timişoara cu forme grave de cancer de col uterin, o confirmă chiar şi managerul unităţii medicale, ginecologul Marius Craina care susţine că situaţia a devenit dramatică.
Spitalul Judeţean din Reşiţa desfăşoara în continuare programul naţional pentru depistarea cancerului de col uterin dar femeile nu vin să se testeze chiar dacă acest examen este gratuit. Se pare că o parte din vină o au şi medicii de familie care nu s-au înscris în acest program susţine şeful Serviciului pentru Managementul Calităţii din cadrul spitalului, Violeta Florea. Din 165 de medici de familie doar 22 s-au arătat interesaţi în acest an de program, deşi în 2012 atunci când a fost lansat programul s-au înscris 75 de medici, deci scăderea este mai mult decât vizibilă!
La polul opus, medicii susţin că nu este vorba despre dezinteres ci birocraţia şi lacunele încă existente în acest program îi determină să renunţe, susţinând că cele mai multe dintre reprezentantele sexului frumos preferă să-şi facă aceste investigaţii contra cosţ la un cabinet privat.
Şi Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Caraş-Severin susţine campania de prevenire a cancerului de col uterin derulată de Radio Reşiţa. Din păcate această instituţie nu are posibilitatea din punct de vedere legal să oblige medicii de familie să se înscrie în programul naţional de prevenţie, însă poate propune câteva soluţii pozitive pentru a determina femeile să-şi facă testul papanicolau la timp. Directorul DSP Dragoş Luca explică.
„Nu doar la noi sunt probleme în legătură cu acest subiect, până la urmă a devenit o problemă naţională şi trebuie să căutăm soluţii dar în niciun caz nu cred că putem determina femeile să se investigheze dacă le obligăm pe cele care ajung în stare gravă din cauza acestei boli să-şi plătească tratamentul. Eu propun câteva soluţii pozitive de exemplu, fiecare femeie care se duce să-şi facă testul papanicolau să i se deducă ceva din cota pe care o plăteşte pentru asigurările de sănătate”, a precizat Dragoş Luca.
Programul se adresează tuturor femeilor eligibile din grupa de vârsta 25-64 ani pe o perioadă de 5 ani. Deci dacă au făcut testul anul acesta gratuit mai au posibilitatea să-l facă peste 5 ani deşi dupa 35 de ani medicii recomandă ca acest test să fie efectuat măcar o dată pe an.
Nu sunt eligibile femeile care prezintă absenţa congenitală a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecţiuni benigne şi femeile cărora li s-a stabilit diagnosticul de cancer de col uterin sau alte forme de cancer genital.
În fiecare an peste 4.000 de românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin.
Daiana Roşca