Radio România Reşiţa susţine programul naţional de depistare a cancerului de col uterin!
Articol editat de Daiana Rosca, 19 mai 2017, 12:28 / actualizat: 19 mai 2017, 15:30
Din păcate zeci de femei din Caraş-Severin ajung lunar la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Timişoara cu forme grave de cancer de col uterin, o confirmă chiar şi managerul unităţii medicale, ginecologul Marius Craina care susţine că situaţia a devenit dramatică.
Spitalul Judeţean din Reşiţa desfăşoara în continuare programul naţional pentru depistarea cancerului de col uterin dar femeile nu vin să se testeze chiar dacă acest examen este gratuit. Se pare că o parte din vină o au şi medicii de familie care nu s-au înscris în acest program susţine şeful Serviciului pentru Managementul Calităţii din cadrul spitalului, Violeta Florea. Din 165 de medici de familie doar 22 s-au arătat interesaţi în acest an de program, deşi în 2012 atunci când a fost lansat programul s-au înscris 75 de medici, deci săderea este mai mult decât vizibilă!
Femeile recunosc că nu şi-au mai făcut testul babeş papanicolau de ceva vreme dar nici nu au fost informate de către medicii de familie că pot să şi le facă gratuit în cadrul spitalului din Reşiţa.
Mai grav este că şapte din zece femei din Banat nu şi-au făcut în ultimii trei ani niciun test pentru depistarea leziunilor pe col uterin, atrag atenţia medicii ginecologi care îndeamnă femeile să nu uite de prevenţie pentru că acest tip de cancer poate ucide rapid, fiind un inamic tăcut.
Obiectivele specifice programului sunt:
a) depistarea cancerului de col uterin în stadii precoce;
b) îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente către servicii medicale specializate de diagnostic şi tratament;
c) creşterea gradului de informare a populaţiei, pentru utilizarea serviciilor de screening ca metodă de depistare precoce a cancerului de col uterin la persoane asimptomatice.
Pentru îndeplinirea acestor obiective programul se adresează tuturor femeilor din grupa de vârsta 25-64 ani pe o perioadă de 5 ani. Deci dacă au făcut testul anul acesta gratuit mai au posibilitatea să-l facă peste 5 ani deşi dupa 35 de ani medicii recomandă ca acest test să fie efectuat măcar o dată pe an.
Nu sunt eligibile femeile care prezintă absenţa congenitală a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecţiuni benigne şi femeile cărora li s-a stabilit diagnosticul de cancer de col uterin sau alte forme de cancer genital.
Până la sfârșitul anului 2016, de la începerea programului, au fost efectuate 470.475 de teste, iar coordonatorii programului recomandă tuturor medicilor de familie să intre în programul naţional de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin. Acest program este adresat atât femeilor care au asigurare, cât şi celor care nu-şi plătesc contribuţia către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Daiana Roşca