[FOTO] Răchia – „eroina” zilei pe Valea Cernei, la „majoratul” Festivalului Răchiei și Bucatelor Tradiționale din Banatul de Munte!
Dar cel mai bine au simțit calitatea răchiei din Banatul de Munte chiar cei care au gustat-o, chiar dacă nu au făcut parte din juriu!
Articol editat de Smadu Paul-Sever, 5 octombrie 2018, 17:48 / actualizat: 6 octombrie 2018, 10:31
Dacă de dimineață și-a făcut simțită prezența vântul, acesta nu a zăbovit prea mult în Parcul Central lăsând locul soarelui, care a încălzit atmosfera împreună cu răchia – vedeta zilei pe Valea Cernei! Pe aleile Parcului Central au fost amenajate standurile cu produse, nelipsind bucatele tradiționale care se asortează cu răchia : brânză, mălai, cârnați, șumcă, slănină, mușchiuleț afumat, dar și numeroase deserturi și fructe din care se face răchia! Cea mai reprezentată a fost comuna Cornereva – care a ocupat cea mai mare parte a standurilor expoziționale, dar la această ediție a festivalului au fost prezenți și producători din Mehadia, Lăpușnicel, Ocna de Fier, Pojejena, Verendin, Bucoșnița, Oravița, Obreja, Bocșa, Luncavița, dar și din județele Hunedoara și Timiș, precum și o delegație din Veliko Gradiște (Serbia) – oraș înfrățit cu Băile Herculane!
O misiune mai grea a avut juriul festivalului, care a trebuit să treacă pe la fiecare stand și să aprecieze toate produsele prezentate, iar până la urmă toți producătorii au fost premiați pentru că au adus pe Valea Cernei produse de calitate, care reprezintă cu adevărat Banatul de Munte!
Vă ospătăm cu mălai cu brânză și mărar – mâncarea tradițională fast-food la Pojejena! Chec de smochine și avem rachiu de caise, rachiu de smochine și anul acesta am adus pentru prima dată rachiu de nuci verzi cu anason! Se prezintă foarte bine și e relativ simplu de făcut : nucile se pun la macerat în rachiu dublu distilat și după șase luni de zile se distilează din nou și se obține rachiul de nuci verzi! Nu e un secret, dar e foarte bun și conține mult iod și materiale care s-au păstrat!, ne spune Florin Jeberean din Șușca – Pojejena.
Avem răchie de Obreja, brânză și pâine de casă de Var, slănină de Obreja, mălai de Obreja… sunt cam trecătoare că se termină repede! Este a treia sau a patra oară când participăm împreună cu Primăria Obreja, eu sunt din satul Var și e frumos la festival!, ne-a declarat Lae de la Var!
Am venit la festivalul de la Herculane cu pălincă de prune, pălincă de cireșe, palincă de măr, răchie de prună, mai multe feluri de siropuri! Vreau să spun că este foarte frumos, sunt foarte mulți veniți la Herculane, mă bucur că este o zi foarte frumoasă și muzica e frumoasă!, ne mărturisește Ilie Canea din Lăpușnicel.
Din anul 2008 încercăm să promovăm aceste produse care fac aici în zona Banatului Montan : răchie de prună, pălincă de prună mai nou pentru că am văzut că se caută, pălincă de pere, răchie de cireșe… sunt și piese foarte micuțe ca să poată fi luate ca suveniruri de turiștii care trec din Băile Herculane!, ne-a declarat Ioan Vulpeș din Cornereva.
Dar cel mai bine au simțit calitatea răchiei din Banatul de Munte chiar cei care au gustat-o, chiar dacă nu au făcut parte din juriu!
La manifestările din Parcul Central a fost prezent și prefectul județului Caraș-Severin – Matei Lupu
În primul rând vreau să-i felicit pe organizatori, o ediție reușită, chiar la majorat, mă bucur din suflet că s-a adunat multă lume, răchia ne încălzește, bucatele tradiționale sunt foarte foarte bune! Ca la noi în Banat, lucrurile sunt așezate, mâncăruri gustoase, răchia foarte bună… Cornereva este foarte bine reprezentată, cu oameni gospodari, de fapt cam tot județul nostru este format din oameni gospodari… Chiar m-am întâlnit cu niște cetățeni din zona Moldova Nouă, care au venit cu o țuică chiar deosebită, n-am băut-o nici eu până acum, dar promit să o beau când merg către zona Moldova Nouă! Este un lucru foarte frumos și prietenos… nu s-a ținut cont de absolut niciun partid politic, primari de toate coloraturile politice, toată lumea a participat și chiar s-a ciocnit un pahar de răchie prietenește, cum până la urmă e și normal… răchia ne unește pe toți!
La acest eveniment a participat și președintele Consiliului Județean Caraș-Severin – Silviu Hurduzeu, care ne-a prezentat semnificația acestui eveniment :
Cea de-a 18-a ediție a Festivalului Răchiei și Bucatelor Tradiționale din Banat se organizează la fel ca și în anii precedenți la Herculane, pe de-o parte ne dorim să promovăm producătorii tradiționali din județul nostru și mă bucur că sunt producători din toate zonele județului Caraș-Severin și nu numai… sunt și din județul Hunedoara și din Serbia, dar sunt reprezentate toate văile : Valea Timișului, Valea Bistrei, Valea Almăjului și mă bucur că există această adresabilitate! Pe de altă parte, încercăm prin organizarea acestui festival an de an la Băile Herculane să promovăm stațiunea noastră, stațiunea cu care ne mândrim și stațiunea care noi credem că va fi iarăși ce a fost!
Concluziile la finalul manifestărilor le desprindem împreună cu organizatorul festivalului, prof. Ioan Benga – managerul Centrului județean Caraș-Severin pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale :
Este multă lume, multă bună dispoziție, multă bucurie că ne aflăm la Herculane, în zona Banatului de Munte, unde a 18-a ediție a Festivalului Răchiei și Bucatelor Tradiționale din Banatul de Munte este o reușită, considerăm noi, mai ales că la această ediție am venit suplimentar cu Ansamblul SEMENICUL – cu ansamblul de dansatori și cu orchestra VIRTUOZII SEMENICULUI pe noul proiect, care creează bună dispoziție! Sper ca aceia care sunt în această zonă să participe alături de noi și toți să punem umărul să scoatem județul Caraș-Severin, să-l ducem pe o culme acolo unde îi este locul, pentru că noi avem și locuri frumoase, și oameni frumoși, și doine frumoase și ar fi păcat să nu fim noi primii care să vorbim și să producem astfel de evenimente!
Paul-Sever SMADU