Punctele gastronomice locale doar cu avizul DSVSA
Cinci puncte gastronomice locale au fost înfiinţate şi sunt funcţionale în zonele rurale din Caraş-Severin.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 9 februarie 2024, 11:32 / actualizat: 10 februarie 2024, 12:51
Producătorii sau fermierii care doresc să deschidă astfel de forme de alimentaţie publică se pot adresa Direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor pentru a afla condiţiile de solicitare şi eligibilitate, a precizat pentru Radio Reşiţa directorul DSVSA, medicul veterinar Pavel Borchescu:
„Punctele gastronomice locale sunt unități de alimentație publică de tip familial din mediul rural, un instrument la îndemâna gospodăriilor țărănești care oferă servicii turistice. Sunt bucătării particulare care servesc turiștilor rețete specifice zonei și se pot afla în spațiul micilor ferme, exploatații familiale, stâne sau adăposturi pescărești. Acest tip de organizare vine în sprijinul celor care produc alimente de bază și doresc să ofere servicii de alimentație publică în deplină siguranță pentru consumator fără să dețină însă pensiuni turistice sau alte forme organizate de turism. Este o facilitate pentru unitățile de tip familiar care vor să presteze turismul de scară mică cu maximum 12 persoane deodată la o masă. Turismul acesta poate fi considerat turism rural sau turism cultural cu meniuri specifice locului zonei respective, rețete specifice bucătăriei localnicilor, defapt să fi oaspete la masa lor și să mănânci bucate ca la mama acasă.
Promovarea zonelor rurale cu potențial turistic cu o puternică tradiție culinară contribuie semnificativ la completarea veniturilor localnicilor care desfășoară activități în acest domeniu în cadrul acestor puncte gastronomice locale. Alimentele trebuie să fie preparate și servite numai de către proprietar sau de către membrii familiei acestuia şi a căror stare de igienă și sănătate este în conformitate cu prevederile legislației în vigoare, produsele în majoritatea lor să provină din ferma proprie sau și de la alți producători locali autorizați sau înregistraţi sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor. Este necesar să fie aplicate reguli generale de igienă și să poată fie asigurată trasabilitatea materiilor prime și a ingredientelor din care se prepară și se servesc alimente.
Cei care doresc să înființeze puncte gastronomice locale se pot adresa Direcției sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor Caraș-Severin pentru obținerea documentului de înregistrare sanitar-veterinară.
La nivelul județului Caraș-Severin, în acest moment, conform catagrafiei pe care o deținem sunt înregistrate 5 puncte gastronomice locale: unul în comuna Prigor, unul în comuna Carașova, un punct în localitatea Slatina Nera comuna Sasca Montană, un punct în satul Ilidia comuna Ciclova Română și un punct în comuna Turnu Ruieni la Borlova„.
Pavel Borchescu a mai subliniat că, într-un punct gastronomic local, pot servi masa maximum 12 persoane, iar ingredientele meniurilor trebuie să aibă specificul local al zonei.
Foto: arhiva