Ascultă Radio România Reșița Live

Punctele gastronomice locale doar cu avizul DSVSA

Cinci puncte gastronomice locale au fost înfiinţate şi sunt funcţionale în zonele rurale din Caraş-Severin.

Punctele gastronomice locale doar cu avizul DSVSA

Articol editat de Gerhard Chwoika, 9 februarie 2024, 11:32 / actualizat: 10 februarie 2024, 12:51

Producătorii sau fermierii care doresc să deschidă astfel de forme de alimentaţie publică se pot adresa Direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor pentru a afla condiţiile de solicitare şi eligibilitate, a precizat pentru Radio Reşiţa directorul DSVSA, medicul veterinar Pavel Borchescu:

Punctele gastronomice locale sunt unități de alimentație publică de tip familial din mediul rural, un instrument la îndemâna gospodăriilor țărănești care oferă servicii turistice. Sunt bucătării particulare care servesc turiștilor rețete specifice zonei și se pot afla în spațiul micilor ferme, exploatații familiale, stâne sau adăposturi pescărești. Acest tip de organizare vine în sprijinul celor care produc alimente de bază și doresc să ofere servicii de alimentație publică în deplină siguranță pentru consumator fără să dețină însă pensiuni turistice sau alte forme organizate de turism. Este o facilitate pentru unitățile de tip familiar care vor să presteze turismul de scară mică cu maximum 12 persoane deodată la o masă. Turismul acesta poate fi considerat turism rural sau turism cultural cu meniuri specifice locului zonei respective, rețete specifice bucătăriei localnicilor, defapt să fi oaspete la masa lor și să mănânci bucate ca la mama acasă.

Promovarea zonelor rurale cu potențial turistic cu o puternică tradiție culinară contribuie semnificativ la completarea veniturilor localnicilor care desfășoară activități în acest domeniu în cadrul acestor puncte gastronomice locale. Alimentele trebuie să fie preparate și servite numai de către proprietar sau de către membrii familiei acestuia şi a căror stare de igienă și sănătate este în conformitate cu prevederile legislației în vigoare, produsele în majoritatea lor să provină din ferma proprie sau și de la alți producători locali autorizați sau înregistraţi sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor. Este necesar să fie aplicate reguli generale de igienă și să poată fie asigurată trasabilitatea materiilor prime și a ingredientelor din care se prepară și se servesc alimente.

Cei care doresc să înființeze puncte gastronomice locale se pot adresa Direcției sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor Caraș-Severin pentru obținerea documentului de înregistrare sanitar-veterinară.

La nivelul județului Caraș-Severin, în acest moment, conform catagrafiei pe care o deținem sunt înregistrate 5 puncte gastronomice locale: unul în comuna Prigor, unul în comuna Carașova, un punct în localitatea Slatina Nera comuna Sasca Montană, un punct în satul Ilidia comuna Ciclova Română și un punct în comuna Turnu Ruieni la Borlova„.

Pavel Borchescu a mai subliniat că, într-un punct gastronomic local, pot servi masa maximum 12 persoane, iar ingredientele meniurilor trebuie să aibă specificul local al zonei.

Foto: arhiva

Peste 40 de intervenţii în 4 zile: bilanțul pompierilor cărășeni de Paște
Actualitate marți, 22 aprilie 2025, 11:04

Peste 40 de intervenţii în 4 zile: bilanțul pompierilor cărășeni de Paște

Peste 40 de intervenţii au avut loc în 4 zile, arată bilanţul pompierilor cărăşeni de Paşte. În perioada 18–21 aprilie 2025, pompierii...

Peste 40 de intervenţii în 4 zile: bilanțul pompierilor cărășeni de Paște
Investiții de peste un milion și jumătate de euro la Centrul UBB din Reșița
Actualitate marți, 22 aprilie 2025, 11:03

Investiții de peste un milion și jumătate de euro la Centrul UBB din Reșița

Un nou pas spre modernizarea sistemului universitar din municipiul Reşiţa este în curs de implementare. Investiții de peste un milion și...

Investiții de peste un milion și jumătate de euro la Centrul UBB din Reșița
Pecica se transformă cu ajutorul fondurilor europene
Actualitate marți, 22 aprilie 2025, 07:24

Pecica se transformă cu ajutorul fondurilor europene

Pecica investește în spații verzi și calitatea vieții. Cinci zone publice vor fi reamenajate cu fonduri europene prin ADR Vest. Pecica intră...

Pecica se transformă cu ajutorul fondurilor europene
Papa Francisc a decedat în urma unui accident vascular cerebral (Vatican)
Actualitate luni, 21 aprilie 2025, 21:40

Papa Francisc a decedat în urma unui accident vascular cerebral (Vatican)

Papa Francisc a decedat în urma unui accident vascular cerebral care a provocat o comă și o insuficiență cardiocirculatorie ireversibilă, a...

Papa Francisc a decedat în urma unui accident vascular cerebral (Vatican)
Actualitate luni, 21 aprilie 2025, 14:42

Moartea Papei Francisc – Timp de doliu şi reflecţie pentru lumea creştină

Moartea Papei Francisc reprezintă un timp de doliu şi reflecţie pentru lumea creştină, a declarat pentru ascultătorii Radio Reşiţa vicarul...

Moartea Papei Francisc – Timp de doliu şi reflecţie pentru lumea creştină
Actualitate luni, 21 aprilie 2025, 11:13

Papa Francisc a murit în a doua zi de Paşte la vârsta de 88 de ani

Papa Francisc a murit pe 21 aprilie 2025, în Casa Santa Marta, la vârsta de 88 de ani. Papa Francisc a murit în a doua zi de Paște, la vârsta de...

Papa Francisc a murit în a doua zi de Paşte la vârsta de 88 de ani
Actualitate luni, 21 aprilie 2025, 08:46

Gara Băile Herculane intră în reabilitare

Gara Băile Herculane, considerată una dintre cele mai pitorești gări din Banat, se pregătește pentru o transformare majoră. CFR Călători a...

Gara Băile Herculane intră în reabilitare
Actualitate luni, 21 aprilie 2025, 08:01

A început seria a 4-a a biletelor de tratament pentru pensionarii din Caraș-Severin​

Casa Județeană de Pensii Caraș-Severin a anunțat demararea celei de-a patra serii de bilete de tratament pentru anul 2025. Pensionarii...

A început seria a 4-a a biletelor de tratament pentru pensionarii din Caraș-Severin​