Protestele angajaților din Finanțe continuă chiar dacă Ministerul Muncii a blocat declanşarea grevei generale
Angajaţii Finanţelor Publice din Banat sunt şi mai nemulţumiţi după ce ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu nu a acceptat concilierea conflictului colectiv de muncă, blocând astfel posibilitatea de a urma paşii legali privind declanşarea grevei generale.
Articol editat de Daiana Rosca, 6 septembrie 2023, 13:31 / actualizat: 7 septembrie 2023, 14:33
În această situaţie bugetarii sunt hotărâţi să continue protestele spontante, pentru a trage un nou semnal de alarmă în legătură cu drepturile ce li se cuvin, după cum ne-a declarat vicepreşedintele Sindicatului FINTIM, Daniel Dimcea, inspector superior în cadrul Finanţelor Publice din Caraş-Severin.
„Vom analiza modalitatea în care putem contesta acest răspuns, de asemenea vom solicita sprjinul organizațiilor internaționale la care suntem afiliați”.
Toți liderii participanți la ședința de ieri au afirmat că, cel mai probabil, colegii din țară nu vor accepta să oprească protestele spontane, dat fiind faptul că, dincolo de nerespectarea de către Guvern, a angajamentelor asumate, li se încalcă și un drept constituțional, și anume dreptul la grevă.
„Vom reveni cu solicitarea către primul ministru, domnul Marcel Ciolacu, de a avea o discuție pe baza revendicărilor noastre, dat fiind faptul că un angajament asumat de ministrul finanțelor nu este respectat.
La finalul ședinței s-a luat hotărârea de a pleca într-un mars de protest către Ministerul Finanțelor, pentru a arăta încă o dată determinarea de a ne susține revendicările.
După ce am văzut că la Ministerul Finanțelor nu există disponibilitate pentru discuții, s-a plecat în mars către Ministerul Muncii, aceasta fiind instituția care a blocat demersul nostru de a declanșa greva de avertisment și greva generală.
La Ministerul Muncii, o delegație formată din 5 reprezentanti, a fost primită de ministrul muncii, doamna Simona Bucura-Oprescu, căreia i-am adus la cunoștință revendicările Federației Naționale a Sindicatelor din Finanțe și i-am solicitat susținerea pentru a crea echitate socială în cadrul sistemului institutional al Ministerului Finanțelor.
În urma discuțiilor legate de revendicările noastre referitoare la:
– Egalizarea salariilor la nivelul maxim în plată
– Introducerea familiei ocupaționale finanțe în noua lege a salarizării
– Elaborarea statutului finanțistului
Angajații din vestul ţării sunt extrem de nemulțumiți şi cer Guvernului să rezolve aceste probleme care nu mai suportă amânare, acesta este apelul lansat şi de inspectorul superior Marinela Annau, liderul Sindicatului Fintim din Timiş.
„Lupta nu se încheie aici. Suntem determinați să o continuăm, dar fără a pune în pericol în vreun fel locurile de muncă și drepturile salariale ale colegilor noștri”.
O nouă întâlnire pe tema legii salarizării între angajaţii finanţelor Publice şi reprezentanţii Guvernului va avea loc în data de 12 septembrie la Bucureşti.