Propunere: Ajutor de 150 de lei/mc pentru cumpararea de lemn de foc
Ministerul Mediului propune ca persoanele care cumpara cu factura lemn de foc sa primeasca un ajutor de 150 de lei pe metru cub, in limita a 5 mc, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna.
Articol editat de Todor Răzvan, 28 august 2022, 06:26 / actualizat: 29 august 2022, 8:26
“Guvernul acorda deja ajutoare pentru cei vulnerabili pentru lemne de foc.
Noul ajutor vine in compensarea pretului care a crescut in ultima perioada.
Conducerea Coalitiei a solicitat o propunere de la Ministerul Mediului.
Saptamana viitoare vom prezenta aceasta propunere Coalitiei. Vom propune ca preturile sa fie compensate cu un ajutor de 150 de lei pe metrul cub de lemn de foc cumparat (…)
Cel care va beneficia va trebui sa faca dovada ca a cumparat lemn de foc pentru incalzire cu factura si cu aviz de insotire a marfii.
Citeste si: Romsilva: suprafata de paduri din Romania a crescut
De aceasta masura vor beneficia toti cei care au cumparat lemn de foc, indiferent de categoria sociala sau daca sunt consumatori vulnerabili sau nu, astfel incat sa fie un ajutor similar cu cel pentru gaze naturale sau pentru energia electrica (…)
La fel ca la energia electrica, unde s-a stabilit un plafon maxim, si aici vom stabili un plafon maxim.
Propunerea noastra se refera la 5 mc (…) Masura vine in completarea masurilor deja existente”, a mentionat Tanczos, intr-o interventie la Digi 24.
Ministrul de resort a precizat, totodata, ca lista beneficiarilor va fi intocmita de primarii, iar estimarea este ca intre 1 si 3 milioane de familii vor putea primi acest nou tip de subventie.
“Vom propune ca lista beneficiarilor sa fie intocmita de primariile care stiu care sunt familiile, gospodariile ce folosesc lemn de foc, urmand ca bugetul Ministerului Muncii sa fie suplimentat cu aceasta suma.
Sistemul informatic care va gestiona va fi, mai mult ca sigur, dezvoltat de STS.
Propunerea noastra se va referi doar la persoanele fizice si impactul (bugetar, n.r.) va fi calculat dupa ce vom prezenta aceasta propunere impreuna cu Ministerul de Finante.
Eu cred ca impactul este unul suportabil si poate fi acoperit din bugetul de stat.
Analiza o vom face cu Ministerul de Finante. Numarul de familii beneficiare variaza intre 1 si 3 milioane, in functie de situatia sau modul in care isi procura fiecare lemnul de foc.
Cei care au padure proprie si nu cumpara lemnul de foc nu beneficiaza de acest sprijin, pentru ca nu platesc pretul ridicat care se practica acum pe piata”, a spus demnitarul.
In ceea ce priveste modalitatea de acordare a sumelor compensate, Tanczos a punctat ca plata catre beneficiari se va face ulterior achizitiei lemnului de foc.
stiriagricole.ro