Proprietarii de câini obligaţi să microcipeze și vaccineze animalele
Articol editat de Gerhard Chwoika, 11 ianuarie 2015, 01:05
De la 1 ianuarie 2015, deţinerea de câini fără microcip este interzisă.
De luni, 12 ianuarie medicii veterinari din județ vor bate la porțile gospodăriilor pentru a încerca să convingă oamenii de obligativitatea microcipării și vaccinării antirabice a animalelor.
Ordinul prin care stăpânii de animale erau obligaţi să îşi microcipeze câinii din locuinţe sau gospodării până la 31 decembrie este ignorat aproape în totalitate în judeţul Caraş-Severin, unde doar 5% din câini au fost microcipaţi până în prezent. Din lipsă de bani, oamenii refuză microciparea. Legea spune clar că nici un câine nu mai poate fi vaccinat împotriva rabiei, deşi şi această vaccinare este obligatorie, până când proprietarii patrupedelor nu plătesc pentru microciparea şi înregistrarea animalelor în Registrul de Evidenţă al Câinilor cu Stăpân (RECS).
Şi pentru microcipare şi înregistrare RECS, oamenii sunt obligaţi să plătească preţul microcipului, carnetul şi înregistrarea, o sumă cuprinsă între 50 şi 100 de lei. Legea prevede aplicarea unor amenzi usturătoare de până la 2000 de lei pentru cei care ignoră aceste obligaţii, însă amomentan s-a decis să nu se treacă la sancţiuni. În mediul rural medicii veterinari de liberă practică au redus costurile microcipării tocmai din dorinţa de a convinge cât mai mulţi stăpâni să efectueze aceste cerinţe impuse de lege.
Începând de luni, 12 ianuarie, până la începutul lunii februarie, medicii veterinari din judeţ să înceapă o campanie amplă de informare la toţi proprietarii de câini. În plus, tratamentul câinilor care nu au cip ar putea fi refuzat de medicii veterinari.
Normele privind identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân prevăd că proprietarii câinilor au obligaţia să identifice, prin microcipare, şi să înregistreze animalele în RECS, la medicul veterinar, în termen de 90 de zile de la fătare sau înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spaţii publice a acestora. Fiecare proprietar de câine are posibilitatea de a verifica veridicitatea datelor înscrise în RECS prin consultarea portalului identificării şi înregistrării animalelor de companie – www.rompetid.ro. Dispozitivul conţine un cod numeric personalizat şi unic al căţelului şi, opţional, numărul de telefon al stăpânului. Cu ajutorul dispozitivului, câinele va fi ușor de găsit în cazul în care este pierdut. De asemenea, dacă un animal este abandonat, poate fi identificat proprietarul.
Sursa foto:oradeamagazin.ro
(Hardy Cvoica)