Ascultă Radio România Reșița Live

Proiectul Via Transilvanica are nevoie de sprijinul comunităţii. „Drumul care uneşte” trece şi prin Caraş-Severin

Primăria Reșița şi Consiliul Județean Caraș-Severin sunt parteneri în promovarea amplului proiect intitulat Via Transilvanica – drumul care uneşte. Traseul va avea în Caraș-Severin o lungime de 291 kilometri, din care 190 sunt deja finanțați, pentru că Via Transilvanica funcționează din sprijinul și contribuțiile sponsorilor, firmelor private sau persoanelor fizice. Pentru a găsi resursele necesare finanțării ultimei sute de kilometri, este nevoie de implicarea comunității. Sunt firme locale care deja s-au implicat în sprijinirea acestui proiect însă, pentru a-l putea finaliza, iniţiatorii contiună promovarea acestei inițiative. În acest sens,  Alin Uhlmann Ușeriu, președintele Tășuleasa Social, lansează printr-o  scrisoare deschisă un apel la sprijinirea unui proiect de care va beneficia întreaga ţară. Iată apelul lui Uşeriu:

Proiectul Via Transilvanica are nevoie de sprijinul comunităţii. „Drumul care uneşte” trece şi prin Caraş-Severin

Articol editat de Vali Hora, 21 aprilie 2021, 15:35

“În atenția celor interesați,

Asociaţia Tășuleasa Social a demarat în anul 2018 un proiect naţional ambiţios, Via Transilvanica – drumul care unește. Proiectul urmărește amenajarea unui traseu turistic de aproximativ 1.400 km care străbate România de la Nord-Est la Sud-Vest, pornind de la Putna în Bucovina, traversând Transilvania până la Drobeta Turnu-Severin.

Scopul proiectului este să pună în valoare bogăţiile cultural-istorice și naturale ale României, în beneficiul comunităților din zonele străbătute, al turismului românesc, al dezvoltării durabile, având repercursiuni pozitive și de durată în ocuparea forţei de muncă, retenţia cetăţenilor în interiorul graniţelor, dezvoltarea produselor și serviciilor locale ș.a.m.d., având șansa să devină în scurt timp un veritabil brand de ţară și un motor de dezvoltare locală și regională.

Fiind un traseu public este destinat tuturor iubitorilor de drumeţii, istorie, natură și sport care vor dori să îl străbată la pas, călare sau cu bicicleta. Prin natura sa, Via Transilvanica este un drum care unește cele mai diverse etnii, culturi și comunităţi și poate deveni ”coloană vertebrală” a unor alte drumuri tematice la care să se lege Dobrogea, Moldova sau Maramureșul istoric, pentru a aminti doar câteva. Via Transilvanica străbate 10 judeţe: Suceava, Bistriţa-Năsăud, Mureș, Harghita, Brașov, Sibiu, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin și Mehedinți, peste 150 de Unităţi Administrativ-Teritoriale, însumând 1.400 km conform traseului estimat de noi și este destinat tuturor iubitorilor de mișcare în natură, iubitorilor de pelerinaje per pedes călare sau cu bicicleta.

Efortul estimat de asociaţia noastră pentru a trasa și marca cu borne kilometrice din andezit, semne indicatoare pe stâlpi și semne vopsite, totalizează 1.400 borne și peste 2.500 semne indicatoare și marcaje. Din iunie 2018 și până acum am reușit să dăm integral în folosinţă 800 km cu ajutorul partenerilor strategici ai proiectului, ai sponsorilor, donatorilor individuali și ai voluntarilor, fără a implica niciun fel de fonduri publice. Astfel, sunt documentate și marcate în întregime judeţele Suceava, Bistriţa-Năsăud, Mureș, Harghita, Brașov, Sibiu și Mehedinți. Țin să precizez că acest traseu este deja parcurs zilnic, de zeci de drumeți și bicicliști, indiferent de anotimp și estimăm că va fi finalizat integral în anul 2022. Datorită eforturilor noastre constante de a comunica proiectul încă de la bun început, Via Transilvanica beneficiază de o bună cunoaștere și recunoaștere publică fiind prezentă în știrile internaţionale, naţionale și locale, în social media, fiind susţinută public de ambasadorii proiectului – personalităţi cunoscute din cultură, media și sport cum ar fi: Marcel Iureș, Andreea Esca, Amalia Enache, Mihaela Miroiu, Tibi Ușeriu, Marius Manole, Toma Coconea, Horia Tecău, Principele Nicolae al României, Mircea Miclea, Pavel Bartoș, Charlie Ottley, Dragoș Bucurenci, William Blacker, Chris Caldicott și sprijinită de principalii ambasadori aflați în misiune diplomatică la București. Brandul Via Transilvanica a beneficiat de investiţii semnificative și o grijă constantă din partea unor specialiști în marketing și comunicare încă din faza de proiect, fiind și din acest punct de vedere foarte bine gestionat.

Considerăm că Via Transilvanica este un veritabil proiect de ţară având capacitatea dovedită de a uni și coaliza pentru un scop și binele comun – cu repercusiuni și impact pozitiv pe termen lung pentru ţara noastră – cele mai diferite persoane, indiferent de apartenenţa geografică, etnică sau confesională, poziţia socială, apartenenţa politică, funcţie administrativă, avere sau vârstă. De aceea Via Transilvanica are nevoie de sprijinul tuturor forţelor motrice din România.

Până acum, în judeţele în care am finalizat acest drum, am obţinut sprijinul autorităţilor judeţene și locale, al Salvamontului, al Romsilva și al Ministerului Mediului.

Județul Caraș-Severin este județul următor ce va fi amenajat anul acesta, începând cu luna iunie. Am constatat cu bucurie că oferta turistică și culturală al județului va atrage uriașul interes și numărul mare de turiști punând în valoare ruta ce trece prin județul Dumneavoastră. Dorim foarte tare ca județul Caraș-Severin să fie reprezentat cum se cuvine pe harta Via Transilvanica, de aceea, traseul propus de noi va străbate 291 kilometri.

Importanța județului Caraș-Severin în ruta Via Transilvanica este mare deoarece este județul cu cel mai mare număr de kilometric din cele 10. De asemenea credem că comunitățile ar putea profita foarte bine de acest traseu turistic, de pe urma drumeților care îl vor străbate, dar și a infrastructurii pe care această magistrală o poate dezvolta în beneficiul locuitorilor.

Traseul va avea o lungime de 291 kilometri, din care 190 sunt deja finanțați și pentru că Via Transilvanica funcționează din sprijinul și contribuțiile sponsorilor, firmelor private sau persoanelor fizice, pentru a găsi resurse necesare financiare restul de kilometri, trebuie să ne bazăm pe comunitatea locală, interesată de acest proiect. Suma necesară este de 101.000 euro. 1.000 euro/kilometru este calculul folosit de noi în cei 800 km finalizați (atașat costurile/1km). Modalitatea de a sprijini eforturile asociației noastre, este de a achiziționa kilometri de pe viitorul traseu ce va parcurge județul. În acest sens vă propunem un parteneriat cu asociația Tășuleasa Social, organizatorul proiectului Via Transilvanica, parteneriat ce să faciliteze realizarea “drumului care unește”.

Asociaţia noastră se va implica trup și suflet – ca până acum – la menţinerea acestui proiect în zona strict privată prin utilizarea fondurilor și facilităţilor primite de la donatori-companii și persoane individuale, la identificarea și cartografierea traseului, marcarea completă, documentarea și realizarea ghidurilor drumeţului pentru fiecare segment, comunicarea permanentă la nivel naţional și international pentru a ridica gradul de cunoaștere și implicit creșterea anuală a numărului drumeţilor.

Am toată convingerea și încrederea că acest proiect naţional odată finalizat, poate singurul de această anvergură din ultimii 30 de ani, realizat din inițiativă și cu fonduri private, non-profit, va contribui decisiv la dezvoltarea regional, rurală și creșterea unei imagini pozitive a ţării noastre. Vă invit să fiţi alături de noi, de voluntari, de donatori și contribuitori pe acest drum!

În cazul unui răspuns favorabil am fi bucuroși să vă punem la dispoziție toate detaliile necesare!”, se arată în scrisoarea deschisă a lui Alin Uşeriu.

foto: Green Report

Victimele Revoluţiei române vor fi comemorate în acest sfârşit de săptămână la Reşiţa
Actualitate miercuri, 18 decembrie 2024, 12:00

Victimele Revoluţiei române vor fi comemorate în acest sfârşit de săptămână la Reşiţa

Cei 35 de ani de la înfăptuirea Revoluţiei române din Decembrie 1989 vor fi marcaţi la Reşiţa. Evenimentele au loc în acest sfârşit de...

Victimele Revoluţiei române vor fi comemorate în acest sfârşit de săptămână la Reşiţa
Mai multe investiții sunt recepționate în această perioadă la Reșița
Actualitate miercuri, 18 decembrie 2024, 11:39

Mai multe investiții sunt recepționate în această perioadă la Reșița

Au mai rămas două săptămâni până la sfârșitul anului, iar autoritățile locale din Reșița fac deja bilanțul. În aceste zile sunt...

Mai multe investiții sunt recepționate în această perioadă la Reșița
REȘIȚA: Tramvaiul intră în circulație, după mai bine de doi ani de la demararea proiectului
Actualitate miercuri, 18 decembrie 2024, 10:27

REȘIȚA: Tramvaiul intră în circulație, după mai bine de doi ani de la demararea proiectului

Proiectul de reintroducere a tramvaiului în Reşiţa a ajuns la final. Viceprimarul Daniel Călin a declarat că de săptămâna viitoare,...

REȘIȚA: Tramvaiul intră în circulație, după mai bine de doi ani de la demararea proiectului
„Barometrul Calitatea Vieții în Timișoara” – disponibil pentru completare online
Actualitate miercuri, 18 decembrie 2024, 10:26

„Barometrul Calitatea Vieții în Timișoara” – disponibil pentru completare online

„Barometrul Calitatea Vieții în Timișoara” – disponibil pentru completare online. Este realizat de Primăria Municipiului Timișoara în...

„Barometrul Calitatea Vieții în Timișoara” – disponibil pentru completare online
Actualitate miercuri, 18 decembrie 2024, 09:16

11 proiecte din Caraş-Severin vor primi finanțare prin Fondul RO Bike Valley 2025

11 proiecte din Caraş-Severin vor primi finanțare prin Fondul RO Bike Valley 2025 În urma apelului de proiecte organizat de Fundația Comunitară...

11 proiecte din Caraş-Severin vor primi finanțare prin Fondul RO Bike Valley 2025
Actualitate miercuri, 18 decembrie 2024, 09:00

Rețeaua de termoficare din Arad va fi reabilitată

Rețeaua de termoficare din Arad va fi reabilitată. Proiectul de 278 milioane lei a fost aprobat. Primăria Municipiului Arad anunță aprobarea...

Rețeaua de termoficare din Arad va fi reabilitată
Actualitate miercuri, 18 decembrie 2024, 08:36

Centrele rezidenţiale din Caraş-Severin au fost verificate de ITM

Centrele rezidenţiale din Caraş-Severin au fost verificate de ITM. Au fost efectuate 15 controale, fiind vizate 19 centre. În perioada 5-13...

Centrele rezidenţiale din Caraş-Severin au fost verificate de ITM
Actualitate miercuri, 18 decembrie 2024, 07:35

Impozitele locale din Arad: Ajustări pentru 2025, după 9 ani fără modificări

Impozitele locale din Arad: Ajustări pentru 2025, după 9 ani fără modificări După nouă ani în care impozitele și taxele locale din Arad au...

Impozitele locale din Arad: Ajustări pentru 2025, după 9 ani fără modificări